Ga niet onbeschermd in de volle zon tussen 11.00 en 15.00 uur.
Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon. Bedek je huid met (UV-straling werende) kleding en draag een pet of hoed met een brede rand. Draag een zonnebril met UV-filter. Smeer de onbedekte huid regelmatig in met zonnebrandcrème met minstens factor 30 met een UVA-filter.
tijdstip van de dag: de zonkracht is in Nederland het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur. je locatie op aarde: hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de uv-straling en hoe kleiner de seizoensverschillen. En: hoe hoger (in de bergen), hoe sterker de uv-straling.
Pas vanaf 1 april komt de maximale zonkracht net even boven 3 uit, half april al gedurende vier uur, begin mei ongeveer 6 uur en hoog zomer zeven uur (van 10.30 tot 16.30 uur). Zonkracht 5 treedt vanaf 8 mei op en beslaat een periode van maximaal 4 uur hoog zomer (van 11.30 tot 15.30 uur).
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Verbranding doet pijn, maar het zorgt er ook voor dat je later een grote kans hebt op huidkanker. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker.
Bij zonkracht 4 kun je tussen 12 en 15 uur 's middags na een half uur al verbranden. De roodkleuring ontstaat pas enkele uren later, dus op het moment dat je rood begint te zien is de verbranding al een tijdje aan de gang.
Zo word je mooi egaal bruin en vermijd je dat een specifiek lichaamsdeel verbrandt. Blijf niet langer in de zon dan nodig. Je lichaam kan gemiddeld zo'n 2 tot 3 uur per dag melanine aanmaken. Als je 2 tot 3 uur in de zon bent geweest, zal je huid die dag niet meer bruiner worden.
Het is afhankelijk van je huidtype en de intensiteit van de verbranding hoe lang het duurt voordat een verbrande huid weg is, en hoe lang de huid rood blijft na het verbranden: Een 1e graads zonverbranding treedt op binnen 6 tot 24 uur.De huid blijft na verbranding rood voor ongeveer 1 tot 3 dagen.
Effect zonkracht
De zonkracht hangt ook af van de hoeveelheid bewolking, Op een zonnige dag is er meer UV-zonlicht dan wanneer het volledig bewolkt is. Maar dit geeft hooguit dezelfde bescherming als een zonnebrandcrème met factor 5. Dus ook in de schaduw onder een parasol kan de huid nog steeds verbranden.
De afstand die uv-stralen door de dampkring moeten afleggen, is 's middags het kortst. De zonkracht hangt af van: het seizoen: in de zomer is in Nederland de zonkracht 's middags maximaal 6 of 7 en in de winter vaak minder dan 1. tijdstip van de dag: de zonkracht is in Nederland het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur.
Ook in de schaduw kun je verbranden, bijvoorbeeld onder een parasol. Niet alle parasols zijn gemaakt van uv-werend materiaal. Smeer je kind dus ook in de schaduw goed in met zonnebrandcrèmes. Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de zon.
Let op tussen 12 en 15 uur en blijf niet lang onbeschermd in de zon. Oranje: Hoog risico. Bedek je en blijf in de schaduw tussen 12 en 15 uur. Gebruik minstens factor (SPF) 15 voor jezelf en factor (SPF) 30 voor kinderen.
In de zomer bereikt ongeveer 20-30 % van de totale dagelijkse hoeveelheid uv-straling de aarde tussen 11.00 en 13.00 uur en 75 % tussen 9.00 en 15.00 uur (zonnetijd, niet plaatselijke tijd).
Onze huidige tijdzone is afgestemd op de wintertijd in Berlijn. In de wintertijd staat de zon in Berlijn rond 12 uur op zijn hoogste punt. In Nederland is dat in de wintertijd ruwweg tussen 12:25 en 12:45 uuur, afhankelijk van de plek waar je bent en de tijd van het jaar.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
De zon schijnt feller, de stralen zijn gevaarlijker en de straling is veel hoger. Het beste is om die uren te vermijden om te voorkomen dat je huid beschadigd raakt. Je huid zal net zo bruin worden in de eerste paar uur zon als de laatste, dus ga niet in de zon wanneer deze op zijn hoogtepunt is.
Bewegen in de zon zorgt ervoor dat alle kanten van je lichaam straling krijgen, dus je wordt mooi egaal bruin. Daarnaast zorgt het zweet op je lichaam ook voor extra weerkaatsing van de straling, dus je wordt iets sneller bruin.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Het duurt een paar uur voor je het voelt
Wanneer je verbrandt, voel je dat meestal niet gelijk. Je velletje wordt pas goed rood na twee tot zes uur nadat je bent verbrandt. Ook zal het dan nog niet echt pijn doen – het pijnlijkst is je verbrande huid na zes tot achtenveertig uur.
Kun je bruin worden achter glas? Achter gewoon vensterglas bruint de huid weinig, omdat het glas een deel van het zonlicht tegenhoudt. Met name het krachtigste deel van het ultraviolette licht, het UV B-licht, dringt niet door glas. En het is precies dat soort licht dat in de huid de aanmaak van melanine, stimuleert.
Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.