In de blauwe zone is het gebruik van de parkeerschijf verplicht van 9 uur tot 18 uur, alle dagen behalve op zon- en feestdagen, tenzij er andere voorwaarden zijn aangebracht op de signalisatie. Met een geldige parkeerschijf kan men 2 uur parkeren, te rekenen vanaf het uur dat werd aangeduid op de schijf.
Wanneer de maximale parkeertijd is verstreken, moet je de parkeerplaats verlaten. De wagen laten staan en de parkeerschijf aanpassen, mag niet. Over het algemeen moet je de parkeerschijf enkel gebruiken tussen 9u en 18u (behalve op zondag), tenzij anders vermeld.
Het is van belang om de aankomsttijd op de parkeerschijf juist in te stellen. Daarnaast mag je de parkeertijd niet verlengen door de aankomsttijd tussentijds te verschuiven zonder je auto te verplaatsen.
Bij het parkeren in een blauwe zone wordt de pijl van de parkeerschijf gezet op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst. Komt u dus om 8:45 uur aan, dan zet u de wijzer op 9:00 uur. De parkeerschijf moet hierna achter de voorruit worden aangebracht, bij voorkeur aan de kant van het trottoir.
Je stelt de geldige parkeerschijf in op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst. Dat streepje kan dus een half uur of een volledig uur aanduiden. Vanaf het aangeduide streepje heb je 2 uur parkeertijd, maar de gemeente kan door onderborden deze tijd langer of korter maken.
De blauwe parkeerschijf moet op een juiste wijze zijn ingesteld en de maximale parkeertijd (2 uur) mag niet worden overschreden. De parkeerschijf mag niet opnieuw worden ingesteld zonder dat het geparkeerde voertuig de parkeerplaats heeft verlaten.
Deze parkeerkaart is gemaakt van kunststof, de draaischijf is van karton(hard papier). Met deze parkeerschijf kan je probleemloos 2 uur parkeren in blauwe zones. Blauwe zones herken je aan de blauwe verkeersborden met de witte P en het symbool van een parkeerschijf.
Een papieren ticketje achter uw voorruit leggen, behoort tot het verleden: de nieuwe generatie parkeerautomaten werkt DIGITAAL. U tikt op het scherm gewoon uw nummerplaat en de tijd die u wilt parkeren in, betaalt en vervolgt uw weg. Druk op de 'aan'-knop om het scherm te activeren.
Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op plaatsen waar het bord 'Verboden te parkeren' staat (E1). Omdat u hier maximaal 3 uur mag staan, moet u een parkeerschijf gebruiken. Dit is uitsluitend toegestaan als het parkeren rechtstreeks verband houdt met het vervoer van een gehandicapte.
Bij het instellen van de parkeerschijf mag u de tijd afronden naar het eerste hele of halve uur. Bijvoorbeeld als het 13.40 uur is mag u de parkeerschijf instellen op 14.00 uur. Dit bord is geldig totdat u het einde zone bord gepasseerd bent.
Kort stilstaan op een parkeerplaats zonder te betalen
Dat mag alleen in deze situaties: U staat stil om snel passagiers in of uit te laten stappen. U staat stil om onmiddellijk goederen te laden of lossen.
Eenvoudige uitleg: Herhaling in het gebied (inclusief alle zijstraten) mag niet worden geparkeerd, geld dus ook voor beide zijden van de weg.
Parkeerschijf verplicht in blauwe zone
U herkent de parkeerschijfzone aan het verkeersbord E10 en/of aan een blauwe lijn langs de stoeprand. Op dit bord staat de maximale parkeertijd. Op uw parkeerschijf stelt u de tijd in waarop u de auto parkeert.
Met het beeld van de scanauto in een betaald parkeren gebied zijn we bekend en is ook veel te zien in grote steden. Een scanauto in de blauwe zone is nieuw. De scanauto in de blauwe zone zal met name door de tijdswinst die hij boekt, voldoende tijd hebben om de parkeerschijfparkeerders te controleren.
Als u uw auto parkeert bij een blauwe lijn bent u in een blauwe zone. Hier mag alleen geparkeerd worden als u een parkeerschijf gebruikt. In dergelijke zones geldt altijd dat u er maar een beperkte tijd mag parkeren. Leg uw parkeerschijf duidelijk achter de voorruit.
Deze categorieën zijn vrijgesteld: Alle voertuigen die geen auto's zijn (motorfietsen); Voertuigen die bestuurd worden door een persoon met een handicap die de speciale parkeerkaart voor gehandicapten plaatst; Bewoners die een bewonerskaart hebben als de signalisatie duidelijk vermeldt: "uitgezonderd bewoners".
Parkeren op een invalidenparkeerplaats mag alleen als u in het bezit bent van een invalidenparkeerkaart. Deze moet goed zichtbaar achter de voorruit liggen. Iedereen die zonder zo'n kaart parkeert, riskeert een boete die kan oplopen tot een paar honderd euro.
Bij verlies, diefstal of schade vraag je een nieuwe kaart aan. Je krijgt een nieuwe kaart met nieuw serienummer, en je oude kaart wordt geblokkeerd. Stuur je beschadigde kaart naar de DG Personen met een handicap op zodra je de nieuwe kaart hebt ontvangen. Bij overlijden moet de parkeerkaart teruggestuurd worden.
Parkeren op invalidenparkeerplaats mag alleen als je een gehandicaptenparkeerkaart hebt. Wie geen geldige gehandicaptenparkeerkaart heeft en wel op een invalidenparkeerplaats parkeert krijgt hiervoor een boete van €370, plus € 9 administratiekosten.
Aan een parkeerder moet een redelijke tijd worden gegeven om een kaartje te kunnen kopen. De rechtbank is van oordeel dat 5 minuten tussen het parkeren en het betalen, gelet op alle betalingshandelingen die verricht moeten worden, niet als onredelijk lang gezien kan worden.
Leg je parkeerschijf! Daar is de wegcode heel duidelijk in: is de parkeermeter stuk, dan moet je de parkeerschijf gebruiken. Dat betekent wel dat de parkeertijd beperkt is, want met een parkeerschijf mag je maximaal twee uur aaneensluitend parkeren.
Binnen deze zone moeten alle bestuurders van een auto, op werkdagen, de parkeerschijf gebruiken als ze hun auto parkeren. Je moet het doen van maandag tot en met zaterdag, tussen 9 en 18 uur, tenzij het anders is vermeld op het bord. De parkeerschijf moet je duidelijk zichtbaar achter de voorruit leggen.
De blauwe zones waren bedoeld voor mensen die in een gebied met belanghebbendenparkeren ergens kort wilden parkeren en die niet in dat gebied woonden. Ze hadden dus geen vergunning en konden daardoor nergens anders in dat gebied parkeren. Nu kan iedereen overal in zo'n gebied parkeren, tegen betaling.
Wilt u parkeren in een blauwe zone? Dan bent u verplicht een parkeerschijf te gebruiken. Parkeren in een blauwe zone mag alleen als er een blauwe streep staat of op plaatsen waar een parkeerhaven is. De maximale parkeertijd staat op het verkeersbord bij de ingang van de zone.