Heermoes: bindweefselversterkende werking. Kurkuma: voor het behoud van soepele gewrichten. Wilgenbast: voor soepele spieren en gevoelige spieren. Duivelsklauw: Ontstekingswerend ter hoogte van de gewrichten.
Het drinken van brandnetelthee is onder meer goed voor mensen die gevoelige urinewegen hebben of kampen met pijnlijke gewrichten en spieren.
Stoffen zoals glucosamine, chondroïtine, collageen, hyaluronzuur en natuurlijke ontstekingsremmende stoffen kunnen een gunstig effect hebben op je spieren en gewrichten. Wanneer je verschillende supplementen combineert, zal dat de klachten beter verhelpen dan een voedingssupplement met slechts één stof.
Ontstekingsremmende pijnstillers worden ook wel NSAID's genoemd. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, celecoxib, diclofenac, etoricoxib, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, naproxen en tiaprofeenzuur. Deze middelen kunnen verlichting geven en worden nauwelijks in het bloed opgenomen.
Magnesium. Magnesium is een goede ontspanner voor ons spierweefsel. Het kan helpen bij stijve, stramme spieren na sport en heeft ook een ontspannende invloed op je hoofd.
Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
Vitamine C zit vooral in (citrus)fruit. Vitamine C is van belang voor de samenstelling van onze botten en draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen. Een tekort aan vitamine C kun je merken aan vermoeidheid, zwakte en spier-en gewrichtspijn.
Bietensap en sport. Sommige duursporters, zoals hardlopers en wielrenners, drinken veel bietensap. Dit zou goed zijn voor het uithoudingsvermogen en de prestatie. In bietensap zit namelijk veel nitraat en dit kan positief werken voor de doorbloeding van de spieren, waardoor je lichaam meer zuurstof krijgt.
Elke thee heeft bepaalde voordelen en daar vertellen wij je graag meer over. Het Voedingscentrum adviseert elke dag 3 koppen groene of zwarte thee te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen namelijk de kans op een beroerte. Ook kan het je bloeddruk verlagen en helpen bij een slechte cholesterol.
Kokoswater. Uiteraard moet je tijdens en na je work-out zorgen dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Neem eens een flesje kokoswater mee; dit is niet alleen lekker maar ook rijk aan magnesium en kalium die je spieren helpen sneller te herstellen.
Magnesium wordt voornamelijk opgeslagen in je organen en botten. Eén van z'n hoofdtaken is dan ook ervoor zorgen dat je spieren en zenuwen gezond blijven. Hoewel magnesium voldoende voorkomt in diverse voedingsmiddelen, heeft zo'n 60% van de Belgische bevolking toch te kampen met een magnesiumtekort.
6. Behandeling van wonden. Naast een ontstekingsremmende en kalmerende werking heeft kamille(thee) ook een genezende werking voor schaafwonden, zweren, eczeem, bulten en brandwonden.
Regelmatig bewegen en strekken
Het liefst elke dag een half uurtje. Dit kan in de vorm van wandelen maar ook een intensievere workout. Daarnaast is strekken erg belangrijk. Denk hierbij aan strek- en rekoefeningen om je spieren soepel te houden.
Een gezonde en gevarieerde voeding draagt ook bij aan gezonde spieren en gewrichten. Vitamine C zorgt bijvoorbeeld voor het behoud van gezond kraakbeen, vitamine D en K, calcium, magnesium en fosfor voor sterke botten en vitamine D, magnesium, calcium en kalium zorgen voor het behoud van soepele spieren.
Voelt u zich vaak moe en energieloos? Heeft u ook vaak spier- en gewrichtspijn? U kunt een vitamine D-tekort hebben.
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
Een voedingssupplement met glucosamine kan als aanvulling wenselijk zijn voor soepele gewrichten. Op oudere leeftijd kan het vermogen van het lichaam afnemen om deze bouwstof aan te maken. Een goede hoeveelheid in supplementen is 1.200 milligram glucosamine of 1.500 milligram glucosaminesulfaat.
Daarnaast wordt er aangeraden om gedurende de dag voldoende water te drinken. Deze basisrichtlijnen zijn al een goede weg om artrose te voorkomen/ verminderen.
Bij gember en kurkuma is dit ook het geval. Samen vormen zij een krachtig duo en werken ze sterk ontstekingsremmend. Uit wetenschappelijk onderzoek naar het effect van gember en kurkuma, blijken ze een goede combinatie te zijn tegen gewrichtsontstekingen.
Melkprodukten kunnen onbeperkt gebruikt worden, althans wanneer men daarvan geen last heeft of te dik wordt. Dit geldt dus zowel voor melk als voor karnemelk, yoghurt, roomboter en kaas. Al deze produkten hebben een hoog kalkgehalte, hetgeen belangrijk is voor de botten en de gewrichten.
Reuma Nederland zegt: Er zijn geen aanwijzingen dat voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose.