Theezakjes van merken zoals Pickwick of Lipton Tea bevatten vaak microplastics die vrijkomen als je een lekker kopje thee aan het zetten bent. Dit is slecht voor je gezondheid én hierdoor mogen de zakjes niet bij het gft-afval.
'In het papier van de Pickwick theezakjes zitten kunststofvezels van polyetheen verwerkt om de zakjes te sealen', zegt Douwe Egberts/Pickwick. Bij verhitting smelt deze kunststof en voilà: de zakjes zitten dicht, zonder nietje. En bovendien zijn ze steviger. Ook Senseopads bevatten polyetheen en worden zo gesealed.
Deze zakjes zijn zowel van nylon als pet gemaakt. Unilever (van onder andere Lipton Tea) meldt tegenover de krant dat 'sommige piramidezakjes van petplastic zijn gemaakt'. 'Naast papieren en biologisch afbreekbare zakjes zijn er ook papieren zakjes, waarin een klein percentage plastic is verwerkt.
Losse thee is gezonder
In theezakjes in de supermarkt gaan veel goede stoffen van de thee verloren tijdens het verwerkingsproces. Zo heeft losse thee veel meer antioxidanten, vitaminen en polyfenolen dan thee in zakjes. Aan (de meeste) losse thee wordt daarnaast geen suiker toegevoegd (okayy…
Dat maakt de weg vrij om het algemene advies nu aan te passen: theezakje en koffiepad mogen bij het gft. Dat geldt uiteraard niet voor koffiecups, die meestal van aluminium zijn gemaakt. Volgens het reguliere inzamelsysteem moeten die bij het restafval; de koffiedrab maakt ze ongeschikt voor de pmd-zak of -bak.
Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Een eerlijke teelt staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom haalt Pickwick haar theebladeren van Rainforest Alliance gecertificeerde theeplantages. Zo weten we zeker dat onze thee duurzaam wordt gemaakt en de boer wordt ondersteund.
Wij geloven in biologisch
Omdat we er ook naar streven om GMO-vrij te zijn gebruiken we alleen ingrediënten van GMO-vrije bronnen. Verder ontmoedigen we actief het gebruik van chemicaliën zoals pesticiden bij onze telers, omdat wij geloven dat dit zorgt voor een betere thee die beter is voor het milieu.
“Je kunt theezakjes zonder risico opnieuw gebruiken. Thee is namelijk niet zo gevoelig voor bacteriën,” zo legt ze uit.
Kruidenthee, zoals rooibos- of kamillethee, is geen echte thee. Deze soorten thee zijn niet afkomstig van de theeplant. Het zijn aftreksels van planten of vruchten, of mengsels van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout, kaneel of kamille.
Pu Erh thee
Het zuiden van China staat bekend als de regio met de beste thee ter wereld. Pu Erh wordt in geheel China als de best verkrijgbare thee beschouwd.
Zwarte thee en groene thee zijn de meest gezonde thee om te drinken. Deze twee soorten hebben veel gezonde eigenschappen. Zo verlagen ze bijvoorbeeld je bloeddruk en verkleinen ze de kans op een beroerte. Het advies is wel om het bij 3 koppen groene of zwarte thee te houden vanwege de cafeïne in de thee.
Koffiecups. Hoewel veel koffiecups uit plastics en aluminium bestaan, mogen ze niet in de PBD zak voor plastic, blik en drinkpakken gegooid worden. Omdat er in koffiecups koffiedrab zit, kunnen ze namelijk niet als PBD gerecycled worden. Koffiecups horen in het restafval thuis.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Thee zetten
Bij het zetten van je thee moeten de theeblaadjes voldoende de tijd krijgen om het water op te nemen en hun smaak te verspreiden. Laat ze dus zolang zitten als op de verpakking beschreven staat. Is de trektijd verstreken, dan mag je wél even soppen om de kleur goed te verspreiden.
Door de tannine (wat voor de bittere smaak zorgt) en antioxidanten in theebladeren, zijn ze een uitstekende meststof.Ze stimuleren de groei van planten. Als het theezakje van biologisch afbreekbaar materiaal is kun je het in zijn geheel op of in de grond leggen. Vergeet de nietjes er niet uit te halen.
Laat je de thee echt jaren en jaren in de kast staan, dan kun je het beter niet meer gebruiken. Thee kan op een gegeven moment bederven. Dit is te zien aan een laagje olie dat op het water komt drijven. Zie je dat, drink de thee dan liever niet meer op.
Goed nieuws voor alle theeliefhebbers, want de houdbaarheid van thee is bovengemiddeld lang. Het valt in de categorie van producten die niet snel bederven en je ongeveer 12 tot 18 maanden kunt bewaren. Daarna is de kans groot dat de thee nog wel houdbaar is, maar zijn lekkere smaak verliest.
Amanda gaat verder: "Als je het schoon, afgesloten en koel bewaart, kan een theezakje binnen een paar uur opnieuw worden gebruikt. Daarna zitten er veel bacteriën op." Na een paar uur is het dus toch beter om een nieuw zakje te pakken.