Gedraagt hij zich als een koukleum of benadert zijn lichaamstemperatuur de 35°C, dan heeft die een jas nodig. Uiteraard geldt dit ook voor haarloze rassen. In het algemeen kunnen honden met een dikke ondervacht goed tegen de kou.
Van 8 tot 10 graden kunnen kleine honden risico's op onderkoeling krijgen. Pak je viervoeter maar goed in! Middelgrote honden kunnen beter tegen de kou dan kleine honden, maar krijgen de eerste verschijnselen van onderkoeling sneller dan je denkt. Bij 5 tot 7 graden kan jouw hond gaan trillen of niet meer spelen.
De kou in Nederland valt gelukkig erg mee. De meeste honden hebben via hun vacht voldoende bescherming tegen deze kou. Het gebruik van een jas wordt vaak zelfs afgeraden, omdat de vacht van onze huisdieren zich dan niet kan aanpassen aan het kouder wordende weer in Nederland.
Als uw hond het koud heeft of uw hond is aan het afkoelen, dan kunt u dat herkennen aan een aantal verschijnselen: Uw hond gaat rillen; Het ademen gaat moeizaam; De hartslag wordt zwakker.
Honden kunnen het 's nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak). Veel mensen houden er geen rekening mee dat honden het ook koud 's nachts kunnen krijgen.
Honden zijn namelijk in hun slaap erg beweeglijk, waardoor jouw nachtrust verstoord wordt. Bovendien loop je met je hond in bed ook meer risico op zoönosen. Huisdieren verliezen haren en huidschilfers net als wij. Deze bevatten bacteriën die niet goed zijn voor onze gezondheid.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
Een hond kan van nature goed tegen de kou. Echter doordat wij ons huis op aangename temperatuur warm stoken beperken wij de aanmaak van de hondenvacht. Ook door het fokken kunnen sommige hondenrassen zich van nature moeilijker weerbaar maken tegen koude temperaturen.
Gedraagt hij zich als een koukleum of benadert zijn lichaamstemperatuur de 35°C, dan heeft die een jas nodig. Uiteraard geldt dit ook voor haarloze rassen. In het algemeen kunnen honden met een dikke ondervacht goed tegen de kou.
Moderne hondenkleding hoeft niet alleen saai te zijn, maar kan ook heel hip zijn. Honden die oud zijn of ziek hebben vaak ook extra de behoefte aan warmte. Vaak warmt het lichaam bij oudere of zieke honden niet voldoende op met koud weer. Ook dan is een hondenjasje zeer nuttig.
Een hond mag het niet te koud hebben, maar zeker ook niet te warm. Voor gezonde, grote honden met een stevige vacht is een hondenjas dus zo goed als nooit nodig. Voor rassen zoals labradors en andere grote honden met een voldoende stevige vacht bevelen we geen hondenjas aan.
De normale temperatuur van honden ligt tussen de 38 en 39 graden. Puppy's hebben een iets hogere temperatuur, namelijk 39,5 graden. Als honden het te warm hebben stijgt de lichaamstemperatuur. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is.
Er is geen standaard temperatuur voor wanneer het te warm is voor jouw hond. Want dit verschilt natuurlijk per hond. Wel moet je alert zijn vanaf 15°C. Maar er zijn ook genoeg honden die bij 12°C al echt last kunnen hebben van de warmte.
Als de temperatuur onder de 37,5 graden Celsius zakt en je hond begint zich anders te gedragen dan normaal, neem dan altijd contact op met jullie dierenarts.
Een bankje of bed heeft als voordeel dat het wat meer van de grond af staat. En voor honden die graag onder een kleedje verstopt liggen kan een slaapzak de perfecte uitkomst zijn. Bij jou op de bank of in bed slapen is natuurlijk ook een mogelijkheid en veel honden vinden dit helemaal het einde.
Honden passen zich – net als andere dieren – aan de koude omstandigheden aan. Zo krijgen ze een dikkere vacht waarbij de ondervacht isoleert tegen de kou. Grotere honden hebben nog meer voordeel: hun massa. Zij houden zich beter warm, mede doordat ze actief blijven en slecht of guur weer niet uit de weg gaan.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Bovenop het hoofd, aan de oren, poten, benen en de staart zelf zijn gevoelige plekjes waar honden liefst gerust gelaten worden. Trage bewegingen, zacht masseren of lichtjes kriebelen zijn de beste methodes.
Je kunt je hond ook gewoon lekker kriebelen en aaien, maar er op een gegeven moment ook mee stoppen, dan is dat direct je grens. Die grens kun je bijvoorbeeld gaan stellen wanneer de hond helemaal gek en hyperactief wordt wanneer jij hem aait.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.