Kies een relatief stroeve tegel. Een gladde tegel kan gevaarlijk zijn. Een fijn formaat voor een inloopdouche is 90 centimeter breed en 120 centimeter lang. Om echt comfortabel te douchen, kunt u gaan voor een bredere inloopdouche van 100 of 110 centimeter.
Een gietvloer is een zeer geschikte vloer voor in een inloopdouche. Een gietvloer is vochtwerend en daarom geschikt voor in de badkamer. Het is erg mooi om in de volledige badkamer een gietvloer te laten plaatsen, waaronder in de inloopdouche.
Stelregels voor het kiezen van badkamertegels
Bij een grote badkamer kies je voor een donkere vloer met grote tegels, bij een kleine badkamer kies je voor een lichte vloer met kleine tegels. Door deze stelregel te handhaven behoud je in jouw badkamer, of deze nu groot of klein is, optisch veel ruimte.
Een lage douchebak heeft veel voordelen tegenover een tegelvloer. Hoewel het natuurlijk heel mooi is wanneer de tegels in de gehele badkamer doorlopen, is een douchebak een stuk gemakkelijk. Bij een tegelvloer is het belangrijk de voegen goed schoon te houden, zodat deze niet zo snel verkleuren.
Afmetingen inloopdouche
De standaard inloopdouche heeft als minimale afmetingen rond de 120 cm in de lengte en 70 cm in de breedte. De maximale inloopdouche afmetingen bedragen; 185 cm in de lengte en 85 cm in de breedte.
De beste douchebak is van kunststof, is diep, en natuurlijk niet te duur. De bekendste en beste douchebak keuze zijn Acryl douchebakken. Een licht en sterk materiaal met een scherpe prijs. De douchebak voelt dan ook lekker warm aan door de isolerende werking van dit materiaal.
Wanneer u onderhoudsvrije tegels zoekt, is keramiek de beste optie. Het materiaal heeft geen last van groene aanslag, het is vorstbestendig en er trekt geen vocht of vuil in. Keramische tegels voor in de tuin zijn in verschillende diktes verkrijgbaar waardoor u zelfs uw binnenvloer met dezelfde tegel kunt bedekken.
Vloertegels aangeduid met een B of C zijn dan geschikt om in de badkamer te gebruiken. Wilt u voor een natuurstenenvloer gaan in vochtige ruimtes? Zorg dan altijd dat de vloertegel is voorzien van een impregneer laag.
- wanneer je naast lichte kleuren ook andere kleuren wilt gebruiken, vormt wit een goede basis. Een witte of lichtere tegel heeft als gevaar dat de badkamer té steriel wordt. Dit kan je makkelijk voorkomen door witte tegels te combineren met andere kleuren en materialen.
Weet in ieder geval dat een standaard cabine normaal gesproken 90 x 90 cm is. Kiest u voor een inloopdouche zonder deur dan is het advies om minimaal 90 cm breed en 120 cm lang aan te houden.
Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een inloopdouche ligt tussen de €600 en €1.900. De prijs is afhankelijk van het type inloopdouche en het aantal arbeidsuren.
Hardhout is meestal de beste optie. Laminaat is beter beschermd tegen vocht en vele malen goedkoper dan parket. Speciaal voor de badkamer is er waterbestendig laminaat. Het is voorzien van een waterdichte coating.
Meng 1/4 deel cement en 3/4 deel rijnzand en voeg water toe tot een dik mengsel ontstaat. De hoeveelheid water hangt af van de hoeveelheid zand. Als het mengsel klaar is, dan kun je het gaan uitgieten op de plaats waar de douche straks wordt geplaatst.
Bereken het aantal vierkante meter tegels dat u nodig heeft en houd rekening met snijverlies. Bepaal of u een gerectificeerde tegel wil of niet. Kies de juiste PEI- en R-waarde aan de hand van de ruimte. Houd rekening met verschillende producties wanneer u tegels bij wilt bestellen.
Afmeting van de tegel
Hoe groter je tegel, hoe minder voegwerk, hoe minder de ruimte verdeeld wordt, hoe groter de kamer lijkt. Deze regel geldt ook voor betegelde muren. Wil je een muur 'opentrekken', ga dan voor een tegel van bijvoorbeeld 60 op 120 cm.
Keramische tegels zijn tegels die zijn gemaakt van Keramiek. Keramiek bestaat voornamelijk uit klei en zand en een tegel is eigenlijk niet meer dan gebakken laagjes klei. Daarnaast kunnen tegels geglazuurd worden om ze te beschermen tegen vuil en om een glans te geven.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Keramische tegels zijn makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt door de dichtheid van keramiek. Al het vuil blijft op de toplaag liggen, waardoor er geen vlekken in de keramische tegel ontstaan. Af en toe schoonmaken hoort ook bij keramische tegels, maar minder dan bij betontegels.
Terrastegels van keramiek zijn niet glad, ze hebben een stroef oppervlak. Toch zijn de tegels gemakkelijk schoon te maken, vanwege de hoge dichtheid. Vuil krijgt niet de kans zich te hechten op het dichte oppervlak. Ook hierdoor heb je minder last van groene aanslag!
Tenslotte kunt u gebruik maken van een douchebak van composiet. Een mooi douchebak materiaal, dat tot 3x sterker is dan acryl. Het is een mengsel van natuursteen met polyesterhars, voor een fijne combinatie van eigenschappen. Het materiaal is hard en vormvast.
Een composiet douchebak bestaat uit een mengsel van verschillende materialen. Dit kan bijvoorbeeld polyesterhars en natuursteen zijn, maar ook andere combinaties. Het composiet combineert alle voordelen van de gebruikte materialen en zorgt voor een enorme sterke en mooie douchebak.