Slaat iemand tot 125 meter, dan is de oranje tee de beste keuze. Slaat een golfer tussen de 125 en 160 meter, dan heeft hij of zij het meeste plezier van de rode tees. Slaat iemand verder, dan is blauw, geel of wit de beste keuze. Het maakt hierbij niet uit of iemand man of vrouw is.
Uit meerdere studies is gebleken dat de beste hoogte om de bal af te slaan bij gebruik van een driver gelijk is aan de kroon (of bovenkant) van de driver. Met andere woorden, de onderkant van de golfbal moet gelijk zijn met de bovenkant van de driver. Door de golfbal zo hoog op te teeën maximaliseer je de afstand.
Verschillende afslagplaatsen golf
Mannen mogen een qualifying ronde spelen vanaf de in het verleden rode of blauwe vrouwen tee box. Voor vrouwen is er sinds dien de mogelijkheid hun golfronde te spelen vanaf de witte en gele afslagplaats.
Veel verkeerd gebruikt, de teebox is oorspronkelijk een vierkant prullenbakje op de tee, waarin vroeger zand zat om de golfbal op een heuveltje te leggen in plaats van de huidige tee. Later werd het daadwerkelijk als prullenbak gebruikt.
Je mag losse, natuurlijke voorwerpen weghalen én je mag ook los zand verwijderen. Dat laatste is op de fairway en in de rough niet toegestaan. Je mag je bal oppakken en schoonmaken. Zorg wel dat je 'm markeert met een marker.
Nee, iedereen met een GOLF.NL account kan fungeren als marker, mits de marker geslaagd is voor het golfregelexamen. Waar kan ik mijn NGF-nummer en barcode vinden? Deze vind je op de NGF-pas.
Bij auto's worden de zomerbanden voor winterbanden ingeruild, op de golfbaan worden zomertees en -greens verruild voor wintertees en -greens. De tijdelijke regels in de wintermaanden zorgen voor een bescherming van de golfbaan, zodat deze in het voorjaar snel terug is op de qualifying condities.
Om verder met je driver te slaan moet je de linker schouder doordraaien totdat deze achter de bal is. Golfers die minder soepel zijn of moeite hebben met het doordraaien van hun schouder kunnen de hak van het linkerbeen iets optillen.
Een winter tee bestaat meestal uit een setje van drie verschillende dopjes gemaakt van plastic. Alle 3 de tees hebben verschillende grootte en worden door de hele baan gebruikt. Bij iedere slag naar de green toe dien je de bal op een van de tees te plaatsen. Zodoende sla je (als het goed is) geen plag uit de grond.
"Plaatsen" of "Bal schoonmaken"
Plaatsen houdt in dat je de bal mag opnemen, schoonmaken en plaatsen. Aanbevolen wordt om de afstand waarbinnen geplaatst moet worden binnen 15 cm of een kaartlengte te houden. Met deze plaatselijke regel kan de baan langer qualifying blijven.
Er gelden in de winter bijzondere regels. Een belangrijke is het 'plaatsen' wat betekent dat je de bal mag oppakken, schoonmaken en terugplaatsen. Je mag de golfbal dan op een andere plek neerleggen, maar niet verder dan de breedte van een scorekaart: zo'n 15 cm. Je mag de bal ook niet dichter bij de hole plaatsen.
Wanneer je een score registreert die lager is dan jouw buffer gaat je handicap met 0,1 punt omhoog. Bij een score boven de buffer geldt een handicapverlaging. Die verlaging is afhankelijk van de handicapcategorie. De verlaging van je handicap bedraagt 0.1, 0.3, 0.4, 0.5 of 1.0 per punt dat je boven de buffer scoort.
Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes moet iemand 19 of meer Stableford-punten halen. (In het WHS wordt het aantal Stableford-punten in een 9-holes ronde aangevuld met het equivalent van 17 Stablefordpunten waardoor het totaal aantal punten 36 zal zijn.)
Wanneer je begint met golfen en je GVB (golfvaardigheidsbewijs) behaalt, start je met handicap 54. Zodra je beter gaat spelen, gaat je handicap omlaag. Een professionele golfer heeft handicap 0. Het handicapcijfer geeft ook aan hoeveel extra slagen je nodig hebt om 18 holes te spelen.
Een gewone waterhindernis, gemarkeerd door gele paaltjes, loopt dwars over de fairway heen. Een laterale hindernis, gemarkeerd door rode paaltjes, loopt langs de fairway. Bij de gewone waterhindernis heeft u als u besluit de bal niet te spelen, twee mogelijkheden om het spel voort te zetten.
Een wit paaltje waarmee de grens van de baan wordt aangegeven staat dus ook buiten de baan. Hoe te handelen: Indien de bal nog in de baan ligt, maar niet goed speelbaar tegen een paaltje of een hek - of je hebt last van een boom of een struik met je backswing - moet je de bal spelen zoals hij ligt.
Golfen in de regen kan eigenlijk prima! Het gebeurt bijna nooit dat het de hele tijd of dag regent. Er zijn ook voordelen bij golfen in de regen. Het is rustig op de golfbaan, je kunt nu wel dat tweede balletje slaan en even een extra putt maken.
Wintergreens zijn tijdelijke greens ter vervanging van de echte greens. Een wintergreen is vaak een kort gemaaide deel op de fairway van minder goede kwaliteit dan een gewone green. Het gras op een wintergreen is langer dan op de zomergreen en een wintergreen kan daarom beter tegen betreding door veel golfers.
Het is sinds 2016 mogelijk om op de meeste Nederlandse par-3 banen (en de par-3/-4 banen) qualifying te spelen.
Indien de bal binnen een waterhindernis ligt afgezet met rode paaltjes, dan mag je de bal ook spelen vanuit die hindernis. Dit kan bijvoorbeeld als de bal nog wel op de fairway ligt maar net binnen de afzetting. Zonder strafslag kun je de bal dan spelen.
Op onze baan verdwijnen de gele paaltjes. Binnenkort worden alle hindernissen gemarkeerd met rode paaltjes. Je mag een hindernis ontwijken (droppen met straf) als je er ten minste voor 95 procent zeker van bent dat de bal in de hindernis is beland.
U mag maximaal 5 minuten zoeken naar uw golfbal. Binnen deze 5 minuten moet uw bal ook als zodanig geïdentificeerd zijn. Als u de bal vindt na deze 5 minuten moet u de bal als verloren beschouwen en handelen volgens regel 27.