Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding. IJzer zorgt mede voor het zuurstof transport naar het lichaam.
Medicatie zoals modafinil (Provigil®) en methylfenidaat (Rilatine® en Concerta®) kan de waakzaamheid, het zelfvertrouwen en het concentratievermogen voor enkele uren verhogen. Dat klinkt verleidelijker dan het vaak is. De extra energie die je voelt, komt immers niet uit het pilletje, maar uit je eigen lichaam.
Een vitamine B-tekort kan je herkennen aan vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn, duizeligheid, versnelde hartslag en concentratieproblemen. Vitamine B1 of thiamine zorgt voor mee voor een goede werking van je hartspier, zenuwstelsel, geheugen en concentratie.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid en is goed voor de spieren.
Ga na of je wel gezond eet, voldoende ontspant en goed slaapt.Ook is het belangrijk dat je dagelijks minimaal een half uur lichaamsbeweging hebt. Als je je lusteloos voelt heb je waarschijnlijk geen zin om te gaan bewegen, maar een half uur fietsen, wandelen of sporten kan je stemming verbeteren!
Moeheid heeft als kenmerk een gevoel van uitputting en vermoeidheid. Dat kan lichamelijke vermoeidheid zijn, in de vorm van vermoeide spieren. Of geestelijke en mentale moeheid. Belangrijk is dat moeheid kan verbeteren door te rusten.
Als je moe bent, heb je weinig energie. Het lukt niet meer goed om te doen wat je zou willen of moeten doen.Je voelt zich niet zo fit als normaal.Bewegen en denken gaan bijvoorbeeld moeilijker.
Vermoeidheid en lusteloosheid: Een tekort aan vitamine D kan ook leiden tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van lusteloosheid. Last van chronisch vermoeidheid zelfs na een goede nachtrust.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Als u genoeg slaapuren gehad hebt maar toch vermoeid bent heeft u kwalitatief gezien geen optimale nachtrust gehad. U heeft waarschijnlijk te veel uren doorgebracht in fase 2, de licht slaap, en te weinig diepe slaap en REM-slaap gehad.
Bij een bloedonderzoek naar vermoeidheid wordt, naast de mineralen calcium en magnesium ook getest op een tekort aan vitamine D. Een tekort geeft klachten zoals een moe, futloos en belabberd gevoel. Daarnaast gaan we ook de waarden voor vitamine B12 na.
Vermoeidheid is een vaag nevensymptoom van vele soorten aandoening, maar vermoeidheid kan je wel meten. Naast CVS (Chronisch Vermoeidheid Syndroom) alleen, komt vermoeidheid veel voor bij vrijwel alle soorten neuropathie en MS Multiple Sclerose.
Hersenvermoeidheid, organische vermoeidheid, chronisch moe zijn, onbelastbaarheid na hersenletsel. Neurofatigue is een extreme vermoeidheid waardoor iemand met een hersenaandoening de dagelijkse activiteiten niet of nauwelijks kan uitvoeren.
We krijgen niet snel te veel magnesium binnen. Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.
Een trillend ooglid, en kramp in de kuiten - dat zijn de symptomen van een magnesium tekort die iedereen wel herkent. Maar als het lichaam niet genoeg magnesium krijgt kan het dat ook op een andere manier uiten: Tintelend of verdoofd gevoel. Vermoeidheid, slapeloosheid, algehele malaise.
Magnesium wordt 1 tot 2 uur na inname opgenomen in het lichaam aan het einde van de dunne darm. Bepaalde factoren kunnen de opname beïnvloeden, zoals: De opname van magnesium is hoger bij toediening van verschillende lagere dagdosissen dan bij innemen van één hoge dosis.
Hormonale vermoeidheid
Een traag werkende schildklier kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw stofwisseling niet goed verloopt. Ook kan een onbalans in oestrogeen, testosteron, melatonine, serotonine en cortisol voor vermoeidheid zorgen.
Moeheid wordt ook beschreven als lusteloosheid, niet fit voelen, energie te kort hebben of malaise. Als de moeheid blijft bestaan ondanks een goede nachtrust, een gezonde leefstijl en het ontbreken van een verklarende ziekte of medicijngebruik, dan wordt analyse door de huisarts geadviseerd.