Het Osmaans was een variant van het Turks die in het Ottomaanse Rijk werd gebruikt. De taal was vooral voor administratief en literair gebruik en bevatte veel leenwoorden uit het Perzisch, dat op zijn beurt weer veel uit het Arabisch heeft overgenomen.
Het Ottomaanse Rijk begon met een Turkse stam in Centraal-Azië. Vanwege de Mongoolse invasie in de 13e eeuw vluchtte stamhoofd Ertugrul met zijn 400 ruiters westwaarts, waar hij trouw zwoer aan de sultan van Rüm in het huidige Turkije. Als beloning kreeg hij een klein emiraatje aan de grens met het Oost-Romeinse Rijk.
De familie vertoont enkele sterke overeenkomsten met een aantal andere talen, waaronder Japans, Mongools en Koreaans, wat bij sommige taalkundigen het idee van een zogeheten familie der Altaïsche talen teweeg heeft gebracht.
In theorie behoren de Turkse talen tot de Altaïsche talen. Dit is een theorie over een taalgroep waar verschillende talen in Noordoost-Azië toe behoren. Dit is niet gek, aangezien de Turken oorspronkelijk uit deze regio komen. Het Turks zou hierdoor ver verwant zijn van het Koreaans, Japans en Mongools.
Turks is de moedertaal.
Daarnaast wordt er in Turkije ook Koerdisch, Arabisch, Armeens en Grieks gesproken. Wereldwijd spreken 150 miljoen mensen de Turkse taal en haar dialecten.
Turken zijn mensen die een Turkse achtergrond hebben of die voorouders hebben die in Turkije geboren zijn en hun cultuur, moedertaal, etniciteit en/of religie met elkaar gezamenlijk hebben. In ruimere (etnische) zin vallen ook de andere Turkse volkeren uit Eurazië hieronder.
Het Turks is beïnvloed door vele talen, zoals het Perzisch, het Frans en het Arabisch, maar ook het Duits, het Italiaans en enkele Balkantalen. Een van de redenen hiervoor is de unieke geografische ligging van Turkije, op de grens tussen Oost en West.
Het oorspronkelijke huis van de voorouders van de Turken, Kök Turken genaamd, bevond zich zowel in Centraal-Azië als in West-China en werd van de 6e tot de 8e eeuw de Chaganat van de Kök Turken genoemd.
[demoniem] een inwoner van Turkije, of iemand afkomstig uit Turkije.
Verreweg de meeste Turken wonen in een van de zeven Turkse republieken: Turkije, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië en Turks Cyprus; daarnaast wonen nog grote populaties (elk met meer dan 10 miljoen) Turkstaligen in Rusland, China, Iran en de Europese Unie. Zie ook Turken in Europa.
Aan de ene kant is Turks moeilijk omdat het sterk afwijkt van wat we gewend zijn wat betreft grammatica (veel uitgangen), de zinsopbouw en de woordenschat, maar aan de andere kant is Turks weer heel consequent. Als Nederlanders zijn we gewend aan uitzonderingen in de taal.
Volgens Ethnologue werd het Arabisch in 1992 door 500.000 als moedertaal gesproken. In een interview met Al Jazeera in 2020 schatte de prominente Turkse politicus Yasin Aktay het aantal Arabieren in Turkije op negen miljoen zielen (of 10% van de Turkse bevolking), waarvan de helft uit andere landen.
Het Ottomaanse of Osmaanse Rijk (Osmaans: دَوْلَتِ عَلِيّهٔ عُثمَانِیّه, Devlet-i 'Aliyye-i Osmaniyye, Turks: Osmanlı İmparatorluğu) was een islamitisch rijk dat bestond van 1299 tot 1922.
Het Britse Rijk bereikte in 1921 zijn grootste omvang van bijna 33.000.000 km² (bijna een kwart van het landoppervlak van de aarde) en was daarmee samen met het Mongoolse Rijk het grootste wereldrijk dat ooit op aarde heeft bestaan.
de periode in de geschiedenis dat een bepaald land of gebied onder de heerschappij viel van het Ottomaanse Rijk: Ottomaans Egypte (1517-1914)
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Turkse keuken zijn brood, rijst, bulgur, uien, eieren, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, linzen, bonen, kikkererwten, fetakaas, lamsvlees, rundvlees, kip, vis, noten, zonnebloempitten en yoghurt. En natuurlijk vallen de kruiden en specerijen niet te vergeten.
Miljoenen rokers wereldwijd raakten in het verleden verslingerd aan de "Finest Turkish blend", afkomstig van tabaksplantages op het grondgebied van het toenmalige Ottomaanse Rijk, en ook vandaag nog zijn tabakswaren in Turkije aanzienlijk goedkoper dan in Europa.
Anno 2022 wil Turkije geen Turkey meer worden genoemd, maar Türkiye. De Verenigde Naties hebben intussen met dit verzoek ingestemd.
Als we het dichter bij huis zoeken valt het op dat landelijk gezien de grootste groepen immigranten (Turken en Marokkanen) zich ook hier in de grote gemeentes hebben gevestigd. In Breda, Oosterhout, Roosendaal, Dongen, Bergen op Zoom, Etten-Leur en Halderberge staan zij stipt bovenaan.
Het Europese deel van Turkije, Oost-Thracië genaamd, wordt ook tenminste bewoond sinds veertigduizend jaar geleden. Het is bekend dat het rond 6000 voor Christus in het Neolithicum was.
Turks (Türkçe) is een van de Turkse talen en de officiële taal van Turkije.
Het alfabet dat gebruikt wordt voor de officiële Turkse spelling is afgeleid van het klassiek Latijns alfabet. Het heeft 29 letters.
De taal komt oorspronkelijk van het Arabisch schiereiland. Daar was het de taal van de vele Arabische heidense stammen. Door de komst van de Islam in de 7e eeuw werd het Arabische rijk steeds groter. Met de islam kwam ook de Arabische taal naar deze landen.