Je kent vast sushi met avocado, komkommer, ei, tofu of fruit. Die soorten kun je gerust eten als je zwanger bent. Vaak wordt sushi gemaakt met rauwe vis.
Sushi met roofvissen/ wilde paling
Stoffen zoals dioxines en kwik, kunnen zich gaan nestelen in de placenta waardoor ze niet geschikt zijn voor consumptie tijdens de zwangerschap. Let dus op wanneer u bijvoorbeeld een spicy maguro eet, want ook tonijn uit blik is niet geschikt tijdens uw zwangerschap.
Het merendeel kun je gewoon eten! Geniet bijvoorbeeld van de sushi met krab en avocado, zoete omelet, zeewier, kip of gefrituurde garnaal. Daarnaast zijn er nog heel veel meer gerechten op de menukaart te vinden die je zonder risico mag eten.
Sushi met rauwe of gerookte vis is niet verstandig om tijdens je zwangerschap te eten. Er bestaat een kans dat rauwe en gerookte vis bepaalde bacteriesoorten bevatten die je tijdens je zwangerschap beter kunt vermijden.
Tonijn wordt vaak gekleurd om verser te lijken. Dat is een gezondheidsrisico. Door de Japanse keuken is het eten van rauwe tonijn als sushi en sashimi razend populair geworden. Rauwe vis moet heel vers zijn, en verse geelvin- of blauwvintonijn ziet er zacht rozerood of donkerrood uit.
Er bestaat zelfs een aparte benaming voor sushi zonder vis: de futo maki.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.
Het eten van gekookte schaal- en schelpdieren, zoals gekookte mosselen of kreeft of gebakken scampi, is veilig. Rauwe oesters kan je beter vermijden. Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden.
Het is niet verstandig om tonijnsalade te eten tijdens je zwangerschap. Of we het nu hebben over tonijn uit blik of over verse tonijn, direct uit de oceaan. Tonijn valt namelijk onder de roofvissen en daardoor bevatten ze teveel dioxines of zware metalen. En dat is dan weer niet goed voor je ongeboren baby.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon.
Dit product is veilig maar staat niet in de Schijf van Vijf. Eet dit product dus niet te veel en niet te vaak.
Geniet van vegetarische sushi met groente zoals komkommer, radijs of wortel. Ook sushi met sojaboontjes, omelet, gare garnalen, surimi (max 1 keer om de 2 weken), zoete aardappel en paddenstoelen kun je natuurlijk gerust eten.
Sushi bestaat dus uit rauwe vis en rijst. Aan rijst bij kamertemperatuur moet voldoende zuur toegevoegd worden om de ontwikkeling van bacteriën zoals Bacillus cereus te belemmeren. Deze bacterie kan vele gerechten op basis van gekookte en afgekoelde rijst besmetten.
Of het nu in sushi, gerookt, in de vorm van schaaldieren of surimi is, rauwe vis moet absoluut worden vermeden. Deze voedingsmiddelen kunnen, als ze ongekookt worden gegeten, listeriose bevatten. Deze zeldzame ziekte voor mama's kan ernstige gevolgen hebben voor een baby, zoals vroeggeboorte of zelfs een miskraam.
Ook forel, vissticks, kibbeling, garnalen, mosselen en kabeljauw zijn goede opties.
Kroepoek kun je beter niet eten. Kroepoek wordt gemaakt van garnalen.Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik of dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Heb je wel een keer een aantal stukjes kroepoek gegeten, dan hoe je je niet gelijk zorgen te maken.
Mosselen eten
Dat je als zwangere geen mosselen, scampi's of andere schaaldieren mag eten is een fabel. In het slechtste geval loop je een voedselvergiftiging op en heb je een tijdje last van misselijkheid, braken en diarree. Daarmee veroorzaak je geen schade aan je ongeboren kindje.
Je kunt gerookte vis eten als je zwanger bent, als je het eerst maar goed verhit. Bijvoorbeeld gerookte zalm, gerookte forel en gerookte haringfilet (bokking) kun je eten als je het goed verwarmt zoals in een ovengerecht.
Als je weinig of geen vlees of vis eet is het belangrijk om het op een goede manier te vervangen en goed op je vitamine B12-inname te letten. Vul deze eventueel aan met een vitamine B12-supplement.
Simpel maar lekker | Sashimi
Sashimi is een simpele sushi soort, waar vooraf niet een hele culinaire bereiding bij komt kijken. Het is een eenvoudige manier van klaarmaken van rauwe vis die met een zeer scherp mes in dunne plakjes wordt gesneden. De populairste sashimi's zijn zalm en tonijn.
Als je ervoor kiest een complete sushi maaltijd te eten, voor bijvoorbeeld het avondeten en je bent met een grote groep, reken dan tussen de 12 en 18 stukjes per persoon. Tijdens de lunch mag er dus een lager aantal van 8 – 12 sushistukjes aangehouden worden.
Nigiri is een soort sushi dat bestaat uit een bolletje sushirijst met daarop sashimi (een plakje rauwe vis) of een andere topping. De meest voorkomende soorten nigiri zijn die met zalm sashimi of tonijn sashimi.