Kinder Surprise en aanverwante producten uit de Ferrero-fabriek in het Belgische Aarlen zijn inmiddels uit de schappen gehaald. Het advies aan consumenten is om die niet meer te eten. Van de 150 meldingen zijn er 119 bevestigd. In de overige 31 gevallen is "waarschijnlijk" sprake van een salmonellavergiftiging.
Bijna alle gevallen zijn te herleiden naar de fabriek van Ferrero in het Belgische Aarlen, waar chocola van het merk Kinder wordt gemaakt. Die chocola werd in april uit de handel gehaald. De meeste kinderen die besmet raakten, zijn jonger dan tien.
"Kans bestaat dat het komt van besmet melkpoeder" Chocolademaker Ferrero vraagt om zijn bekende Kinder-eieren terug te brengen naar de winkel.
Salmonella aangetroffen in Kinder Surprise uit België: 'Ook onderzoek in Nederland' In België en Groot-Brittannië worden inwoners opgeroepen onder meer geen Kinder Surprise meer te eten. De chocolade-eieren worden gelinkt aan een grote salmonella-uitbraak in meerdere Europese landen.
In Nederland zijn in april Kinder Surprise en andere producten van het merk Kinder uit de schappen gehaald. Consumenten wordt geadviseerd de chocolaatjes niet te eten. Fabrikant Ferrero trof in februari de salmonellabacterie aan in een installatie.
Buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree beginnen 6 tot 72 uur na inname van besmet voedsel of water.Macroscopisch kan er bloed en slijm bij de ontlasting te zien zijn. Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met Salmonella en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur. Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd. Begin april was er een terugroepactie voor bepaalde producten.
De kans dat mensen elkaar besmetten is klein. Iedereen kan een salmonella-infectie krijgen.
Fabrikant Ferrero en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseren een aantal producten van Ferrero voorlopig niet te eten. In Groot-Brittannië en België liepen inmiddels zo'n 70 mensen de salmonellabacterie op na het eten van de chocolade eieren. De bacterie kan een besmettelijke darmziekte veroorzaken.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
De salmonellabacterie wordt gedood wanneer een product geheel (dus ook aan de binnenkant) tot 70 °C verhit wordt. Invriezen en koelen van producten doodt de bacterie niet maar gaat wel vermeerdering tegen. Ouderen, zuigelingen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep voor een salmonella infectie.
Ferrero Rocher 2e update producten. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1). Dit betreft de Belgische fabriek waar Salmonella is in aangetroffen. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1).
Infectieuze micro-organismen kunnen zich onder andere verspreiden door water, voedsel, insectenbeten, handen schudden, niezen en hoesten of seksueel contact. Symptomen verschillen per infectie. Algemene symptomen van een infectie zijn; roodheid, zwelling, warmte en pijn.
Zo'n tien tot twintig mensen overlijden hier jaarlijks aan. Kinderen van vier jaar en jonger, en ouderen boven de 75 jaar hebben een grotere kans op het krijgen van salmonellose. De afgelopen vijftien jaar is er een geleidelijke afname in het aantal Salmonella besmettingen geweest.
Hoe kan je salmonella oplopen? "Salmonella is een ziekmakende bacterie die het meest voorkomt op rauwe, dierlijke producten, zoals vlees, vis of eieren", zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij Het Voedingscentrum. "De bacterie leeft vooral in de darmen van varkens en pluimvee.
Ongeveer 7,5% van alle kippen in de industrie is besmet met Salmonella. Hoewel er geen cijfers zijn voor de hobbykip, is een vergelijkbaar percentage niet ondenkbaar. Door het toepassen van een goede hygiëne kan de kans op besmetting wel aanzienlijk verkleind worden. Salmonella kan gemakkelijk met de mens meereizen.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Voedingswaakhond: eet geen enkel Kinder-chocolaatje uit de Ferrero-fabriek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de Ferrero-fabriek in het Belgische Aarlen te eten, omdat de chocolade mogelijk salmonella kan bevatten.
Giovanni Ferrero is een telg van de bekende chocoladefamilie Ferrero en staat sinds de dood van zijn vader en broer aan het hoofd van het familiebedrijf. Je kent het bedrijf niet alleen van de snoepjes die zijn naam dragen, de ferrero rocher, maar ook van Nutella, Kinder Chocolade, Mon Chéri, en Tic Tac.
Ferrero benadrukt dat het in Nederland geen klachten van consumenten heeft ontvangen en dat geen van de producten die het op de markt heeft gebracht positief is getest op salmonella.