Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en kastanjeboom.
Snoeien in november en december
Bomen: als er geen vorst is, kunnen de meeste bomen gesnoeid worden in deze maanden. Zo kunnen de bomen nog herstellen van de snoeiwonden.
Midden en einde winter: januari/februari
Snoei nooit als het vriest. Nu is het moment om bomen, struiken en heesters te snoeien die hun bladeren verliezen. We denken daarbij aan haagbeuk, fruitbomen, blauwe regen, … Leilinde en andere plataansoorten kun je nu fors terug in snoeien.
Wat moet ik snoeien in de herfst? Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en kastanjeboom.
De Acer (esdoorn), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuken) zijn ABC-bomen. Het snoeien van deze bomen vereist extra aandacht, omdat de kans op bloeden groot is. Deze bomen mogen niet gesnoeid worden in de winter, omdat de sapstroom dan juist op gang gekomen is.
Wel snoeien in de winter
Zomerbloeiende heesters, zoals de vlinderstruik (Buddleja), Annabelle-hortensia's (Hydrangea aborescens) en pluimhortensia (Hydrangea paniculata) kun je eind winter sterk terugknippen. Snoei begin winter houtige planten die gevoelig zijn voor 'bloeden', zoals berken, walnoten en wijnstokken.
Snoeien bij vorst
Wordt er binnen 3 dagen vorst voorspeld, snoei dan niet en wacht tot de temperatuur weer boven het vriespunt ligt. De reden hiervoor is dat snoeien snoeiwonden oplevert en vorst kan schade aan die wonden toebrengen.
Wanneer de tuin winterklaar maken? De meest ideale maand voor het winterklaar maken van de tuin, is de maand oktober, met eventuele uitloop naar november. De temperatuur is vaak nog geschikt om in de tuin te werken en meestal is er nog geen sprake van vorst (maar je weet het nooit meer zeker tegenwoordig).
Nadat de bloei is stilgevallen, kunnen we ons opmaken voor de winter snoei. Ergens eind oktober begin november kunnen we de rozen snoeien.
De kans dat de boom gaat bloeden is hierdoor veel kleiner en daarom is de winter dus een prima jaargetijde om te snoeien! Let op: vorst is echter nog steeds erg slecht voor een boom, ook al is de sapstroom weinig actief. Snoeien tijdens de winter kan, maar snoei nooit als het vriest!
Ook is de structuur van de takken van bladverliezende bomen en heesters in de winter goed te zien, wat voordelig is met snoeien. Kijk wel uit met vorst. Als er binnen drie dagen vorst wordt voorspeld, snoei dan niet. Vorst kan namelijk schade toebrengen aan bomen met verse snoeiwonden.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
In principe kan je de klimop het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest. Het beste kan je een klimop twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Doe dit bijvoorbeeld in mei en in september. Zo heeft de plant steeds voldoende hersteltijd en krijg je een mooie groene haag.
Absoluut niet snoeien in de winter
Een aantal bomen gaan bloeden wanneer ze in de wintermaanden worden gesnoeid. Deze bomen kunnen beter in de zomer of de herfst van hun overbodige takken worden ontdaan.
Het beste is om in het voorjaar (april) of in het najaar (oktober) te snoeien. Dit omdat de plant dan in ruststand is.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Coniferen worden één of twee keer per jaar gesnoeid: na de IJsheiligen, en eventueel nog een tweede keer in augustus of september. Als er later gesnoeid wordt herstelt de conifeer zich onvoldoende voordat de winter invalt. Wordt pas eind juni gesnoeid dan is één snoeibeurt voldoende.
Wat als je niet op tijd snoeit
Als u te vroeg of te laat snoeit, kan het zijn dat u een jaartje geen bloemen heeft. Jammer, maar niet heel erg. Wees dus niet te bang om te snoeien. Een struik of boom herstelt zich wel.
Na de bloei van de rozen kun je alle uitgebloeide bloemen verwijderen en de plant eventueel wat korter snoeien als de plant bijvoorbeeld te groot wordt. Doe dit bij voorkeur voor de winter, nooit snoeien als het vriest.