De Strelitzia Reginae is een exemplaar met de welbekende paradijsvogelbloem. Een Strelitzia Reginae kan gaan bloeien bij een leeftijd van 8 jaar. Na de bloeiperiode kan het tot wel 12 maanden duren, voordat de Strelitzia opnieuw tot bloei komt. De Strelitzia Nicolai maakt enkel bloemen in de natuur.
Een Strelitzia nicolai bloeit pas als 'ie tegen de drie meter lang is of hoger. Om hem tot bloei te laten komen doe je er dan goed aan om 'm in de winter op een wat koelere plek te zetten (rond de 12 graden), en wat minder water te geven (laat de kluit even droogvallen voor je weer water geeft).
Ontdek de Strelitzia Nicolai
De plant groeit enorm snel en wordt gekenmerkt door de prachtige grote, groene bladeren. Het verschil zit met de Strelitzia Reginae zit voornamelijk in de stammen en de vorm van het blad. In de Nicolai groeit pas vanaf 3 meter hoogte een witte bloem.
Nadat de plant is uitgebloeid kan hij een jaar erna weer opnieuw tot bloei komen. De bloei van een Strelitzia reginae wordt bevorderd in een koele winterperiode, met temperaturen rond de 10 graden.
De Strelitzia Nicolai en Augusta lijken erg op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. De Strelitzia Nicolai heeft bredere bladeren en kan veel hoger worden dan de Augusta.De Augusta heeft juist smallere bladeren en groeit minder snel. Beide planten hebben echter dezelfde verzorging nodig.
Standplaats. Deze paradijsvogel moet altijd op een lichte plaats staan, licht is essentieel voor deze plant. Plaats ze dus altijd bij/voor een raam. De Strelitzia kan de volle zon verdragen, maar moet hier rustig aan wennen (verleng bijvoorbeeld het aantal zonuren elke dag iets meer).
Strelitzia's gedijen in een vochtige omgeving, en een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot het krullen van de bladeren. Vooral in omgevingen met centrale verwarming of droge klimaten kan de luchtvochtigheid te laag zijn voor deze plant.
Nadat de plant is uitgebloeid, raden we aan om de bloemen af te knippen. Doordat de bloem van de Paradijsvogelplant zo groot is, duurt het vrij lang om deze opnieuw te ontwikkelen. Dit kan zo'n 12 maanden duren.
De vijf verschillende soorten die de Strelitzia kent zij de Strelitzia Alba, Caudata, Juncea, Reginae en Nicolai.
Overig onderhoud aan de Strelitzia
Wil je het hele blad afknippen? Knip dan het blad en de stengel, zo'n 2 cm boven de kern, weg. De bladeren kunnen ook wat scheuren vertonen.
Je kunt de Strelitzia verpotten wanneer de Paradijsvogelplant te groot voor de pot wordt. De beste periode om je Paradijsvogelplant te verpotten is in het voorjaar, omdat de groeiperiode dan begint en de Strelitzia meer energie heeft om te herstellen van de verhuizing.
Een Strelitzia kan goed tegen warmte. In de zomer kan een Strelitzia daarom beter buiten staan dan in de winter. In de winter is het in Nederland vaak te koud (onder de 10 graden). Zorg daarom dat je dan de plant binnenhaalt.
De Strelitzia vraagt veel water en heeft dan ook minimaal één keer per week water nodig. De grond mag er een week over doen om weer op te drogen om vervolgens weer opnieuw water te krijgen.
Een gebrek aan voldoende licht kan leiden tot hangende bladeren en verminderde groei. Temperatuurstress: Extreme temperaturen, zowel koude als hitte, kunnen stress veroorzaken bij Strelitzia planten en resulteren in hangende bladeren. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen temperatuurvariaties.
De Strelitzia, ook wel bekend als de Paradijsvogelplant, is een prachtige tropische plant met opvallende bloemen en weelderige groene bladeren. Als je graag je eigen Strelitzia wilt vermeerderen, is het stekken van de plant een effectieve methode.
In de winter staat de groei op rust en heeft de Strelitzia het dus niet nodig. De plant doet het goed in de tuin of op het terras, maar kan niet tegen vorst. Laat de Strelitzia dus altijd binnen overwinteren.
De Strelitzia is een stamloze plant en heeft langwerpige, opgaande bladeren met lange stengels. Het is een zeer decoratieve bladplant met grote groene bladeren en uitstekende luchtzuiverende eigenschappen.
Ook daarna groeit de Strelitzia reginae behoorlijk snel. Hij heeft graag een zonnige standplaats en voldoende water tijdens het groeiseizoen. Voorkom echter dat de wortels permanent in het water staan. Verder is deze gemakkelijke plant een perfecte blikvanger in de tropische tuin.
Maar daar zit net het probleem bij de Strelitzia, je kunt hem eigenlijk niet lekker snoeien om compact te houden. Wanneer een blad tot aan het plafond komt, zit er weinig anders op, dan dit met steel en al weg te snijden. Gebruik hiervoor een scherp mes, dat goed schoon is.
De Strelitzia (beide soorten) vraagt veel water en heeft één keer per week water nodig. De grond mag er ongeveer een week over doen om op te drogen en moet dan bijna droog / licht vochtig zijn. In de zomer heeft de Strelitzia meer water nodig dan in de winter, houdt hier dus rekening mee.
De Strelitzia Nicolai is een plant die tot wel tien meter hoog kan worden en bestaat uit meerdere stammen. De plant blijft groen tijdens het groeien en krijgt dus geen bruine korst om de stam heen. Daarnaast bevat het prachtige palmachtige bladeren die 1,5 tot 2,5 meter lang kunnen worden.
Dit merken jouw planten. Met name tropische planten zoals de Strelitzia, Monstera of Bananenplant kunnen dan bruine randen aan de bladeren krijgen. Oplossing: Verhoog de luchtvochtigheid door regelmatig rondom jouw tropische planten te sproeien. Nóg makkelijker is om een luchtbevochtiger in huis te halen.
Tussen maart en oktober geef je de strelitzia elke week vloeibare plantenvoeding. In de herfst- en wintermaanden hoef je haar helemaal geen voeding te geven. In deze periode is de plant als het ware in winterslaap. De plant groeit dan niet of nauwelijks en gebruikt dus ook geen voeding.
Vermeerderen dmv wortelstokken is het gemakkelijkste, doe dit in de vroege lente wanneer de planten uit de grond komen piepen. Vermeerderen met zaad is moeilijker en vraagt veel geduld. Opgelet: Sinds augustus 2017 staat deze plant op de lijst van invasieve exoten en mag hij niet verhandeld worden.