Kwartsvarianten zoals Bergkristal, Rozenkwarts, Lavendelkwarts maar ook Amethist, Jaspis, Aquamarijn en Fluoriet zijn stenen die wel in het water kunnen.
Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
Edelstenen zoals bergkristal, rozenkwarts of amethist kunnen drinkwater wel smakelijker, langer houdbaar en beter verdraagbaar maken voor ons lichaam.
Leg de edelstenen in het karaf en doe er kraanwater of mineraalwater bij. Osmose water is ook geschikt. Dek je water tijdens het opladen af, zodat er geen stof of ander vuil bij het water komt. Laat het water minimaal 0,5 uur tot maximaal 24 uur staan, daarna is het water klaar voor gebruik.
Tijgeroog is een beschermende steen die de aandacht naar binnen richt en naar het grotere geheel. De steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. De steen helpt om afstand te nemen, het overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken.
Reiniging en verzorging: Als je de Tijgeroog draagt als hanger, ketting, of wanneer je hem als trommelsteen in je broekzak meedraagt, is het raadzaam de steen aan het eind van de dag met lauwwarm water af te spoelen. Hiermee wordt de steen van zijn statische lading ontdaan.
Als je een steen bij je draagt voor de (geneeskrachtige of therapeutische) werking is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden, afhankelijk van hoe intensief de energie van de steen gebruikt wordt.
Voor een goede werking dient deze energie regelmatig aangevuld te worden. De werking en intensiteit worden vergroot of versterkt door je steen regelmatig op te laden. Opladen kan op de volgende manieren: Maanlicht: Leg je steen minstens 1 nacht in het maanlicht.
Realgaar is arseenhoudend (je weetwel waar mensen mee vergiftigd worden in moordseries) en giftig. Deze steen is daarom niet geschikt voor kinderen, het dragen op je huid of het gebruik in edelsteen water.
Er bestaan echter ook mineralen die relatief veel giftige stoffen bevatten, zoals cadmiumerts, zwavel, cinnaber, realgaar en orpiment. Worden dergelijke mineralen ruw verkocht, dan zitten ze meestal in kleine doorzichtige doosjes. Want je kunt de ruwe stenen beter niet aanraken.
Meten is weten
Het is daarom handig om te weten of stenen die je regelmatig gebruikt nog wel werkzaam zijn. De beste manier om dat vast te stellen, is door te testen hoeveel energie de steen nog bevat. Je kunt dat vaststellen met bijvoorbeeld een spiertest, een biotensor of een pendel.
In het zonlicht vervalt de radioactiviteit en kan de amethist verbleken. Zeer bleke amethist kan met bestraling met radium weer dieppaars worden. Helaas is dit niet kleurecht; de steen verliest na verloop van tijd zijn kleur.
Nadat de edelstenen zijn gereinigd en opgeladen kun je de steen activeren. Tijdens dit proces kan de steen zich afstemmen op jouw energie en het doel waarvoor je hem wilt gebruiken. Het is zeer belangrijk dat je de steen activeert want alleen dan kan de edelsteen met je samenwerken.
Welke steen kan beter rust geven dan de amethist. Leg een amethist onder je hoofdkussen of op je nachtkastje om heerlijk te kunnen slapen. De amethist laat alles wat gespannen is weer ontspannen en zal je rust geven in je hoofd. Rozenkwarts heeft een zachte, warme energie die je een gevoel van geborgenheid zal geven.
Het antwoord op die vraag is: ja. Stenen combineren gaat vaak prima. De helende werkingen van de stenen kunnen elkaar versterken, vooral als kleuren en trilling op elkaar afgestemd zijn, zoals bij de combinatie amethist, bergkristal en rozekwarts. Stenen combineren in een ketting, hanger of armband kan heel goed.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
Al in vroeger tijd dronk men water of wijn waaraan stenen werden toegevoegd. Dit gebeurde vooral om de smaak te versterken, de alcohol te temmen of gifstoffen te ontdekken. Eigentijds onderzoek heeft bewezen dat het toevoegen van edelstenen aan water de smaak verbetert en het water langer houdbaar maakt.
Destijds werd gedacht dat het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen écht kon helpen. De werking van edelstenen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een heleboel mensen die claimen er baat bij hebben.
Labradoriet mag nat worden, maar gebruik geen zeep of andere chemicaliën. Deze kunnen de steen aantasten. Doe sieraden daarom ook af bij douchen of handen wassen wanneer je dit wilt voorkomen. Alle stenen die tegen water kunnen, kun je in schoon water reinigen.
Labradoriet is een sterk beschermende en spirituele steen. Het beschermt het eigen energieveld (aura) tegen negatieve invloeden uit de omgeving en mensen die energie bij je wegnemen. De steen vermindert angst en geeft kracht, (zelf)vertrouwen en doorzettingsvermogen.
Het helpt je een connectie maken met de energie van de maan. Maansteen is heel geschikt om op te laden in het (volle) maanlicht maar omdat het een broze steen is kunnen water en chemicaliën beter vermeden worden. De steen is ook erg zacht en kwetsbaar en kan makkelijk krassen.