Stopcontacten hebben ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Je hebt mogelijk een adapter type D (India), type M (Zuid-Afrika) of een universele wereldstekker nodig. Een adapter of wereldstekker is onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels of via anwb.nl/webwinkel.
De netspanning in Zuid-Afrika is 220/240 volt.
Kleding cultuur in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika kleedt men zich westers. Met name in het binnenland en traditionele zwarte gemeenschappen is conservatieve (bedektere) kleding de norm om netjes gekleed te zijn. De mannen dragen lange broeken (zeker voor nette gelegenheden of werk) en bloesjes met meestal een korte mouw.
In Zuid Amerika wordt voornamelijk gebruik gemaakt van stopcontact type A en B. Ook type C, F en G komen regelmatig voor. Toch heb je als Nederlander voor de meeste landen een reisstekker nodig in Zuid Amerika.
De rode landen gebruiken stekkers van het type A & B, de donkerblauwe landen gebruiken net zoals in de Benelux de types C & E/F (types E en F zijn perfect compatibel met elkaar), bruine landen gebruiken type D, zeegroene landen hebben het Britse systeem (type G), Israël heeft als enige de types C & H, de gele landen ...
Deze ongeaarde netstekker met twee parallelle, platte pinnen is zowat de standaard in heel Noord- en Centraal-Amerika. Dit stekkertype werd in 1904 uitgevonden door Harvey Hubbell II. De stekker heeft twee platte, 1,5 mm dikke pinnen, die tussen de 15,9 en 18,3 mm lang zijn en 12,7 mm van elkaar staan.
Voor het bezoeken van Zuid-Afrika hoeft dit niet! Reizigers met een geldig Nederlands paspoort zijn vrijgesteld voor een visum. Dit betekent dat Nederlanders geen visum hoeven aan te vragen. Als je vanuit Nederland naar Zuid-Afrika vliegt, krijg je bij aankomst op de luchthaven een stempel in je paspoort.
Voor Zuid-Afrika heeft u officieel het internationaal rijbewijs IRB 1968 nodig. Bezoekt u tevens Eswatini dan heeft u officieel een ander internationaal rijbewijs nodig, namelijk IRB 1949.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
U mag tot maximaal 25.000 ZAR in- en uit voeren in Zuid-Afrika. Voor vreemde valuta's gelden echter andere limieten. U mag tot 10.000 Amerikaanse dollars, of de tegenwaarde daarvan in andere valuta's, invoeren. Bedragen boven de 10.000 Amerikaanse dollar dienen te worden aangegeven bij de Zuid-Afrikaanse douane.
Draag geen witte shirts tijdens uw safari, ze worden snel vuil en maken u goed zichtbaar voor de dieren. Andere kleuren om te voorkomen, zijn rood omdat het de dieren aantrekt; en als je naar een gebied gaat waar tseetseevliegen aanwezig zijn, dan voorkomt u ook beter de kleuren blauw en zwart.
Neem schoenen mee die lekker zitten en waar je goed op kunt lopen. Goede wandelschoenen zijn heel fijn, maar ook gympen zijn prima geschikt als je op safari gaat. Aangezien de afstanden die je aflegt vaak enorm zijn, zal je waarschijnlijk veel in de auto zitten en ben je toch wat minder vaak te voet onderweg.
Wij adviseren u voornamelijk luchtige katoenen kleding mee te nemen en voor de vroege ochtenden en avonden warmere kleding. Met name bij het verblijf bij de Ngorongoro Crater raden we aan een (fleece) trui te dragen. Als u vroeg in de ochtend op safari gaat zijn de temperaturen vaak nog relatief laag.
Zuid-Afrika heeft veilig drinkwater
Het kraanwater in Zuid-Afrika is drinkbaar. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken bij het spoelen na het tandenpoetsen, ijsklontjes in je frisdrank en gewassen rauwkost bij het diner. In sommige landelijke gebieden is het water minder betrouwbaar.
Het ontbijt of fufu bestaat meestal uit granen met melk, brood met ei of vis. De lunch is eerder een snack: sandwich, banaan met pindanoten. Het avondmaal is vaak een grote maaltijd en telt als belangrijkste maaltijd van de dag.
Wat voor stopcontacten gebruiken we in Nederland? In Nederland gebruiken we stopcontact type-F, maar stekkertype type-C en E passen ook. Het voltage wat hier uit het stopcontact komt is 230 V met een frequentie van 50 Hz. In veel landen in Europa, Afrika en Azië kun je dus gewoon je Nederlandse stekkers gebruiken.
Je hebt geen reisstekker nodig in Nederland
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Nederland. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.