Het is belangrijk om het juiste metselwerk te kiezen voor uw toepassing. Zo gebruikt men voor funderingen doorgaans betonblokken in plaats van gevelstenen. Betonblokken hebben een hogere druksterkte, en zijn daarom prima geschikt voor metselwerk met een dragende functie.
Meestal gebruikt men betonblokken met een breedte van ongeveer 30 cm (of 2 van 14cm) voor de buitenmuren. Deze metselen we ondersteboven op de fundering (meestal één of twee lagen). De bovenste laag wordt een smallere laag voor het aanstorten van de betondek.
Er worden onder het maaiveld zelfs al kalkzandstenen en kalkzandsteenblokken toegepast. Als alternatief voor het ontbreken van een gemetseld tras- of cementraam kan een waterkerende laag in het metselwerk worden aangebracht.
Gewapend beton, zoals de naam doet vermoeden, is de sterkste soort beton. Als je delen van de fundering met gewapend beton volstort, zul je een zeer stevig fundament krijgen. Gewapend beton is een stuk duurder dan gewoon stortbeton, aan de andere kant heb je ook minder nodig om tot een goed resultaat te komen.
De fundering aanbrengen
Graaf een geul over de hele lengte van het muurtje. Zo'n 50 cm diep is meestal genoeg om op een stevige ondergrond te komen. Maak de geul twee keer zo breed als de dikte van de muur. Leg twee betonijzers in de lengterichting van het muurtje en ondersteun ze met bakstenen.
Voor het maken van een tuinmuur wordt vaak gekozen voor metselstenen. Deze stenen zijn namelijk erg weerbestendig en goedkoop. Daarnaast passen metselstenen vaak goed bij je eigen woning.
Over het algemeen ligt de prijs van een goedkope nieuwe baksteen zo rond de €0,40. Er zijn echter altijd uitzonderingen, restantpartijen of vuilwerk stenen die scherp onder deze prijs van €0,40 zitten. Het gaat dan vaak om tijdelijke partijen of om tweede keuze bakstenen.
Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Om te graven heeft men of een schop of een kleine graafmachine nodig, geheel afhankelijk van de te maken fundering. Het materiaal waarmee de bekisting wordt gemaakt kan bestaan uit hout, metaal, piepschuim. Natuurlijk is er cement nodig en zijn er draadstaalmatten nodig.
Maak de stenen nat
Besprenkel de stenen de dag voor het metselen met water. Laat dit intrekken tot de stenen de juiste vochtigheid hebben. Bij te droge stenen hecht de specie slecht, bij te natte stenen loopt de specie tussen de stenen uit. Tip!
Ontwerp. Tegenwoordig is de noodzaak van een trasraam minder aanwezig vanwege betere materialen en samenstelling van de bakstenen. Toch worden trasramen nog veelvuldig toegepast. Ze kunnen het ontwerp van de woning namelijk van een statement voorzien.
De toepassing van een geveldrager is kostenverhogend en vaak esthetisch minder gewenst. De vraag is dan ook of dit ook altijd noodzakelijk is. Als men afziet van een berekening dient, volgens CUR aanbeveling 71, de hoogte van het metselwerk tot de eerste horizontale dilataties beperkt te blijven tot 11 meter.
Portlandcement. Portlandcement is het meest gebruikte type cement, wat eigenlijk bij elke klus gebruikt kan worden. Portlandcement wordt onder andere gebruikt voor beton voor funderingen. Portlandcement is een sterk bindmiddel.
Kalkzandsteen blokken
Stuk voor stuk geschikt bij toepassingen van binnenmuurconstructies. Ze zijn alleen niet allemaal geschikt voor dragende wanden, binnenspouwbladen of funderingen. Lijmblokken, metselstenen en metselblokken zijn geschikt voor dragende en niet-dragende wanden die je later afwerkt met tegels.
"B2-blokken zijn bouwblokken die machinaal vervaardigd zijn uit grindbeton en bimsbeton. Afmetingen van het B2-blok: lengte varièrend van 20-32 cm en 44 cm, dikte resp. 10 en 20 cm en hoogte 24 cm. Een metselverband is goed te realiseren door de variatie in lengte en dikte van de blokken.
Voor 1 kuub is zelf beton maken weliswaar goedkoper maar dan moet je wel zelf slepen met alle zakken zand en cement, mixen en vergeet niet het slepen met een zware betonmolen. Voor een paar tientjes meer krijg je het beton dus kant-en-klaar op uw locatie gestort.
Cement, veelal een anorganisch mengsel van calcium-silicaten, heeft de eigenschap dat het reageert met water tot de vorming van calcium-silicaat-hydraten. Deze hydraten vormen een netwerk en geven aldus de sterkte aan het cement in het beton.
Een fundering is noodzakelijk om verzakking te voorkomen: zij brengt het gewicht van het bouwwerk op de grond over en verdeelt het. Vroeger werd een fundering in baksteen uitgevoerd. Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn.
De prijzen van het metselen van muren worden meestal per m2 berekend. Zo rekenen de meeste metselaars vaak per 1000 stenen een gemiddelde prijs van 300 euro exclusief het aanbrengen van de voegen inclusief het cement.
Inhuren van een metselaar
Een metselaar metselt gemiddeld tussen de 500 en de 1000 stenen per dag dus uw muur zal er sneller staan dan u denkt.
“Reken op ongeveer 60 tot 70 euro/m².” Voor de plaatsing heb je twee opties: metselen of lijmen. “Lijmen kan 20% tot 30 % duurder zijn dan traditioneel metselen.