Bij sauteren wordt, in zo weinig mogelijk olie of boter, ingrediënten (bv vlees en/of groenten) op hoge temperatuur verhit. Sauteren wordt vaak gedaan als u bv stoofpotjes wilt maken; Het vlees wordt gesauteerd in een koekenpan waardoor het dicht schroeit. Daarna wordt het vlees in bouillon en/of wijn verder gegaard.
Sauteren is een kooktechniek die veel weg heeft van roerbakken. In weinig olie worden de ingrediënten (typisch rood vlees en groenten) onder hoge temperatuur verhit. Het doel van sauteren is een product te verkrijgen dat de juiste gaarheid heeft en aan de buitenkant een krokante korst met een roastingsmaak.
Een sauteuse of hapjespan is een diepere koekenpan, die vaak ook een deksel heeft. Deze allrounder gebruik je voor stoofpotjes, gerechten met saus of om een dikker stuk vlees – bijvoorbeeld een gebraad – in te bereiden. Er bestaan sauteerpannen met een rechte rand en met een conische (iets afgeronde) rand.
Gezonde bereidingstechnieken zijn koken, stomen en bereiden in de oven. Daarvoor wordt geen olie of boter gebruikt. Ook kun je bakken, braden en frituren met gezonde vetten. Bij deze bereidingswijzen trekt wel een gedeelte van het vet in het product, waardoor er meer calorieën in zitten.
Veel calorieën
Tijdens het bakken nemen ze namelijk olie of vet op. Je lichaam heeft gezonde vetten nodig, maar ze zijn ook relatief rijk aan calorieën. Eet je regelmatig gebakken groenten, dan krijg je waarschijnlijk dus meer calorieën binnen.
Een hapjespan wordt ook wel sauteerpan of sauteuse genoemd. Hapjespannen lijken veel op koekenpannen, maar hebben een hogere rand. Waardoor ze beter geschikt zijn voor kleine roerbakgerechten, dikke stukken vlees en pastasauzen.
De beste hapjespan, met de allerhoogste waardering, is de BK Easy Basic hapjespan. Deze BK sauteerpan kun je zowel op gas, keramisch en elektrisch gebruiken. Ook kan deze beste hapjespan in de oven (tot 160 graden). Deze beste hapjespan heeft een diameter van 28 centimeter.
Pannen zonder een antikleeflaag zijn gemaakt uit roestvrij staal (RVS). Jeroen gebruikt zijn roestvrijstalen pan steevast om een goed stuk vlees te bakken. De stevige bodem en het staal zorgen ervoor dat het vlees meteen dichtschroeit en er een krokant korstje kan vormen.
Sauteren (afgeleid van het Franse sauter, wat springen of opgooien betekent) is een kooktechniek waarbij de ingrediënten, zoals rood vlees en groenten, onder hoge temperatuur in weinig olie in een pan en in een kort tijdsbestek worden verhit.
Bedruipen doe je door het vlees in je pan of oven regelmatig te begieten met braadvocht. Zo voorkom je uitdrogen bij het bakken of braden.
Een product zoals vlees, vis, gevogelte of groenten eerst aanbraden en met een kwart vocht (naar smaak bv bouillon, bier,wijn etc) onder het kookpunt met een deksel op de pan garen. Dat is braiseren.
Ooit gehoord van een sauteerpan? Deze pan wordt ook wel een hapjespan genoemd en lijkt op een koekenpan, maar heeft een wat hogere rand. Deze pan is perfect voor het bereiden van dikkere stukken vlees, roerbakschotels, risotto, stoofvlees en andere gerechten die lang moeten sudderen.
Slowcookers houden een constante, relatief lage temperatuur aan gedurende lange tijd, tenminste enkele uren. Zo gaart je maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Ideaal dus voor stoofpotjes, soepen of sauzen die lang moeten garen. Intussen kun jij lekker iets anders doen.
Het afblussen van een pan waarin vlees gebakken is met een vloeistof, bv wijn of bouillon, om de smaakstoffen los te koken als basis voor een saus.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
De ideale pan om steak in te bakken heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verspreid wordt. De pan mag ook niet té groot zijn, anders gaat de boter rondom verbranden. Kruid de biefstuk met flink wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Op die manier krijgt je steak bij het bakken een mooi en lekker korstje.
Een hapjespan is dus eigenlijk een koekenpan met hoge rand. Je kunt er vlees of vis in bakken of braden. Desgewenst kunt u gerechten met vlees of vis laten stoven. Ook bereidt u hiermee eenvoudig de heerlijkste stamppotten en roerbakschotels.
De Dagelijkse Kost pannen zijn er! Televisiekok Jeroen Meus lanceert zijn kers(t)verse Dagelijkse Kost-pannencollectie. In de hele collectie staat 'keramisch' centraal. De keramische antikleeflaag is gemaakt van natuurlijke materialen, zonder schadelijke stoffen wat garant staat voor perfecte bakresultaten.
De hapjespan (wat een gek woord, eigenlijk) lijkt op de koekenpan, maar heeft een hogere rand. Deze is daarom perfect voor dikkere stukken vlees, roerbakschotels, risotto, en andere gerechten die lang moeten sudderen (zoals stoofvlees). Let bij deze pan op een dikkere bodem en koop er ook een (glazen!) deksel bij.
We onderscheiden verschillende soorten pannen waarmee je kunt koken. Waaronder de kookpotten en -pannen, maar ook de sauspan, pastapan en de snelkookpan.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.