Ontdooien op de ontdooistand Ontdooi je de kip uit de diepvries met de opwarmstand, dan gaart het vlees al mee voordat deze helemaal ontdooid is. En niets is vervelender dan dat een bevroren boterham als een slap, klef sneetje de magnetron uit komt.
Snel vlees ontdooien in de microgolfoven (5 à 10 minuten)
In de magnetron kun je vlees ontdooien binnen de 5 of 10 minuten, maar je moet voorzichtig zijn. Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling.
Gebruik de ontdooistand van uw magnetron om het vlees telkens twee minuten te laten ontdooien . Controleer het vlees regelmatig en draai het om, zodat het gelijkmatig ontdooit.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht. De magnetron start hierna met het juiste wattage en de juiste ontdooitijd.
Ontdooien in de koelkast
Wanneer je tijd hebt om te ontdooien, is de koelkast wel de juiste plaats. Maar let op waar je het vlees laat ontdooien: het beste is op een plaats tussen de 3 en de 5 graden. Op deze manier loopt de kerntemperatuur van het vlees mooi naar de 0 graden (en vervolgens door naar 3-4 graden).
Het ontdooien van een hele kip in de magnetron is mogelijk, maar wordt niet aanbevolen . De USDA waarschuwt dat het ontdooien van grote stukken vlees in de magnetron ervoor kan zorgen dat de buitenkant sneller opwarmt dan het midden en dat sommige gebieden kunnen gaan koken of warm genoeg kunnen worden om schadelijke bacteriën te ontwikkelen.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Om kip snel te ontdooien, kunt u een magnetron (zie hieronder) of koud water gebruiken . Om kip in koud water te ontdooien, doet u de kip eerst in een afgesloten Ziploc- of boterhamzakje en vervolgens in een grote mengkom. Vul de kom met koud water, zodat de kip onder water staat, en ververs het water elke 30 minuten.
Ontdooien in de koelkast zorgt ervoor dat de ijskristallen in de kip de celwanden minder aantasten waardoor de kip beter zijn vocht behoudt. De geleidelijke temperatuursverandering zorgt ervoor dat bacteriën zich moeilijk kunnen vermenigvuldigen, waardoor het een veilige manier van ontdooien is.
WAT IS ONTDOOIEN IN DE MAGNETRON EN HOE WERKT HET? Veel magnetrons hebben een knop met het label "Ontdooien" waarmee u snel bevroren voedsel kunt ontdooien. Het gebruikt standaard magnetronwarmte, maar verlaagt het vermogen tot ongeveer 30%, waardoor voedsel wordt ontdooid, maar niet gekookt .
Ontdooifunctie. De ontdooifunctie is te herkennen aan het smeltende ijs symbool. Deze functie is heel handig en zit bijna altijd wel op de magnetron.
Volgens de site van het Voedingscentrum gebruik je voor kleine stukken vlees en vis of kleine kliekjes de ontdooistand. Wil je snel ontdooien voor kleine hoeveelheden en platte pakketjes?Stel de magnetron dan in op 350 watt.Voor het 'normale' ontdooien kun je je magnetron op 250 watt instellen.
Ja, je leest het goed: je kunt kipfilet in de magnetron bereiden! Deze heerlijke kipfilet stukjes zijn snel en gemakkelijk te bereiden. Meng de kip met zure room, rode ui en kruiden en kook het in je magnetron. Perfect voor de lunch of diner.
Ja, je kunt bevroren kipfilet gebruiken voor deze soep.
Wanneer u klaar bent om uw bevroren gekookte kip te gebruiken, kunt u deze uit de vriezer halen en tot vier dagen in de koelkast laten ontdooien. Als u haast heeft, kunt u de bevroren gekookte kip ook ontdooien met behulp van de magnetron, hoewel we dit niet aanraden .
Leg het bevroren in een kom die in de microgolfoven mag geplaatst worden. Laat het ontdooien met de defrost-stand van je magnetron. Als jouw toestel deze functie niet heeft, zet het vermogen dan gewoon op de helft om eten te ontdooien. Anders zal de buitenkant garen en de binnenkant bevroren blijven.
Afgekoelde kip verwarmen
Ook in een oven (bij voorkeur combinatiestand hetelucht + grillen, 160°C, kip uit de zak) of magnetron (één na hoogste stand, kip in de zak) zijn onze kiplekkernijen weer prima te verwarmen.
In de microgolfoven
Leg het bevroren vlees op een bord. Om te vermijden dat het vlees al gaart, kies je voor de ontdooifunctie. Maak het vlees meteen klaar na het ontdooien. Grote stukken kip zijn minder handig om te ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant dan gaar wordt terwijl de binnenkant nog bevroren is.
Je kunt kip koken die niet helemaal ontdooid is, maar het kan ongelijkmatig garen. "Als het nodig is, raad ik aan om de kip te pocheren in een smaakvolle vloeistof, zoals een kokoscurrysaus of een aromatische jus," zegt Lonsdale.
Ontdooien in de koelkast
Belangrijker nog, deze methode voorkomt het risico dat de kip in de temperatuurgevarenzone (41°F tot 135°F) terechtkomt, waar bacteriën snel kunnen groeien. Deze methode vereist echter wel vooruitziendheid, aangezien het ongeveer 24 uur duurt voordat de kip volledig ontdooid en klaar is om te koken.
Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Gebruik de ontdooi stand als uw magnetron daar over beschikt. Anders kunt u uw magnetron instellen op 250 watt. Wilt u snel kleine hoeveelheden ontdooien, dan kunt u dat ook op 350 watt doen.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij.
Do's van vlees ontdooien
Een stuk kipfilet heeft bijvoorbeeld ongeveer 24 uur nodig om volledig te ontdooien in de koelkast. Gebruik koud water: Als je minder tijd hebt, plaats dan het vlees in een waterdichte plastic zak en leg het in een bak met koud water of lauw water.