Vechtsporttraining kan kinderen helpen zelfverzekerder en kalmer te reageren op onzekere situaties. Onzekere, verlegen kinderen kunnen hun zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten. Ze leren meer zelfvertrouwen te krijgen en kunnen zich zo zonder geweld verdedigen tegen onrecht.
Zelfverdedigingssport karate
Bij karate leert je kind balans en stabiliteit te houden bij een trap. Kinderen met weinig zelfvertrouwen kunnen door karate meer zelfvertrouwen krijgen. In het dagelijks leven zal dat zeker in hun voordeel kunnen werken.
Een stukje hardlopen, een rondje fietsen, een fikse wandeling, tien minuutjes touwtjespringen, wat buikspieroefeningen, het maakt niet uit wat je doet. Van elke nieuwe vaardigheid groeit jouw zelfvertrouwen!
Judo is een populaire keuze voor vechtsport voor een kind. En met goede reden, want kinderen kunnen er niet alleen goed hun ei in kwijt, maar ze leren er ook nog eens veel van. Kinderen die aan judo doen ontwikkelen namelijk discipline, doorzettingsvermogen, respect, uithoudingsvermogen en zelfvertrouwen.
Beweegrichtlijn voor kinderen
Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de volgende beweegrichtlijn: Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter. Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder.
Kinderen tussen de 10 en 14 jaar kunnen wel beginnen met lichte spieroefeningen, maar dan zonder hun rug te belasten.Vanaf 15 jaar kunnen kinderen langzamerhand meer aan spiertraining gaan doen, bijvoorbeeld door te gaan fitnessen, klimmen of roeien.
Boksen is een goede sport om met je kind of gezin samen te doen, omdat er ontzettend veel oefeningen in zitten voor het hele lichaam. Het is een technische, maar vooral tactische sport. Je traint uithoudingsvermogen, spierkracht, coördinatie, reactievermogen en de juiste beslissingen maken onder druk.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het beoefenen van een vechtsport positieve effecten heeft op de persoonlijkheid en het welzijn van de sporter. Zo bleken kinderen tussen de 15 en 18 jaar die aan Taekwondo deden gelukkiger te zijn dan andere leeftijdsgenootjes.
Karate. Net als bij judo, komt karate uit Japan en moet je tijdens het beoefenen van de sport alle spieren in je lichaam gebruiken. Maar waar judo meer om het fysieke draait, draait het bij karate meer om concentratie. Daarnaast is evenwicht, uithoudingsvermogen en lichaamscoördinatie erg belangrijk.
Veel mensen denken dan aan gewichtheffen, maar wandelen is ook goed. Als ik mensen met psychische klachten aanraad om te gaan sporten, denken ze vaak als eerste aan de sportschool. Maar fitness is niet de enige vorm van beweging, wandelen, fietsen en dansen vallen er ook onder.”
De meest gebruikte therapie bij onzekerheid en een negatief zelfbeeld is cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van (onrealistische) negatieve denk- en gedragspatronen die je onzekerheid en lage zelfbeeld in stand houden.
Dit ligt aan het kind, we geven de voorkeur aan 6 jaar, maar sommigen worden met 5 jaar ook toegelaten. De leraar beslist in dit geval of uw kind al geschikt is of nog even een poosje moet wachten. We hebben echter ook een Little Tigers groep, waar kinderen vanaf 3 jaar al aan kunnen meedoen.
Karate kan dus een uitstekende sport zijn voor kinderen van alle leeftijden. Het biedt niet alleen een geweldige manier om fysiek actief te zijn, maar het kan kinderen ook helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen, discipline, sociale vaardigheden en mentale focus.
Amateur boksen kan worden beoefend van 13 tot 39 jaar oud. Om echter door te gaan tot de leeftijd van 39 jaar, moet je je eerste boks licentie hebben behaald vóór de leeftijd van 34 jaar.
Bovendien leren kinderen door kickboksen om zichzelf te verdedigen, wat hen nog meer zelfvertrouwen geeft. De combinatie van de fysieke en mentale uitdagingen van kickboksen, zorgt ervoor dat kinderen zichzelf beter leren kennen en meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Dit alles draagt bij aan hun gezondheid en welzijn.
Vechtsport is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud. Ook hierin is voldoende keuze waaronder judo, boksen of karate. Het zijn vooral jongens die voor stoere vechtsporten kiezen, meisjes gaan eerder voor zelfverdediging.
Naast een lager blessurerisico en hogere botdichtheid kan krachttraining ook de sportprestatie ten goede komen. Zo ontwikkelen kinderen niet alleen meer spierkracht en -vermogen, maar gaan ook algemene motorische vaardigheden vooruit, zoals rennen, springen en werpen.
Jongeren sporten het meest, ouderen het minst
In 2022 sportten Nederlandse jongeren (12 t/m 17 jaar) het meest (72%), gevolgd door kinderen (4 t/m 11 jaar, 58%) en daarna volwassenen (18 t/m 64 jaar, 54%). Ouderen (65 jaar en ouder) sportten het minst (39%).
'Met racketsporten zoals tennis, oefen je een goede oog-handcoördinatie; met werpsporten ontwikkel je de motoriek van het bovenlichaam. Judo of turnen zijn coördinatieve sporten en met zwemmen ontwikkelt een kind zijn of haar motorische vaardigheden heel breed. ' Vanaf hun zesde jaar gaan veel kinderen een sport doen.