Het moet in ieder geval kunnen rennen, dit kunnen vrijwel alle kinderen van drie jaar oud. Als richtlijn wordt aangehouden dat een kind moet kunnen huppelen en hinkelen om op sport te gaan. Dit is rond de leeftijd van vier of vijf jaar oud.
Hardlopen. Hardlopen is misschien wel de sport die je het makkelijkste kan doen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een goed paar hardloopschoenen, een shirtje en broekje en je kan de deur uit om te gaan hardlopen.
Zwemmen wordt vaak de gezondste sport genoemd. Deze sport heeft dan ook ontzettend veel voordelen voor je lichaam en geest!
Beweegrichtlijn voor kinderen
Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de volgende beweegrichtlijn: Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter. Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder.
Nederlandse jongeren (12 t/m 17 jaar) sporten het meest (72%), gevolgd door kinderen (4 t/m 11 jaar, 58%) en daarna volwassenen (18 t/m 64 jaar, 54%). Ouderen (65 jaar en ouder) sporten het minst (39%).
Motoriek. 'Met racketsporten zoals tennis, oefen je een goede oog-handcoördinatie; met werpsporten ontwikkel je de motoriek van het bovenlichaam. Judo of turnen zijn coördinatieve sporten en met zwemmen ontwikkelt een kind zijn of haar motorische vaardigheden heel breed.
Zwemmen, (veld)voetbal, turnen en dansen zijn de meest beoefende sporten onder de zes tot elfjarigen. Sporten als hardlopen, fitness, maar ook basketbal, bowlen en skiën blijken vooral sporten voor de wat oudere jeugd (18- 23 jaar). De oudere jeugd sport minder en ook minder in verenigingsverband.
Jongeren sporten het meest, ouderen het minst
In 2022 sportten Nederlandse jongeren (12 t/m 17 jaar) het meest (72%), gevolgd door kinderen (4 t/m 11 jaar, 58%) en daarna volwassenen (18 t/m 64 jaar, 54%). Ouderen (65 jaar en ouder) sportten het minst (39%).
Jongeren onder de 18 jaar moeten minimum 13.000 tot 15.000 stappen zetten per dag.
Kinderen tussen de 10 en 14 jaar kunnen wel beginnen met lichte spieroefeningen, maar dan zonder hun rug te belasten. Vanaf 15 jaar kunnen kinderen langzamerhand meer aan spiertraining gaan doen, bijvoorbeeld door te gaan fitnessen, klimmen of roeien.
Hoe gebrek aan beweging je ziek maakt
De gevolgen kunnen verwoestend zijn voor het spier- en skeletstelsel: Artrose, tussenwervelschijfaandoeningen, osteoporose of letsels als gevolg van een slechte motoriek. Bovendien krijgen inactieve mensen heel vaak hart- en vaatziekten.
Minimumleeftijd bij sportscholen
Hoewel er geen richtlijnen zijn, hebben sportscholen hun eigen beleid. Bij de meeste sportscholen en fitnesscentra geldt een minimumleeftijd om toegang te krijgen tot de faciliteiten. Deze leeftijd kan verschillen, maar meestal ligt het tussen de 14 en 16 jaar.
Urban sports staan bekend als stoere sporten; denk aan skateboarden, freerunning en BMX. 'Volkssporten', sporten die oorspronkelijk niet op straat plaatsvonden(zoals voetbal en hockey) hebben ook populaire straatvarianten. Denk aan 3x3 basketbal, de snelst groeiende urban teamsport ter wereld!
Waterpolo is het meest fysiek inspannend
Waterpolo staat vaak boven aan lijsten van moeilijkste sporten. In 2016 riep sportwebsite Bleacher Report het uit tot "de zwaarste sport ter wereld" op basis van zes factoren: kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, behendigheid, vaardigheid en lichamelijkheid.
De angst dat krachttraining zou leiden tot groeiproblemen blijkt echter ongegrond. Uit verschillende goed uitgevoerde studies blijkt dat krachttraining onder goede begeleiding geen verhoogd risico op groeischijfschade met zich meebrengt.
Krachttraining kan
Reactie van Mirwais: "Nee, krachttraining is niet slecht voor een lichaam in de groei, mits dat gebeurt onder goede begeleiding van coaches met ervaring in het trainen van jonge mensen."