Regelmatig sporten heeft een positief effect op het lip-oedeem en zal de klachten doen afnemen. Medische compressiekousen of bandages kunnen hierbij helpen. Zonder deze middelen kan het oedeem toenemen. Nordic walking, wandelen en aerobics zijn ook zeer geschikt om te doen wanneer u last hebt van lipoedeem.
Wat kunt u zelf aan lipoedeem doen ? Voldoende lichaamsbeweging. Regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining helpen de algehele conditie te verbeteren en de spieren te versterken. Het geleidelijk trainen van uw been- en rompspieren kan een positief effect hebben op klachten als vermoeide of pijnlijke benen.
Lipoedeem komt vrijwel uitsluitend voor bij vrouwen. Diëten en sporten bestrijden lipoedeem niet, maar compressietherapie bereikt goede resultaten. De therapie voorkomt dat het oedeem zich verder ontwikkelt. U kunt er dus zeker van zijn dat u iets kunt doen aan uw oedeem.
Wanneer je overgewicht hebt is gezond eten en afvallen een manier om de klachten van lipoedeem te verminderen. Helaas is lipoedeem niet te genezen en is het vaak genetische bepaald of je er last van zult krijgen of niet. Na de puberteit krijgen vrouwen het meest last van deze aandoening.
Bij lipoedeem ligt de focus op vetten. Producten die grote hoeveelheden vet bevatten zijn onder andere vet vlees, kip met huid, volle zuivelproducten, vette kaas, avocado en alle soorten olie. Producten als brood, rijst, pasta, groente, fruit en peulvruchten bevatten geen vet.
Als u te maken heeft met de aandoening lipoedeem, kunt u overwegen om compressiekleding te dragen die speciaal hiervoor bedoeld is. Deze compressiekleding is speciaal ontworpen voor patiënten die liposuctie hebben ondergaan vanwege lymfatische problemen in de onderste ledematen.
Het lymfevocht gaat via een eigen vaatstelsel (het lymfevaatstelsel) weer terug in de richting van het hart. Hierbij gaat het langs meerdere 'stations' die het lymfevocht controleren: de lymfeklieren. Als er problemen ontstaan bij de afvoer van lymfevocht, wordt dit 'lymfoedeem' genoemd.
Lipoedeem ontwikkelt zich over het algemeen tijdens of net na de puberteit, maar de aandoening kan ook tijdens de zwangerschap of op latere leeftijd tijdens de menopauze tot uiting komen.
Mensen die lijden aan lipoedeem hebben vaak meer ophoping van vet aan de dijen en onderbenen, ook verschillen de enkels en voeten qua dikte. Daarnaast is de aanraking van de huid gevoelig en loop je sneller blauwe plekken op. Vaak is er krachtverlies in de armen en benen. Ook voelen de ledematen pijnlijk zwaar.
Fietsen, wandelen, zwemmen, gymnastiek, badminton, fitness, atletiek en schaatsen zijn heel geschikt. Fysiotherapiepraktijken, sportscholen en zwembaden bieden vaak een aangepast programma, zoals fysiosport, oncofit, reactiveringzwermen, maar ook zelf oefening thuis doen.
Zorg wordt via de basisverzekering vergoed als door onderzoek het wetenschappelijke bewijs is geleverd dat de zorg werkt voor patiënten. Voor LTA als behandeling van lipoedeem is dit bewijs er niet. Daarmee voldoet deze zorg niet aan de voorwaarde voor toelating tot het basispakket.
De oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Erfelijke factoren lijken wel een rol te spelen. Bij lipoedeem is ook vaak sprake van een minder sterk bewegingsapparaat. De banden van enkels, voeten en knieën zijn zwak en het ondersteunende bindweefsel is slapper.
Langzaam opbouwen van bewegen is belangrijk, om te voorkomen dat de spieren juist meer klachten gaan geven. Verbeteren van de conditie door te bewegen of te sporten. Voorkomen van toename van het vet. Lipoedeem wordt erger als het gewicht toeneemt.
Lipoedeem of vetzwelling is een chronische aandoening van het vetweefsel, die vrijwel alleen bij vrouwen voorkomt. Bij lipoedeem is er sprake van een vet- en vochtophoping, wat pijnlijke klachten op kan leveren. Lipoedeem is een “vet-aanmaakstoornis” In tegenstelling tot `normaal` oedeem is lipoedeem niet wegdrukbaar.
Welke klachten geeft lipoedeem en hoe ziet lipoedeem eruit? Het vet zit onder de huid in de benen of armen, maar er is geen sprake van dikke enkels, voeten, polsen of handen. Er kunnen geen putjes in de benen worden gedrukt (dus geen 'vocht-oedeem'). In de benen kan er een pijnlijk, zwaar en vermoeid gevoel zijn.
De eerste symptomen van lipoedeem zijn onevenredig zware benen, heupen, billen en/of armen waarbij het overtollige vetweefsel abrupt stopt bij knieën of enkels of bij ellebogen of polsen. Gewichtsverlies heeft nauwelijks invloed op de buitenproportionele vet- en vochtophopingen.
De oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Erfelijke factoren lijken een rol te spelen. Lymfoedeem veroorzaakt geen lipoedeem. Maar bij lipoedeem kan wel een lymfoedeem-component ontstaan.
Masseren van het oedeem zorgt voor een verbeterde lymfatische afvloed en daardoor vermindering van het oedeem.
Wanneer een persoon met oedeem overlijdt, blijft het extra vocht aanwezig in het lichaam. Deze vochtophoping zorgt tijdens de opbaring vaak voor problemen. Doordat de huid na overlijden poreus wordt, krijgt het vocht een weg naar buiten. Dit gebeurt vooral in de armen, benen en rug.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.
Daarom zijn er speciale verbandschoenen tegen vocht in voeten, waar je makkelijker instapt dan gewoon schoeisel. Deze verbandschoenen zijn comfortabele draagbare schoenen en zorgen ervoor dat personen die waarvan de voeten in verband of compressiekousen zitten toch makkelijk uit de voeten kunnen.
Oedeem kan vele oorzaken hebben. Als de aderen in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan zich vocht ophopen in de voeten, de enkels en de onderbenen. Ook een verminderde pompfunctie van het hart (hartfalen) of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.
De stoffen zijde en linnen hebben een verkoelend effect in de zomer. Een wijde linnen broek zit heerlijk en is dus niet broeierig als een spijkerbroek met steunkousen. Eventueel zou je voor een capri (3/4 lengte) broek kunnen kiezen als deze over de bovenrand van de kousen uitkomt.