Door de tibialis anterior spier aan te spannen tilt u uw voet op en kan u uw voet naar binnen draaien (deze bewegingen heten dorsiflexie en inversie). Als u bij het lopen uw voet op de grond zet, zorgt de tibialis anterior spier dat dit geleidelijk en gecontroleerd gebeurt.
De spieren van de voetrug zijn de korte tenenstrekker, de korte strekker van de grote teen, de bovenste tussenbeenspieren. De oppervlakkige spieren van de voetzool zijn de afvoerder van de grote teen, de korte tenenbuiger, de afvoerder van de kleine teen.
Aan de binnenzijde bevinden zich de adductoren, dewelke het been zijwaarts naar binnen verplaatsen. De iliopsoas en de rectus femoris zijn 2 spieren die ervoor zorgen dat we ons been kunnen opheffen (flexie of buigen).
Anatomie. Aan de achterbinnenzijde van de enkel zit de spier-peesovergang van de lange grote teenbuiger (de flexor hallucis longus). Deze pees heeft de taak om de grote teen te buigen en speelt een grote rol bij het afzetten van de voet.
Hallux rigidus is een vorm van gewrichtsslijtage. De oorzaken hiervan zijn divers. Aanleg speelt een rol, net als de voetvorm. Daarnaast kunnen belasting en ouderdom oorzaak zijn, net als het hebben doorgemaakt van een (chronische) ontsteking (jicht, reuma) of infectie in de grote teen.
Een klapvoet is het gevolg van een verlamming. Hierdoor is het moeilijk de voet en tenen te heffen, waardoor bij het lopen de voet niet goed afwikkelt of naar beneden valt. Meestal is er ook een andere groep spieren verzwakt, namelijk de spieren die de enkel stabiliseren bij het lopen en staan.
Bij een peesplaatontsteking heb je erge pijn onder je voet bij de hak met uitstraling naar de voetzool en aan de binnenzijde van het hielbeen.Mensen met peesplaatontsteking noemen vaak een branderig en stijf gevoel. Bovendien is de pijn het ergst als je een tijdje niet in beweging bent geweest.
Symptomen. Een peesontsteking in de voet geeft in de meeste gevallen klachten zoals pijn en zwelling. De plek van de zwelling kan rood van kleur worden en de bewegingsvrijheid is vaak beperkt. Helaas nemen de pijnklachten vaak toe, naarmate de tijd verstrijkt.
Als een pees overbelast raakt, kunnen er scheurtjes in de pees ontstaan. In dit geval is er sprake van een peesontsteking. Door de scheurtjes ontstaat irritatie: een rode plek, zwelling en pijn.Dit kunnen spontane steken zijn, maar ook herhalende bewegingen kunnen pijnlijk zijn.
Twee heupflexoren (grote lendenspier en darmbeenspier) aan de voorkant van de heup die via je bekken en onderrug verbonden zijn met je dijbeen. Zij zorgen ervoor dat je je been op kunt tillen en duwen je vooruit bij het lopen en trappenlopen.
Ook de bovenrugspieren, waaronder de trapezius en de rhomboideus, worden met het uitvoeren van de deadlift geactiveerd. Deze spieren zijn belangrijk voor je houding, het tillen van zware voorwerpen en het ondersteunen van de wervelkolom.
Bovenbeenspieren van levensbelang. De -in principe- sterkste spieren van het lichaam bevinden zich in de bovenbenen. Dankzij deze bovenbeenspieren kunnen we rechtop staan, lopen op twee benen, springen (hoewel de mens een matige springer is), koorddansen en veel meer.
Klachten en symptomen
Plotselinge lokale pijn met een kramp gevoel wat lijkt op zweepslag. Pijn neemt geleidelijk toe. Bewegingsbeperking en langdurige stijfheid. Krachtsverlies.
De peesplaat onder in de voet is erg sterk, maar kan toch scheuren. Een ruptuur in de fascia plantaris is heel zeldzaam. Dat maakt dat het vaak niet direct herkent wordt door de behandelend arts, en dat de behandeling ook vrij onbekend is.
Pijn onder de voet tijdens het staan, lopen en sporten kan wijzen op klachten van de peesplaat onder de voet. Dit wordt ook wel een fasciitis plantaris genoemd. Fasciitis plantaris is een blessure door overbelasting van de voetzool. Deze blessure komt bij sporters regelmatig voor.
Je voetzolen kunnen constant pijnlijk aanvoelen, je kunt een stekend of strak gevoel ervaren. Als de belasting van je voeten niet is veranderd, maar je wel steeds pijn ervaart, betekent dat dat de spieren overbelast zijn. Soms kun je je pijn wegmasseren, dat geeft even verlichting, maar het neemt de oorzaak niet weg.
Een gescheurde peroneuspees zal nooit uit zichzelf genezen. Een niet operatieve behandeling is dus uitsluitend bedoeld om de klachten te verminderen, niet om een herstel voor de pees zelf te bevorderen. Mensen die veel pijnklachten hebben door een gescheurde peroneuspees kunnen zich derhalve beter laten opereren.
Stekende pijn aan de zijkant van de voet kan ontstaan door diabetes, tarsaal tunnelsyndroom of artrose. In veel gevallen wordt de stekende pijn veroorzaakt door een beknelde of beschadigde zenuw. Tarsaal tunnelsyndroom is een beknelling van de voetzenuw die aan de binnenzijde van het onderbeen en de voet loopt.
Peesplaatontsteking is niet hetzelfde als hielspoor. De klachten zijn meestal hetzelfde, maar bij hielspoor wordt de ontsteking veroorzaakt door een stukje uitstekend bot aan de onderkant van je hielbeen.Bij peesplaatontstekingen is dat niet het geval.
Zes tot tien weken na het onderzoek en de therapie komt u opnieuw langs bij de podotherapeut voor een controle. Het herstel van een chronische peesplaatontsteking duurt drie tot negen maanden.
Behandeling van een ontstoken pees in uw voet
We raden u met een ontsteken pees altijd aan om uw enkel rust te geven. Als de pees niet belast wordt, geneest hij sneller. Met een brace, gips, tape of een prik met een ontstekingsremmer kunnen we uw pees helpen snel te genezen. Als dit niet helpt, kunnen we u opereren.
Pijn aan de hiel wordt meestal veroorzaakt door een irritatie van de pezen tussen de hiel en de bal van de voet. We noemen dit fasciitis plantaris. Dit is meestal een gevolg van overbelasting (overgewicht, hardlopen, wandelen, lang rechtstaan…). Pijn aan de hiel wordt vaak 'hielspoor' genoemd.
Wanneer je bloedvaten het bloed in je lichaam niet goed af kunnen vervoeren naar je hart, kun je oedeem krijgen. Dit is een andere naam voor vochtophoping, waarbij overtollig vocht naar beneden zakt. Hier kun je opgezwollen enkels en voeten van krijgen. Soms zorgt het er zelfs voor dat ook je benen wat opzwellen.
De oorzaak is meestal een beknelling van de kuitbeenzenuw (nervus peroneus) bij de knie. De zenuw wordt klem gezet ter plaatse van de kuitbeenkop. Dit botpunt is voelbaar aan de buitenkant van het been, net onder de knie. De zenuw ligt daar op het bot en duikt daarna in een stugge tunnel van bindweefsel de spieren in.