Er zijn twee soorten PreEP pillen, de ene soort moet je elke dag slikken en de andere alleen rondom de seks. De bescherming van PrEP tegen een HIV-infectie ligt rond de 99%. Het bied dus geen volledige 100% bescherming, maar het risico is erg klein.
Emtricitabine/tenofovirdisoproxil is daarnaast het middel van eerste keus als pre-expositie profylaxe (PrEP) bij volwassenen 'at risk' voor het verkrijgen van een HIV-infectie. Zie ook de rubriek Waarschuwingen en voorzorgen: Bij gebruik als profylaxe (PrEP).
Op de website van de CDC staat: PrEP reaches maximum protection from HIV for receptive anal sex at about 7 days of daily use4 dus PrEP beschermt optimaal tegen hiv bij receptieve anale seks na 7 dagen dagelijks gebruik van de pil.
Als je PrEP steeds op tijd slikt, is de kans heel klein dat je hiv krijgt. Van de 100 mensen die PrEP goed gebruiken, krijgt er gemiddeld 1 toch hiv. Als je PrEP niet steeds op tijd inneemt, zit er niet genoeg medicijn in je lichaam om je goed te beschermen. Dan kun je toch hiv krijgen.
Je gebruikt PrEP dagelijks
Neem de pil alsnog in. Ben je meer dan 12 uur te laat, sla dan de pil over en ga de volgende dag verder op het gewone tijdstip. Je hoeft dan geen 2 pillen in te nemen. In een dagelijks slikschema heeft het vergeten van 1 pil geen effect op je bescherming.
Op dit moment wordt PrEP in Nederland niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar en zijn kosten geheel voor de rekening van de gebruiker. Door deze stevige prijsverlaging kunnen nu meer mensen PrEP betalen.
In principe kan elke arts je PrEP voorschrijven, maar het zal enkel terugbetaald worden indien het voorgeschreven is door een arts-specialist die verbonden is aan een aids-referentiecentrum. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde is zo een centrum en via deze link kan je daar een afspraak maken.
PrEP is niet geschikt voor iedereen. Alleen personen met een verhoogd risico op het oplopen van een hiv-infectie, komen in aanmerking. In Nederland zijn dat voornamelijk mannen die seks hebben met mannen met extra risicofactoren voor een hiv infectie. Je moet bovendien hiv-negatief zijn (geen hiv hebben).
In Nederland zijn ongeveer 20.000 mensen besmet met hiv humaan immunodeficientievirus (humaan immunodeficientievirus). Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen jaren minder geworden. Dat komt door het gebruik van condooms, regelmatig testen en vroege behandeling.
De PEP-kuur betekent dat je gedurende een maand drie verschillende hiv-remmende medicijnen gebruikt. Het is erg belangrijk dat je de medicijnen zorgvuldig, dagelijks en op de goede tijdstippen inneemt. Twee en vier weken na het starten met de PEP-kuur kom je voor controle.
Dit betekent dat je een medicijn neemt voordat je wordt blootgesteld aan een ziekteverwekker. In dit geval betekent het een pil innemen om een hiv-infectie te voorkomen.
Neem contact met een arts van een Hiv-referentiecentrum (HRC) als je PrEP wil gebruiken en maak een afspraak. De arts zal je testen op hiv en soa's. Het is erg belangrijk om zeker te zijn dat je geen hiv hebt. Ook de werking van je nieren wordt gecheckt.
Je kunt PrEP krijgen via je huisarts. Je krijgt een recept voor dit medicijn: emtricitabine/tenofovir-disoproxil. Je haalt PrEP bij je eigen apotheek.
PrEP is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. PrEP beschermt alleen tegen hiv en niet tegen andere soa. Gebruik daarom ook altijd een condoom.
In september 2019 is het vijfjarige programma van start gegaan waarbij de GGD'en in Nederland pre-expositie profylaxe (PrEP) om hiv te voorkomen en de zorg rondom het gebruik van PrEP aanbieden. Het programma is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen die risico lopen op hiv.
Verschil tussen PrEP en PEP
PrEP en PEP zijn beide hiv-remmers om hiv te voorkomen. Toch is er een groot verschil: PEP is een kuur die je zo snel mogelijk start nadat je door bijvoorbeeld onveilige seks een groot risico hebt gelopen op hiv. PrEP gebruik je juist vooraf om geen risico te lopen.
Wanneer je PEP gebruikt is de kans kleiner dat het hiv-virus zich innestelt. Hoe sneller je begint met PEP, hoe groter de kans is dat je geen hiv krijgt. Begin het liefst binnen 2 uur, maar in elk geval binnen 72 uur na het risico.
PEP is een vierweekse kuur met hiv-remmers. Je gebruikt PEP alleen als er een grote kans is dat je hiv hebt opgelopen. Bijvoorbeeld omdat je onveilige seks hebt gehad met iemand waarvan je niet weet of diegene hiv heeft.
Onder PEP's worden personen verstaan, die een prominente politieke functie bekleden of hebben bekleed en de directe familieleden of naaste geassocieerden van deze personen.
PEP- en sanctielijsten zijn hulpmiddelen voor banken en verzekeraars om ongebruikelijke transacties, witwassen en financiering van terrorisme sneller op te sporen. Op de PEP-lijsten staan politiek prominente personen die invloedrijke functies bekleden, alsmede hun familie en vrienden.
Wat is een PEP-lijst? Op de PEP-lijst staan Politically Exposed Persons (PEP). Een PEP is een persoon die prominent actief is, of is geweest, in de politiek of een hoge functie heeft binnen de Nederlandse overheid.
Op grond van de Wwft dienen financiële instellingen te beschikken over een risk-based procedure om te kijken of een cliënt een 'Politically Exposed Person' (PEP) is. Een PEP is een politiek prominent persoon, die extra vatbaar kan zijn voor corruptie.
Een gram speed kost ongeveer 5 tot 10 euro per gram. De prijs kan, net als de kwaliteit, verschillen per regio. Ook andere zaken, zoals beschikbaarheid spelen een rol.
Wat is PEP? PEP (post expositie profylaxe) is een kuur van hiv-remmers die je vier weken lang slikt nadat je risico hebt gelopen op hiv. Het voorkomt dat je hiv-positief wordt.
Ben je jonger dan 25 jaar en heb je vragen over seks, relaties en veilig vrijen? Of ben je bang dat je een soa hebt? Je kunt gratis en anoniem terecht bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van GGD Amsterdam.