Volgens artikel 1:2 lid 1 Awb wordt onder belanghebbende verstaan: “degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken” . Een geadresseerde van een besluit is altijd een belanghebbende. Denk bijvoorbeeld aan de aanvrager van de omgevingsvergunning. Hij wordt ook wel een directbelanghebbende genoemd.
Een belanghebbende is iemand wiens belang bij iets betrokken is; een betrokkene is iemand die zelf bij iets betrokken is.
U kunt ook belanghebbende zijn als het besluit van de overheidsinstantie niet direct aan u is gericht, maar u er wel rechtstreeks door geraakt wordt. In dit geval bent u derde-belanghebbende.
Artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht (afgekort: Awb) geeft aan dat een belanghebbende degene is 'wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken'. Even voor de duidelijkheid, als u geen belanghebbende bent, zal uw bezwaar en/of beroep niet-ontvankelijk worden verklaard.
Persoonlijke belangen tijdens het onderhandelen bestaan uit onderliggende persoonlijke redenen en motivaties en vormen de onderbouwing van iemand zijn of haar standpunten. In het Engels wordt er gesproken over personal interest.
Het begrip: belanghebbende Awb
Volgens artikel 1:2 lid 1 Awb wordt onder belanghebbende verstaan: “degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken” . Een geadresseerde van een besluit is altijd een belanghebbende. Denk bijvoorbeeld aan de aanvrager van de omgevingsvergunning.
Belanghebbende in het civiele recht
U bent belanghebbende in een civiele zaak als iemand een verzoek heeft ingediend bij de rechter waar u rechtstreeks bij betrokken bent of de gevolgen van ondervindt.
Een belangrijke voorwaarde is dat u belanghebbende bent. Niet alleen burgers kunnen belanghebbende zijn, maar ook rechtspersonen als stichtingen en verenigingen.
Een omgevingsvergunning dient te worden aangevraagd door een belanghebbende. In de meeste gevallen vormt dit criteria geen enkel probleem. Een vergunningaanvraag wordt over het algemeen namelijk ingediend door de eigenaar van het betreffende perceel en als eigenaar ben je bijna automatisch ook belanghebbende.
Op grond van artikel 1:2, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht kunnen alleen belanghebbenden bezwaar maken tegen een besluit. Een belanghebbende is iemand die direct belang heeft bij de beslissing, bijvoorbeeld de gebruiker (de rechtspersoon).
Objectief bepaalbaar. het moet een objectief bepaalbaar belang betreffen; een subjectief belang (denk aan smaak, gedachten, eer of psychische gesteldheid) volstaat niet, hoe sterk dit ook mag zijn. Persoonlijk belang. de persoon moet zich voldoende onderscheiden van willekeurige anderen.
Omdat het besluit wordt genomen op grond van een oordeel over die persoon, kwalificeert deze ook als belanghebbende, namelijk als derde-belanghebbende. Hij kan tegen het besluit, dat hem raakt, opkomen.
Indirect belanghebbenden zijn de personen die het bezit of de controle hebben over 25% of meer van: - de stemrechten in de algemene vergadering; - een belang als begunstigde van het vermogen; - een bijzondere zeggenschap over het vermogen; - een recht op een aandeel in de gemeenschap; - een recht op een aandeel in de ...
Niet alleen individuele personen kunnen belanghebbende zijn, ook verenigingen kunnen aangemerkt worden als een belanghebbende bij een besluit.
De partij die hoger beroep instelt wordt de appellant genoemd en is feitelijk de eiser in hoger beroep. De geïntimeerde (ook wel: geappelleerde) is dan de verwerende partij. Nadat beroep is ingesteld kan de wederpartij ook zelf hoger beroep instellen zonder dat daaraan een termijn verbonden is.
In de Wet Arob wordt bepaald dat degene die rechtstreeks in zijn belang is getroffen, beroep kan instellen. In een enkel geval (bij voorbeeld de bestemmingsplanprocedure) is er sprake van een zogenoemde actio popularis: een ieder is bevoegd beroep in te stellen.
Er zijn gewone rechtsmiddelen, zoals bezwaarschrift, verzet, hoger beroep of cassatie(beroep) en buitengewone rechtsmiddelen, zoals derdenverzet, rekest-civiel, herziening of cassatie in het belang der wet.
Je bent alleen belanghebbende als je opkomt voor het belang dat je zelf hebt. Je kan dus niet verzoeken om handhaving van het illegale bouwwerk van de buurman van je zoon. Het belang dat je hebt moet een rechtstreeks belang zijn. Dat betekent dat het niet een indirect belang is dat je afgeleid hebt van een ander.
Zo zijn de Provinciale Staten, het College van gedeputeerde staten en de Commissaris van de Koning bestuursorganen van de provincies en het algemene bestuur, het dagelijkse bestuur en de voorzitter bestuursorganen van de waterschappen. Een b-orgaan is de APK-keurder.
Een zienswijze moet mondeling of schriftelijk worden ingediend binnen de termijn die genoemd staat in de kennisgeving die in de krant wordt gepubliceerd. Een schriftelijk ingediende zienswijze moet zijn voorzien van een datum, naam, adres en handtekening.
Een belang geeft de mate van belangrijkheid of de omvang van een bepaalde waarde weer. Hoe groter het belang is, hoe belangrijker iemand iets vindt of hoe waardevoller het voor hem/haar is. Belangen kunnen ook verschillend zijn met andere woorden: mensen kunnen verschillende of tegenstrijdige belangen hebben.