Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Bij montage op metaal verdienen schroeven met een fijne draad de voorkeur, bij montage op hout kunt u beter een schroef met een grovere schroefdraad gebruiken. Let erop dat als je pluggen voor een gipsplaat nodig hebt je hier de speciale gipsplaatpluggen voor kiest.
De universele schroef (of spaanplaatschroef) is veruit de meest gebruikte schroef. Niet alleen voor alle houtsoorten, maar ook voor plaatmateriaal, zoals spaanplaat en houtvezelplaat. Door de dunne schacht, de diepe schroefdraad en de extra scherpe punt, draait deze schroef recht en vlot het materiaal in.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
RVS schroeven zijn goed bestand tegen corrosie, al zijn ze niet helemaal vrij van roest. Dit ligt vooral aan de kwaliteit van de schroeven. Zo kunnen A2 schroeven nog wel roesten als ze te maken krijgen met zure regen of zout water. Bij de A4 schroeven is dit niet het geval, deze zijn echter wel duurder.
SPAX glaslatschroeven
Voordelen van de schroeven zijn dat kop van de schroef moeiteloos verzinkt in de glaslat, daarom is voorboren ook niet nodig. De schroeven worden lichter en sneller ingedraaid door de freesribben onder de kop en de extra diepe bitaansluiting.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Het grote voordeel van torx schroeven ten opzichte van pozidrive schroeven is dat er bij torx schroeven een betere overdracht van de kracht van de schroevendraaier of boormachine op de schroef is. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het bitje uit de schroefkop schiet. Monteren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker.
Bij elke uitsparing hoort een aparte schroevendraaier of schroefbit. Een eenvoudige richtlijn is: hoe meer hoeken de uitsparing in de kop heeft, hoe meer grip je met je gereedschap hebt op de schroef en hoe meer kracht je kan zetten! Schroefweetje: Hoe meer schroefdraad hoe beter de schroeven verbinden.
Voor het schroeven in metaal gebruikt u bij voorkeur roestvaste zelftappende metaalschroeven. Door hun scherpe boorpunt kunnen deze schroeven boren door dunne lagen metaal. En schroeven zich vervolgens vast aan het het onderliggende materiaal.
Wanneer je iets wilt bevestigen aan metaal, kun je daarvoor verschillende soorten bouten en schroeven gebruiken, zoals: zeskantbouten, zeskanttapbouten, binnenzeskantbouten, stelschroeven, slotbouten, metaalschroeven en plaatschroeven.
RVS staat voor roestvast staal (en dus niet voor roestvrij staal, zoals veel mensen denken!). Om van RVS te mogen spreken, moet de samenstelling van de schroef voor minimaal 11 tot 12% uit chroom bestaan en maximaal 1,2% koolstof bevatten. Spax RVS vlonderschroeven, zeer geschikt voor alle soorten vlonderplanken.
Wil je u beslag en scharnieren bevestigen op uw deuren of ramen? Dan kun je het beste gebruik maken van beslag schroeven. Deze schroeven zijn speciaal hiervoor ontwikkeld en hebben een kleinere kop dan de universeelschroeven. Ook zijn beslag schroeven niet voorzien van freesribben.
Welke schroeven heb je nodig voor beton? Als je wilt gaan boren in beton en goede schroeven in de muur wilt hebben is het van belang dat je hier speciale schroeven en pluggen voor aanschaft. De schroeven moeten namelijk een hoog draagvermogen hebben, waarbij ook een snelle montage een vereiste is.
De T-star is een Torx-aansluiting met een gaatje midden in de zeskant, zodat je meer grip hebt. Je kunt voor deze schroef een gewoon Torx-bitje gebruiken en met één hand schroeven zonder de schroef vast te houden.
Voor een standaard binnen zeskant word een inbussleutel gebruikt. Er zijn echter ook binnen zeskanten waarvan de zijkanten van het zeshoek iets naar binnen glooien. Op deze speciale zeskanten past een torxsleutel of torxschroevendraaier.
Torx maten zijn er vanaf T1 tot en met T100. De meest voorkomende torx maten bij houtschroeven zijn: t10, t15, t20, t25, t30, t40 en t50. Maar hoe meet je nou hoeveel mm een torx maat is? De torx maten kan je omrekenen naar millimeters.
Verschil tussen schroeven en spijkers:
Schroeven zorgen voor een stevigere verbinding. Schroeven zijn eenvoudiger te demonteren. Spijkers zijn goedkoper. Spijkers zijn sneller te monteren.
Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
De regel is simpel: de nagel moet drie keer zo lang zijn als de dikte van het materiaal dat je wilt bevestigen. Voorbeeld: als het materiaal 15 mm dik is, moet de nagel 45 mm lang zijn. Kies een nageltacker die geschikt is voor de nagellengte die je nodig hebt.
Wirox is de nieuwe coating van Spax die niet alleen een betere corrosiebescherming biedt; een stuk beter dan vereist is voor de conventionele zinken coating. Daarnaast heeft deze coating een aanzienlijk hogere oppervlaktehardheid. Dit zorgt ervoor dat de Spax Wirox extreem geschikt is voor buitengebruik.
Vlonderschroeven zijn grote, stevige schroeven. Bedoeld voor buitengebruik. Door de speciale hardheid en de speciale eigenschappen van deze schroef, is hij uitermate geschikt voor veelvuldig buitengebruik bij allerlei harde houtsoorten. Natuurlijk heb je verschillende maten vlonderschroeven.
Bij voldraad loopt het schroefdraad van de punt tot aan de kop, terwijl het bij deeldraad halverwege stopt. Dit is belangrijk omdat een deeldraadschroef meer aantrekt. Daardoor worden bij houtconstructies de constructiedelen strakker tegen elkaar aangetrokken en komt er geen ruimte tussen.