Schurft: dit wordt ook veroorzaakt door een parasiet, de schurftmijt. Die kan je behoorlijke jeuk bezorgen. Herpes genitalis: vooral in het beginstadium kun je jeuk hebben in het gebied rondom je penis of vagina. Genitale wratten: soms krijg je jeuk van de rozerode tot bruine wratjes.
Chlamydia
Chlamydia is een SOA en komt heel veel voor. Bij 90% van de vrouwen veroorzaakt chlamydia geen klachten. Sommige vrouwen krijgen echter last van meer afscheiding en irritatie en jeuk bij de vagina.
Plassen kan ook pijn doen of branderig voelen. Chlamydia kan ook bij je anus zitten. Daar kun je ook last van hebben. Bijvoorbeeld jeuk of pijn bij het poepen.
Typische symptomen van soa's
De meeste typische symptomen zoals jeuk, wratjes of afscheiding doen zich voor in de buurt van de geslachtsdelen. Maar een soa kan ook klachten geven in de mond, bijvoorbeeld een zweer na orale seks.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer uitdrogen van de huid te voorkomen: niet te vaak, lang en heet douchen/in bad gaan.
Candida is geen soa maar een schimmelinfectie. Deze wordt veroorzaakt door een overmatige groei van een onschuldige gist in je vagina. Veel meisjes dragen deze gist bij zich zonder dat ze het merken. Behandeling is alleen nodig als je klachten hebt.
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Verschil soa en schimmelinfecties
Bij een schimmelinfectie heb je vaak last van roodheid, jeuk en brokkelige, witte afscheiding. Sommige soa's geven dezelfde klachten, maar worden niet door een schimmel veroorzaakt. Een schimmelinfectie is niet besmettelijk en ook niet gevaarlijk. Een soa is dat allebei wel.
Als je wel wat merkt begint dat 1 tot 3 weken na besmetting. De meeste vrouwen merken niks van chlamydia. Ongeveer 1 van de 4 vrouwen krijgt wel klachten, bijvoorbeeld: Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
Een soa gaat niet vanzelf over. Je moet het dus laten behandelen. En hoe eerder je een soa behandelt, hoe beter. Als je een soa hebt, heb je meer kans om ook een andere soa te krijgen.
Syfilis. Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich langzaam via je bloedbaan verspreidt. Na 2 tot 12 weken kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld zweertjes op of in je mond, penis, vagina of anus.
Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Onaangename geur door soa (trichomoniasis of gonorroe)
Van sommige soa's kan de vaginale afscheiding een onaangename geur krijgen. Zo ontstaat er vaak stinkende afscheiding door trichomoniasis. Hoewel gonorroe doorgaans weinig klachten oplevert, kan het ook een onaangename geur veroorzaken.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
Candida is geen soa. Je kunt de schimmel candida wel krijgen of doorgeven als je seks hebt. Maar de ander krijgt dan meestal geen klachten. Je kunt de schimmelinfectie ook krijgen zonder dat je seks met iemand hebt.
Trichomonas is een parasiet die in de vagina, plasbuis en blaas kan komen. Je krijgt deze door seksueel contact. Vrouwen kunnen een ontstoken vagina krijgen, met vies ruikende afscheiding. Mannen hebben bijna nooit klachten.
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die veel voorkomt. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich nestelt in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan van de urinebuis, van de anus en bij de vrouwen ook van de baarmoedermond.
Na 1 tot 2 weken krijg je de uitslag van een soa-onderzoek en hiv-test. De uitslag van de hiv-sneltest krijg je al binnen een uur. Bij een hiv-test wordt aangeraden om persoonlijk terug te komen voor de uitslag.
huidziektes zoals eczeem, netelroos, schurft, psoriasis. beschadigde zenuwen. bepaalde ziektes, bijvoorbeeld hiv/aids, leverziektes, nierfalen, te sterk werkende schildklier, zenuwaandoeningen, multipele sclerose. bloedarmoede door ijzergebrek.
Uitleg. Jeuk komt veel voor bij chronische huidaandoeningen, zoals constitutioneel eczeem, psoriasis en netelroos. Jeuk wordt vaak omschreven als een onplezierig gevoel dat aanzet tot de behoefte om te krabben.