Pittig is niet een smaak, maar een pijnsensatie. Er is overigens wel een vijfde smaak, Umami. Blijkbaar zijn er speciale sensoren voor glutamaat. van Wiki: "Umami is een van oorsprong Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent; het is één van de vijf basissmaken naast zout, zoet, zuur en bitter."
Het proeven van pittig of 'heet' eten heeft niets te maken met de smaakpapillen. Deze sensatie wordt veroorzaakt door andere receptoren, die pijn registreren. Het is een misverstand dat je zoet alleen maar aan de voorkant van je tong proeft en bitter achteraan. Iedere smaakppapil op je tong kan elke smaak waarnemen.
Smaakpapillen zijn zenuwuiteinden op de tong en op het achterste (zachte) deel van het gehemelte die door stoffen in voedsel worden geprikkeld en daarmee de smaakzin vormen. De zenuwen sturen deze informatie door naar de hersenen. De hersenen vertalen dit als een smaakwaarneming, men proeft iets.
Peper is een in de keuken gebruikte specerij met een scherpe smaak. Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant, Piper nigrum. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine. Peper bestaat in verschillende kleurvarianten, zwart, wit en groen.
Deze zogenaamde primaire smaken zijn zoet, zuur, bitter en zout. Alles wat je proeft in je mond is een combinatie van die vier. Zo smaakt een grapefruit bijvoorbeeld zoet en ook een beetje zuur en bitter; olijven vooral zout en bitter enzovoorts.
Zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet zijn de zeven smaken die je wilt gebruiken in de keuken.
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de mens naast de basissmaken zoet, zuur, zout , bitter en umami, een zesde smaak kan onderscheiden.
In ons taalgebruik zijn deze uitdrukkingen eigenlijk heel gewoon en we staan dan ook lang niet altijd meer stil bij het feit dat er hier eigenlijk sprake is van het combineren van verschillende zintuigen. Bij 'een scherpe smaak' gaat het om de tastzin en de smaak, en bij 'een warme kleur' om de tastzin en het zien.
Zwarte peper smaakt pittig. Witte peper heeft ook de aromatische pepersmaak, maar is wat scherper.
Dan blijkt dat we al veel klassieke combinaties hebben met umami. Bijvoorbeeld zuurkool met rookworst, mosterd en jus.” Vooral chefs die geïnspireerd zijn door de Oosterse keuken, gebruiken inmiddels producten met deze smaak. Sommige restaurateurs verwerken umami zelfs in hun bedrijfsnaam.
Pittig eten krijgt zijn pikante eigenschappen door de stof capsaïcine, die in pepers voorkomt. Het brandende gevoel wordt vervolgens veroorzaakt doordat de capsaïcine zich bindt aan de pijnreceptoren in je mond.
High van pittig eten volgens wetenschap
Volgens de Northwestern University is capsaïcine de veroorzaker van de 'high'. Dit stofje in pepers zorgt ervoor dat je brein pijnprikkels ontvangt die er in de werkelijkheid niet zijn. Toch maakt je brein als reactie op de capsaïcine endorfine en dopamine aan.
Minder proeven
Daar ruiken we ze en zo kunnen we veel verschillende smaken proeven. We proeven ook met onze tong. Maar in de mond proeven we alleen of iets zoet, zuur, zout, bitter of umami (hartig) is. Soms proeft u door corona ook minder goed met uw tong.
De kick die je krijgt van pittig eten ontstaat door het stofje capsaïcine: een chemisch molecuul. Dit molecuul werkt op de pijnreceptoren op je tong. Als deze in actie komen lijkt het net alsof je tong in brand staat. Bijna alle soorten chilipeper bevatten dit stofje.
Wie vrijwillig hete pepers (en daarmee de stof capsaïcine) in zijn mond stopt, pijnigt zichzelf. Dit stofje houdt namelijk de pijnreceptoren in de mond voor de gek, zodat ze de sensatie dat je mond in brand staat aan het brein doorgeven.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Zo is het onder andere een bron van vitamine C en vitamine K en bevat het eveneens een flinke portie kalium en ijzer. Ook bevordert de piperine in de gemalen zwarte peper de spijsvertering. Daarnaast is gebleken dat het gebruik van gemalen zwarte peper de opname van andere voedingsstoffen in je lichaam faciliteert.
Betere opname voedingsstoffen
Zwarte peper ondersteunt niet alleen de verwerking van je eten, het zorgt er ook voor dat je bepaalde voedingsstoffen beter uit dat eten op kunt nemen. Wie regelmatig peper eet, haalt bijvoorbeeld beter vitamine B12, bètacaroteen en selenium uit zijn voedsel.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Maak, als u weinig meer proeft, gebruik van voedingsmiddelen met sterke smaken, zoals kruiden en specerijen, zoals zoetzure uitjes en augurkjes, gember, sambal, wasabi, mosterd, azijn, ketchup, marinades, pesto, piccalilly, sojasaus en citroensap.
goed snijdend: "een scherp mes", "een scherpe bijl". (van een hoek) van minder dan 90°: "scherpe, rechte en stompe hoeken"; "een scherpe bocht" •beter dan gemiddeld: "scherpe prijzen". •de zintuigen sterk, vaak negatief, prikkelend: "scherpe, irritante geluiden"; "een scherpe tong".
Overal op je tong proef je zoet, zuur, zout, bitter en umami, sinds enkele jaren de vijfde smaak. Het is dus niet zo dat je zoet op het puntje van je tong proeft en bitter aan de zijkant. Overal op je tong liggen smaakpapillen en die kunnen alle smaken waarnemen, want één papil bevat alle smaakreceptoren.
Ontdekt in 1908 door de Japanse Kikunae Ikeda – scheikundig professor op een universiteit van Tokio – en afkomstig van het Japanse woord umai ('heerlijk'): umami. Het is de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter en wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke smaakversterker in de Aziatische keuken.
De smaak van umami is te omschrijven als hartig, wat dus wordt veroorzaakt door de stof glutamaat. In lage concentraties is deze stof te vinden in tomaten, zalm, truffel, paddenstoelen en kaas. Hoe ouder de kaas, hoe meer glutamaat. Dat houdt in dat oude kaas dus meer umami is dan jonge kaas.
Zoete etenswaren
Van etenswaren die een zoete smaak oproepen, is kristalsuiker waarschijnlijk de bekendste. Verder kun je denken aan honing, koekjes, vla, banaan of bijvoorbeeld een rijpe aardbei.