LAS PALMAS – In 2021 zijn er meer dan 2.600 slangen gevangen op Gran Canaria. Het Canarische eiland wordt al jaren overspoeld door Koningsslangen, oorspronkelijk afkomstig uit Californië. Deze slangensoort werd in de jaren negentig in grote aantallen naar het Canarische Eiland gebracht als gewild huisdier.
Binnen de fauna van Gran Canaria zijn de vogels en reptielen de meeste voorkomende landdieren. Van de gewervelde diersoorten vermelden we de “lagarto canarión “ (hagedissoort) die op Gran Canaria verbazend veel voorkomt, maar wél endemisch is. Daarnaast de lisa azulada, de Boettger-perenquén en de Osorio spitsmuis.
Ze komen voor in allerlei verschillende biotopen. Zo komt bijvoorbeeld de wipneusadder voor in open warme heuvelachtige vlaktes in Spanje, en de gewone adder op vochtige heidegebieden in Nederland. Ingeklapt in hun bek zitten twee lange giftanden. Zodra de adder zijn bek opent, klappen deze giftanden uit.
De gevaarlijkste slangen ter wereld gaan schuil in het kniehoge struikgewas van India, op de zandvlakten van Afrika en in de regenwouden van Zuid-Amerika. De gifslangen kunnen zeer agressief of extreem giftig zijn – of komen graag (iets te) dicht bij mensen.
Adderbeten in Nederland zijn zeldzaam. Sinds 1885 zijn ruim 220 adderbeten geregistreerd en uit aanvullend onderzoek is gebleken dat er dertien dodelijk waren (RAVON 57). Een adderbeet verloopt voor mensen dus zelden dodelijk, maar een beet is niet zonder risico's. Medische hulp moet dus altijd ingeroepen worden.
De zandadder (Vipera ammodytes) is een giftige slang uit de familie adders (Viperidae). Het is de grootste adder van Europa en is tevens een van de gevaarlijkste soorten.
In Spanje hoef je zeker niet bang te zijn dat je wordt aangevallen door een leeuw, olifant of beer (al kan dat wel in de Pyreneeën en Picos de Europa, de beer dan) maar je moet wel oppassen voor muggen, kakkerlakken, slangen, haaien, wespen en kwallen om er maar een paar te noemen.
Als je naar heel Spanje kijkt, dus verspreid over het vasteland en de eilanden, komen er veertien soorten slangen voor. Van deze veertien soorten zijn er zes giftig. Bijna de helft van de slangensoorten in Spanje is dus giftig voor mensen. Vier van die zes giftige Spaanse slangen zijn adders (Viperidae).
De symptomen treden meestal een half uur tot enkele uren na de beet op. De meest voorkomende zijn: (intense) pijn ter hoogte van de wonde, zwelling van het gebeten lichaamsdeel, misselijkheid, braken, buikpijn, verhoogde hartslag. Afhankelijk van de ernst van de beet zijn er ook andere symptomen mogelijk.
De zwarte mamba staat bekend als 's werelds dodelijkste slang. Ze wonen in de savanne in het zuiden en oosten van Afrika, en ze zijn een van de snelste slangen ter wereld – ze kunnen snelheden van twintig kilometer per uur halen.
De adderringslang is niet giftig en dus ook niet gevaarlijk voor de mens, hoewel de slang wel kan bijten. Het voedsel bestaat uit vissen, amfibieën en ook ongewervelde dieren zoals wormen worden buitgemaakt.
De gladde slang en de ringslang zijn niet giftig en vallen zelden aan. Alleen als je er bijvoorbeeld per ongeluk op gaat staan. De adder is wel giftig, maar niet heel gevaarlijk voor mensen. Andere slangen die je in Nederland tegenkomt, komen hier niet in de natuur voor.
Walvissen spotten Gran Canaria
Andere walvissoorten zoals vinvissen en orka´s zijn hier ook te vinden. Keer op keer wordt gemeld dat ook orka's en blauwe vinvissen gespot werden. De kans om tijdens een boottocht walvissen voor Gran Canaria te zien is kleiner dan de kans dolfijnen te spotten.
Dicht bij de Noord- of Zuidpool zul je geen slangen vinden. Er leven soorten in de woestijn, onder de grond en zelfs in het water zoals meren, rivieren en de zee.
Niet alleen de strikt in water levende soorten, maar vrijwel alle slangen, kunnen uitstekend zwemmen en klimmen.
De slangensoorten die het meeste te vinden zijn op de eilanden zijn de 'culebra de escalera' ofwel trapslang die tot 1.60 meter lang kan worden en de 'serpiente de herradura' ofwel hoefijzer-zweepslang, een soort die tot 2 meter lang kan worden.
De meest voorkomende haai langs de Spaanse kust is de Tintorera of blauwe haai of Prionace glauca. Ondanks het feit dat deze haai veel voorkomt in de Middellandse zee en Atlantische Oceaan wordt hij niet veel gezien langs de Spaanse stranden.
De mier kan 10 keer zijn eigen gewicht dragen.
A: In de zomer kunnen er muggen zijn in Barcelona, maar de stad heeft doorgaans geen muggenprobleem zoals andere steden in de warmere klimaten. Als voorzorgsmaatregel zou ik een muggenwerende stekker meenemen om zeker te weten dat u beschermd bent in uw hotel.
Doorgaans eten ze kleinere dieren, bijvoorbeeld konijnen of vogels. Pythons van deze afmetingen kunnen in principe alles eten wat ze willen, maar mensen staan doorgaans niet op hun menu. Er zijn dan ook weinig gevallen bekend waarbij een mens door een python werd opgegeten.
De gevaarlijkste dieren van Nederland zijn:
Adder. Grote pieterman. Wolf. Wild zwijn.