Binnen de sector Gezondheidszorg zijn er veel gespecialiseerde beroepen die je kunt beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan kraamverzorgende, gehandicaptenzorg, verpleegkundige, doktersassistent, apothekersassistent, pedagogisch werker of ouderenzorg.
De branche verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) is onderverdeeld in de subbranches verpleging en verzorging (VV) en thuiszorg (TZ). De branche sociaal werk is onderverdeeld in de subbranches maatschappelijke opvang met overnachting, welzijn breed, maatschappelijk werk en sociaal werk overig.
De kern van de zorgsector bestaat uit alle aanbieders van zorg gericht op genezing of langdurige verzorging en verpleging. In termen van financiering is dit in grote lijnen de zorg die gefinancierd wordt uit de basisverzekering of de AWBZ.
Welzijnszorg (te onderscheiden van Gezondheidszorg) is een maatschappelijke sector die zich richt op personen of groepen die omwille van een of ander probleem niet ten volle kunnen participeren aan het maatschappelijk leven. Overheid, maar ook particulieren, vrijwilligers, professionals, organisaties, projecten enz..
Zowel gemeentebesturen, politie, brandweer, OCMW's, onderwijs, De Lijn, Kind & Gezin... behoren tot de openbare sector. Maar evengoed de NMBS, de Post, de ziekenhuizen en bibliotheken... .
Je gaat zo eerst naar de website van het Centraal Bureau voor Statistiek om je SBI-code op te zoeken. Dat is de code van je sector. Ga vervolgens met je code terug naar deze pagina. Je kunt dan zien in welke sector je actief bent.
Waar kun je de sectorindeling terugvinden? De sectorcode staat op de beschikking sectoraansluiting die de werkgever heeft ontvangen bij de aanmelding als werkgever bij de Belastingdienst.
Zorg draait vooral om - de naam zegt het al - zorgen. Dit kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn - verpleging, tandartsassistent, etc. Welzijn draait om ondersteuning en om 'je goed voelen'. Denk hierbij vooral aan sociaal of pedagogisch werk.
De sector Gehandicaptenzorg valt onder FNV Zorg & Welzijn.
De opleiding Verpleegkunde wordt aangeboden op mbo‑niveau (niveau 4) en op hbo‑niveau (niveau 5).
De verpleegkundige voert veel verschillende werkzaamheden uit, bijvoorbeeld: De totale zorg rondom de patiënt coördineren, bewaken, verbeteren en ontwikkelen. Met de andere zorgverleners nauw samenwerken. Medische handelingen, zoals bloedprikken, bloeddruk meten, infuus inbrengen en medicijnen toedienen.
Een Associate Degree voor verpleegkunde bestaat (nog) niet. In de zorg is een Associate Degree bijvoorbeeld de opleiding Management in de zorg. Een Associate Degree is te zien als een opleiding tussen mbo niveau 4 en hbo in.
Sectoren zijn divisies binnen een economie of markt die handig zijn voor prestatieanalyses of vergelijkingen van bedrijven met soortgelijke producten en kenmerken. Economieën zijn doorgaans verdeeld in vier sectoren, namelijk: Land- en mijnbouw. Bewerkings- en verwerkingsindustrie.
In de quartaire sector vallen zowel de overheidsdiensten als de door de overheid deels of geheel gesubsidieerde diensten. Voorbeelden zijn ziekenhuizen, verpleeghuizen, brandweer, justitie, defensie, sociaal werk, cultuursector, wetenschapssector en scholen.
Zoals: houtbewerking, drukwerk of de productie van voedsel, dranken, tabaksproducten, kleding, papier, computers, elektronische apparatuur, lederwaren, schoenen, meubels, machines, auto's of chemische, farmaceutische, metalen of minerale producten.
In de sector gezondheidszorg gaat het om het behandelen, verplegen en verzorgen van mensen die ziek zijn of een handicap hebben. De werkzaamheden vinden plaats in zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen, maar ook in revalidatiecentra, huisarts-, tandarts- en fysiotherapiepraktijken en bij mensen thuis.
De Belastingdienst bepaalt de sectorindeling met de gegevens die bij de KvK worden doorgegeven bij de oprichting. De omschrijving van de organisatie wordt door de Belastingdienst als leidraad genomen voor de sectorindeling. Hieronder staat een actueel overzicht van de sectorindeling.
UWV voert de werknemersverzekeringen uit. Wij hebben soms gegevens van u nodig die u van de Belastingdienst krijgt. Het gaat om het loonheffingennummer, uw sector en uw risicopremiegroep.
Omdat heel veel ziekenhuizen de afgelopen decennia zijn gefusioneerd, dragen echter heel wat instellingen nu een erfenis uit zowel de overheids- als de privésector. De wet op de ziekenhuizen maakt geen onderscheid tussen de overheids- en de privésector. De financiering door de overheid is bijgevolg identiek.
Onder de publieke sector verstaan we in dit rapport voorzieningen uit de curatieve zorg, zorg en ondersteuning, onderwijs, veiligheid en justitie, sociale zekerheid, en enkele overige voorzieningen (musea, landelijke publieke omroep, sportaccommodaties, de Belastingdienst en kinderopvang).
Wat is PC 330? Paritair comité 330 (PC 330) is zowat de grootste sector van de non-profit. Naast de ziekenhuizen en de ouderenzorg vallen ook een aantal kleinere subsectoren onder dit paritair comité, zoals de thuisverpleging en de revalidatiecentra.