Voor het schroeven in metaal gebruikt u bij voorkeur roestvaste zelftappende metaalschroeven. Door hun scherpe boorpunt kunnen deze schroeven boren door dunne lagen metaal. En schroeven zich vervolgens vast aan het het onderliggende materiaal.
Wanneer je iets wilt bevestigen aan metaal, kun je daarvoor verschillende soorten bouten en schroeven gebruiken, zoals: zeskantbouten, zeskanttapbouten, binnenzeskantbouten, stelschroeven, slotbouten, metaalschroeven en plaatschroeven.
Boor op een laag toerental
De meest gemaakte fout is boren op een te hoog toerental. Boren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn. Een voorbeeld: boor je met een 5 mm boortje in aluminium, dan kun je het toerental instellen op 1.500.
Metaalschroeven, ook wel parkers of zelfborende schroeven geheten, zijn verkrijgbaar met platte kop, cilindrische kop, zeskantkop (plaatparker) en lenskop. Ze beschikken over een zeer scherpe spoed, die helemaal tot aan de kop doorloopt.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Voor het schroeven in metaal gebruikt u bij voorkeur roestvaste zelftappende metaalschroeven. Door hun scherpe boorpunt kunnen deze schroeven boren door dunne lagen metaal. En schroeven zich vervolgens vast aan het het onderliggende materiaal.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
Aluminium onderdelen kunnen worden verbonden met schroeven die zelf ook zijn gemaakt van aluminium, met schroeven die zijn gemaakt van bekleed staal of van roestvast staal. Schroeven die zijn gemaakt van koperlegeringen moeten worden vermeden vanwege het risico van galvanische corrosie van het aluminium.
Schroeven met een cilinderkop worden vaak gebruikt voor metaal op hout. Ook metaalschroeven hebben vaak een cilinderkop. Schroeven met lenskop zorgen voor een fraaie afwerking. Daarom worden deze veel gebruikt in bijvoorbeeld deurbeslag.
Bij elke uitsparing hoort een aparte schroevendraaier of schroefbit. Een eenvoudige richtlijn is: hoe meer hoeken de uitsparing in de kop heeft, hoe meer grip je met je gereedschap hebt op de schroef en hoe meer kracht je kan zetten! Schroefweetje: Hoe meer schroefdraad hoe beter de schroeven verbinden.
De metaalboor lijkt erg veel op een spiraalvormige houtboor, maar is toch echt anders (ook qua uiterlijk) dan een houtboor. De metaalboor is spiraalvormig met een scherpe punt, maar heeft niet zo'n scherpe naaldvormige punt als de spiraalvormige houtboor.
De gewone standaard HSS boor is de meest gebruikte en voordelige metaalboor. Meestal zijn deze van het rolgewalste (HSS-R) type. Met deze boren kun je prima uit de voeten in een hoop verschillende materialen zoals staal, aluminium en koper, maar ook om te boren in hardhout of kunststof.
Voorboren in metaal
Metaal is vaak glad: sla daarom eerst een klein putje op de plek voordat je de schroef erin boort . Als je een groter gat wil boren is het raadzaam om een klein gat voor te boren met een boortje van 4 millimeter. Pas hier goed bij op, want het boortje kan heet worden.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Buiten of in vochtige binnenruimtes kun je het beste RVS A2 schroeven gebruiken. Deze kunnen worden blootgesteld aan weersinvloeden zonder dat ze gaan roesten.
Het grote voordeel van torx schroeven ten opzichte van pozidrive schroeven is dat er bij torx schroeven een betere overdracht van de kracht van de schroevendraaier of boormachine op de schroef is. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het bitje uit de schroefkop schiet. Monteren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker.
Schroeven gemaakt van RVS (roestvast staal, vaak onterecht roestvrij staal genoemd) zijn bij uitstek geschikt om buiten te gebruiken. RVS is een stuk beter bestand tegen regen en andere weersinvloeden dan VZ schroeven. Daarmee zijn RVS schroeven, met name bij gebruik voor dak of gevel, een stuk duurzamer.
Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie. Dit laagje kan beschadigen, waardoor de schroeven kunnen gaan roesten. RVS schroeven zijn goed bestand tegen corrosie, al zijn ze niet helemaal vrij van roest.
Boren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn. Een voorbeeld: boor je met een 5 mm boortje in aluminium, dan kun je het toerental instellen op 1.500. Gebruik je hetzelfde boortje in RVS, dan is 600 toeren per minuut wel het maximum.
Het aluminium wordt verzacht door het toepassen van wrijvingswarmte en mechanische druk, en de stukken worden met elkaar verbonden door het creëren van een nieuw metaal dat een combinatie is van het staal en het aluminium (een intermetallische verbinding).
Wanneer je aluminium en rvs in één constructie toepast, zorg er dan voor dat beide metalen niet met elkaar in contact kunnen komen. Ook niet door een druppel regenwater. Bescherm het aluminium bijvoorbeeld door krimpkous of zelfvulcaniserend tape.
Hoe kies je de juiste lengte voor een schroef? Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm.
SPAX glaslatschroeven
Voordelen van de schroeven zijn dat kop van de schroef moeiteloos verzinkt in de glaslat, daarom is voorboren ook niet nodig. De schroeven worden lichter en sneller ingedraaid door de freesribben onder de kop en de extra diepe bitaansluiting.
Een sterke schroef breekt niet af tijdens het indraaien. Het punt van afbreken tijdens het indraaien wordt breekwaarde genoemd. Hoe hoger de breekwaarde van de schroef, hoe lager de kans dat de schroef afbreekt tijdens het indraaien.