3:89 lid 4 BW bepaalt dat art. 3:89 BW van overeenkomstige toepassing is op de levering, vereist voor de overdracht van andere registergoederen, waaronder dus teboekgestelde schepen en luchtvaartuigen. Deze schepen en luchtvaartuigen zijn dus registergoederen.
Waar kunt u uw boot laten registreren? Dit kan in de openbare registers van het Kadaster. Dit geldt voor woonboten, zeiljachten en andere pleziervaartuigen.
Registergoederen zijn goederen die wettelijk verplicht worden ingeschreven in een openbaar register (het kadaster). Op registergoederen (en alleen op registergoederen) kan een hypotheek worden gevestigd. Het bekendste voorbeeld zijn woningen en grond, maar ook een appartementsrecht is een registergoed.
De openbare registers worden gehouden door het Kadaster. De bekendste registergoederen zijn onroerende zaken zoals woningen en grond. Maar ook roerende zaken kunnen registergoederen zijn, bijvoorbeeld (zee)schepen en vliegtuigen. Alleen op registergoederen kan een hypotheek worden gevestigd.
Naast registergoederen welke zijn afgeleid van onroerende zaken, zijn er ook schepen en luchtvaartuigen die registergoed zijn.
Als u een motorboot, waterscooter of jetski koopt, moet u de boot registreren bij de RDW. Bestaande boten staan vaak al geregistreerd, in dat geval moet u de registratie op uw naam overschrijven.
Niet-registergoederen, oftewel roerende zaken kunnen wel van hun plaats verschoven worden. Voorbeelden van niet-registergoederen zijn auto's, een fiets, meubilair en plantenbakken. Alles wat te verplaatsen is valt onder roerende zaken en zijn dus ook niet-registergoederen.
Een appartementsrecht is een voorbeeld van een vermogensrecht dat een registergoed is. Een voorbeeld van een niet-registergoed is een fiets. Ook een auto is geen registergoed, want hoewel men een auto moet inschrijven in het kentekenregister schrijft de wet dit niet als vereiste voor eigendomsoverdracht voor.
Schip is een roerende zaak
In dat kader verwijst de Hoge Raad naar zijn eerdere uitspraak (HR 15 januari 2010, LJN BK 9136) waarin de Hoge Raad overwoog dat een schip in het algemeen een roerende zaak is.
Een registergoed is een goed voor welke overdracht of vestiging inschrijving in de daartoe bestemde openbare registers (Kadaster) noodzakelijk is. Een huis is een registergoed.
Zodra een vliegtuig (luchtvaartuig) in het register voor luchtvaartuigen wordt ingeschreven (te boek gesteld) is het een registergoed. Dan kan er ook een hypotheekrecht op gevestigd worden. Zolang een vliegtuig geen registergoed is, kan er enkel een pandrecht op worden gevestigd.
Het erfpachtsrecht is een registergoed, zodat het in principe overdraagbaar is, en er kan hypotheek op gevestigd worden. Erfpacht wordt vooral door gemeenten toegepast.
het register zelfst. naamw. Uitspraak: [rəˈxɪstər] Verbuigingen: register|s (meerv.) 1) lijst waarin gegevens over personen of zaken worden bijgehouden Voorbeeld: `bevolkingsregister` 2) alfabetische lijst achterin een boek V...
Het ICP is geen bewijs dat u het pleziervaartuig mag besturen buiten Nederland. Hiervoor heeft u een International Certificate of Competence (ICC) nodig. Dit krijgt u automatisch bij een Klein Vaarbewijs of Groot Pleziervaartbewijs.
Heel simpel, boten vanaf 1998 hebben een rompnummer welke achterop de boot zit en bestaat uit een letter en cijferreeks. De laatste 2 cijfers zijn het bouwjaar, staat er 02 is het 2002 etc.
Zolang de boot in Nederland wordt gebruikt zijn geen aanvullende papieren nodig. Wordt een boot echter naar het buitenland gebracht - hetzij op eigen kiel, hetzij per trailer - dan dienen aanvullende eigendomspapieren aan boord te zijn.
07/13305 (ECLI:NL:HR:2010:BK9136), volgt dat een schip, zijnde een zaak die bestemd is om te drijven en drijft, in het algemeen een roerende zaak is, maar dat een schip zowel via de daaronder gelegen bodem als via de oever duurzaam met de grond verenigd, en dus onroerend kan zijn.
Een schip is in het algemeen een roerende zaak. Een schip wordt niet verenigd met de bodem door een verbinding die toelaat dat het schip met de waterstand mee beweegt. Nu moet nog onderzocht worden of de woonboot door een duurzame verbinding met de oever onroerend is geworden.
De woonboot zelf
Het kán een onroerende zaak zijn, als de woonboot bestemd is om naar aard en inrichting duurzaam ter plaatse te blijven. Dat is het geval als de woonboot zodanig met de oever verbonden is, dat sprake is van verbinding met de grond.
Strikt juridisch genomen is degene aan wie de auto geleverd is de eigenaar. Dat is dus gewoon degene die de auto heeft opgehaald bij de garage, na aankoop. Indien een ander de aankoop heeft betaald, heeft hij een vergoedingsrecht, maar de financier is daarmee nog geen eigenaar.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Verkrijgende verjaring: bezitter te goeder trouw
Bij bevrijdende verjaring maakt het niet uit of de bezitter te goeder trouw is. Ook al weet de bezitter dat het goed aan een ander toebehoort, na 20 jaar verjaart de rechtsvordering van de rechtmatige eigenaar tot revindicatie.
Alleen goederen, zaken en vermogensrechten (art. 3:1, 2 en 6) zijn overdraagbaar: niet-goederen zijn niet vatbaar voor overdracht. Zo is een onderneming geen goed en dus niet vatbaar voor overdracht, terwijl aandelen in een onderneming dit wel zijn.
Roerende zaken horen niet standaard bij de (ver)koop. Je kunt ze omschrijven als spullen die niet nagelvast aan het huis vastzitten. Om deze spullen te verplaatsen, hoef je niks te slopen. Een makkelijk voorbeeld is de inboedel of het meubilair, maar ook vloeren en raamdecoratie vallen onder roerende zaken.
Goederen zijn alle zaken en alle vermogensrechten. Zaken zijn de voor menselijke beheersing vatbare stoffelijke objecten en zaken zijn onroerend of roerend.