Verhoog uw weerstand tegen ziektes in een Finse sauna Door de warme temperatuur in een Finse sauna wordt uw lichaamstemperatuur ook opgewarmd. Hierdoor helpt de sauna u virussen, bacteriën of parasieten in het lichaam te doden. U komt dus gezond en helemaal gezuiverd terug uit uw sauna wellness beurt!
Regelmatig sauna bezoek verbeterd de weerstand
Er worden meer witte bloedcellen aangemaakt, dat verhoogd de weerstand en ben je beter bestand tegen ziektes. Je bloedsomloop wordt verbeterd en je lichaam reageert op de warmte en de kou. Hierdoor maak je antistoffen aan waardoor je minder snel verkouden wordt.
Hoe vaak in de sauna is verstandig? Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen.
Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor hoe vaak je per week naar de sauna mag gaan, aangezien dit afhankelijk is van de individuele gezondheid en voorkeur. Sommige mensen kunnen een saunabezoek elke dag aan, terwijl anderen slechts een paar keer per week kunnen verdragen.
Een regelmatige saunasessie is gezond, maar als je te vaak naar de sauna gaan of te lang in de sauna blijft zitten, dan krijg je last van hoofdpijnen en zal je juist meer stress en pijnklachten gaan ervaren.
Ontspanning van de geest
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet.
Je lichaam zorgt voor afkoeling door te transpireren. Maar toch zal de temperatuur van je huid met enkele graden stijgen. De bloedvaten in de huid gaan daarbij wijder worden. Door een koude douche te nemen gaan die bloedvaten opnieuw vernauwen.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Heb je last van spierpijn en stijfheden? Dan is een saunabezoek geen slecht idee! De warmte van de sauna stimuleert de doorbloeding van je spieren en je gewrichten waardoor je tijdelijk minder pijn voelt. We raden je wel altijd aan om eerst met je fysiotherapeut of je behandelend arts te overleggen.
De sauna zorgt voor een diepe reiniging van de huid en poriën. Je lichaam heeft de reactie om zijn temperatuur te proberen aanhouden in de warme cabine. Door te zweten koelt het zichzelf af. Hierin ligt de reinigende werking: de poriën gaan wijd open, waardoor onzuiverheden met het transpiratievocht worden afgestoten.
Drink voor en na het saunabezoek voldoende water.
Maar veel mensen vergeten dat het ook belangrijk is om voor en na het saunabezoek voldoende water te drinken. Als je namelijk niet voldoende vocht binnenkrijgt, dan raak je uitgedroogd. En uitdroging is één van de belangrijkste oorzaken van hoofdpijn.
De warmte in de sauna heeft een heerlijk ontspannend effect op stijve en vermoeide spieren. Mensen die vaak last hebben van rugpijn merken dat dit vaak na een dagje sauna verlicht of zelf weg is. Ook wordt er gezegd dat door de betere doorbloeding in de sauna kleine scheurtjes in de spieren sneller genezen.
Waarom een saunabezoek na het sporten zo gezond is
Het heeft een positief effect op je ademhaling, waardoor je sportprestaties op lange termijn verbeteren. Zowel je spieren als je geest komen volledig tot rust.
Het zware zweten dat in een sauna wordt veroorzaakt, heeft een reinigende werking op de poriën en klieren en verwijdert gifstoffen en onzuiverheden. Het resultaat is een gezondere huid dat tevens minder vatbaar is voor acne, mee-eters en puistjes.
In principe mag je dagelijks in de sauna!Hier staat geen limiet op. Je mag zelfs meerdere saunasessies per dag doen, moest je hier de tijd voor vinden. Een vereiste is wel dat je voldoende drinkt.
Kom tot rust en bestrijdt stress in de sauna
De rustgevende omgeving maakt het mogelijk even alle dagelijkse zorgen los te laten en misschien wel gewoon even aan helemaal niets te denken. Regelmatig saunabezoek is een goede remedie om ziektes en problemen door stress te voorkomen.
Een sportieve inspanning tussen twee saunagangen, bijvoorbeeld 1.000 meter zwemmen, is niet zinvol. Eerst sport, dan sauna. Dat is de goeie volgorde. Attentie: Bij acute verwondingen met bloedverlies of blessures met zwellingen kunt u beter niet naar de sauna gaan.
Op dezelfde manier laat zich ook het zwemmen in een verwarmd zwembad met de sauna combineren. Dus eerst zwemmen, dan rusten en vervolgens de thuissauna.
Mannen van middelbare leeftijd die regelmatig naar de sauna gaan, hebben minder kans om te sterven aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit groot Fins onderzoek, gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association.
Het is raadzaam om over het algemeen niet langer dan 20 minuten in de sauna te blijven zitten. Vind je het al eerder niet prettig? Ga er dan uit! Als je in de sauna ligt, ga dan eerst even 2 minuten rechtop zitten.
Lange golf stralers zorgen voor een goede doorbloeding en een verhoogde transpiratie. In een infrarood sauna met lange golf stralers kun je hierdoor zo'n 400 tot 600 calorieën verbranden in slechts 30 minuten tijd. Dat is meer dan je verbrandt tijdens een halfuur zwemmen, joggen of tennissen.
Je mag zelf weten hoe lang je in de cabine blijft, maar het is verstandig om na 15 minuten de saunacabine uit te gaan. Na vijftien minuten gaat de lichaamstemperatuur te veel oplopen en wordt het belastend voor het lichaam. Als je in de sauna ligt, ga dan eerst even rechtop zitten om duizeligheid te voorkomen.
Het dompelbad is een goede manier om af te koelen na een saunasessie. De tijd in het dompelbad mag niet langer zijn dan 10 tot 20 seconden, anders onttrekt het koude water te veel warmte aan het lichaam. Als u zich in het dompelbad wilt onderdompelen, moet u om hygiënische redenen eerst uw zweet afspoelen.