De schotelantenne uitrichten op Astra2-satelliet (28,2 graden oost) is het meest aan te bevelen.
Voor de ontvangst van de populaire Nederlandse zenders in HD dien je ontvangst te hebben van Astra 3. Deze satelliet bevindt zich op 23.5 graden oost ten opzichte van het zuiden. In het grootste gedeelte van West-Europa kun je het signaal ontvangen met een standaard 64cm schotelantenne.
De ASTRA 3-satelliet vind je op 23,5 graden oost ten opzichte van het zuiden. De ASTRA 1-satelliet staat op 19,2 graden oost ten opzichte van het zuiden. Je vindt de ASTRA 1-satelliet op 160,8 graden ten opzichte van het noorden (180 graden min 19,2 graden is 160,8 graden).
De Astra 1G ontvangt de Nederlandse regionale zenders L1 TV, Omroep Brabant TV, Omroep Friesland, Omroep Zeeland TV, TV Drente, TV Gelderland, TV Noord, TV Noord Holland, TV Oost, TV Rijnmond. Verder het (High definition) pakket Nederlandse zenders die via CanalDigitaal beschikbaar zijn.
In Nederland zijn de drie landelijke kanalen van publieke omroep NPO – NPO 1, NPO 2 en NPO 3 – ongecodeerd en dus gratis digitaal via de ether te bekijken. Dit geldt ook voor de regionale tv-zender van de provincie waar men kijkt alsmede de regionale tv-zender van een aangrenzende provincie.
Je kunt gratis digitaal tv-kijken zonder abonnement. Dan kijk je op kabel tv gratis naar NPO 1, NPO 2, NPO 3 en alle regionale zenders. Maar er zijn ook manieren om zonder coax-kabel tv te kijken.
Check 2: Focus op de LNB bijstellen
Je LNB staat, als het goed is, ingespannen op het pootje van de LNB dat gemarkeerd is met '23,5'. Goed om te weten: de LNB hoort schuin te staan. Hoe schuin? 12 graden linksom gedraaid, als je recht voor de schotel staat.
Op veler verzoek komt BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland, terug op de Astra 19.2° satelliet! BVN is vanaf 1 april te ontvangen via de Astra 1M satelliet.
Voor de ontvangst van de Astra 1, 2 en 3 satelliet adviseert DeSchotelShop minimaal een 70 cm schotel, indien u deze kwijt kunt. Voor de ontvangst van de Hotbird satelliet adviseren we (minimaal) een 80 cm schotel.
O.a. Discovery HD, National Geographic HD, RTL 4 HD,RTL 5 HD, RTL 7 HD, NET5 HD, SBS6 HD, NED 1 HD, NED2 HD, NED 3 HD. Ook het 2e kanaal van Eredivisie live voetbal is hier beschikbaar.
Via Hot Bird is een groot aantal internationale kanalen vrij te ontvangen, waaronder NHK World, ARTE, TVE Internacional, CGTN, Pervyj kanal en RT. Hot Bird is in Nederland en België met een kleine schotelantenne te ontvangen.
Wil je 'm in een lage baan rond de aarde hebben, dan kost dat je zo'n 3000 dollar (ongeveer 2600 euro). Het satellietje zelf kost enkele honderden dollars om te maken. Dat betekent dat je voor 3000 euro in staat zou moeten zijn om je eigen satellietje in een baan rond de aarde te plaatsen.
Wil je op de 'ouderwetse' manier tv-kijken, maar dan extra goedkoop? Dat kan met de Smart TV App van T-Mobile: een goed alternatief op NLZIET, want je kijkt zo interactief televisie zonder TV Box. Je installeert deze app op je smart-tv. Daarna log je in en kun je lineair tv-kijken, maar ook on-demand.
IPTV staat voor Internet Protocol TeleVision. Waar je met normaal tv kijken het signaal ontvangt via een coaxkabel, kijk je met IPTV televisie via het internet. Je ontvangt alle tv-zenders die je gewend bent via een razendsnelle ADSL- of glasvezelverbinding.
Via de ether gratis naar NPO 1, 2 en 3 en een regionale zender kijken kan met DVB-T2. Dat is een signaal dat via zendmasten wordt verstuurd. Je moet hiervoor wel een antenne (vanaf zo'n 10 euro te koop) en een ontvanger hebben. Moderne tv's hebben zo'n ontvanger ingebouwd en kunnen het signaal oppikken.
Sommige ontvangers vinden BVN niet, de transponder moet dan eerst handmatig worden ingevoerd: zie s.v.p. https://www.bvn.tv/faq. Let op: Voor de ontvangst van BVN via de Astra 1M satelliet is een satellietontvanger nodig die geschikt is voor DVB S2 MPEG4 ontvangstmogelijkheid.
De Vlaamse minister van Media (Benjamin Dalle) heeft vanwege een nieuwe digitale strategie aangegeven de samenwerking met BVN niet opnieuw te willen verlengen na 1 juli 2021. Dit heeft tot gevolg dat BVN vanaf 1 juli 2021 een 100% Nederlandse zender wordt, met meer ruimte voor programma's van de NPO.
Het beste antwoord. Voor het ontvangen van de Astra 1 en 3 heb je een duo lnb (kop) nodig. Daar zitten twee koppen in die op de juiste afstand staan op de satellieten op zowel 19.2 als 23.5 te ontvangen. Aannemende dat je een HD abonnement van Canaal Digitaal hebt, is het verstandig om ook daar de lnb te kopen.
De DUO LNB is een dubbele ontvangstkop voor ontvangst van de Astra 1 en Astra 3 satelliet in één schotel, dit zijn de satellietposities op 19.2 en 23.5 graden Oost.
DiSEqC (Digital Satellite Equipment Control), uitgesproken als "Dai-sek" is een communicatieprotocol tussen een satellietontvanger en mechanismen als een satellietschakelaar of een antennerotor. Het protocol maakt gebruik van de coax-kabel om data en signalen heen en weer te sturen en om spanning te leveren.
Belangrijk: Om de signaalsterkte te kunnen zien moet je de DiSEqC-instellingen goed zetten bij menu-optie "DiSEqC 1.0". Dit is afhankelijk van het type schotel dat je gebruikt, met de standaard schotel met DuoLNB/TripleLNB is dit als volgt: ASTRA1 19.2E: DiSEqC A. ASTRA2 28.2E: DiSEqC C (optioneel)
NPO-programma's op de televisie kijken
Wilt u op de televisie kijken? Dan heeft u naast uw toestel een digitale antenne en een DVB-T2 ontvanger nodig. De meeste nieuwe televisies hebben deze ontvanger. U hoeft voor de programma's van de publieke omroep geen abonnement af te sluiten.
Als je een actieve Ziggo aansluiting hebt hoef je geen extra abonnementen af te sluiten om TV te kijken. Je hebt geen smartcards of dure boxen nodig om van Ziggo Sport te genieten. Een groot aantal zenders worden doorgegeven zonder versleuteling. Zo zijn NPO 1, 2, 3 en Ziggo Sport beschikbaar in HD Kwaliteit.
Tv-kijken via een app
Het is al langere tijd mogelijk om televisie via een app te kijken, maar de opties worden steeds beter. Kijk je alleen naar de zenders van NPO, dan hoef je daar niet eens extra voor te betalen. Via de NPO-app kijk je gratis live naar NPO 1, 2 en 3 en kijk je eerder uitgezonden programma's terug.