Een viltroller is ideaal geschikt voor houten ondergronden voor binnen en buiten. De viltroller is geschikt voor zowel watergedragen als terpentine verf. De schuimroller is ideaal te gebruiken bij watergedragen verf wanneer u een groot oppervlak dient te schilderen.
Lak is een verfsoort die je veelal toepast op een houten ondergrond. Het is ook een ideale grondverf roller. Hierbij kun je denken aan kozijnen, deuren of de trap binnen, maar ook schuttingen en tuinmeubilair buiten. Een viltroller is het meest geschikt voor deze taak en wordt ook wel een lakroller genoemd.
Schuimroller: deze rollers gebruik je voor het het schilderen met lakverf. Gebruik schuimrollers met schuine kant voor het mooiste resultaat, hierbij zie je namelijk geen overlapping. Viltroller: deze roller heeft een hele zachte vacht en neemt derhalve veel verf op.
Voor watergedragen lakken kun je beter een verfroller speciaal rollertje voor acrylverf gebruiken. Deze rollertjes zijn wat duurder, maar daar staat tegenover dat ze veel langer meegaan. Je kunt deze gemakkelijk met water reinigen. Verder geldt ook hiervoor hetzelfde als voor de schuimroller.
Een schuimroller is een roller gemaakt van polyesterschuim. Deze rollers zijn de beste keus voor verfsoorten met alkydhars. Deze harssoort vind je meestal in oplosmiddelhoudende lakken. Het wordt vaak gebruikt voor buitenschilderwerk, zoals het aflakken van kozijnen.
Zorg dat er altijd voldoende verf op jouw verfroller zit. Dompel de verfroller voor de helft in de verf en rol de verfrol vervolgens enkele keren over het geribbelde vlak van jouw verfbak. Op dit vlak wordt de verf egaal over de verfroller verspreid. De verfroller moet ten alle tijden soepel over de muur gaan.
Blokkwasten, die ook wel blokwitters genoemd worden, zijn brede, rechthoekige kwasten met lange haren. Ook voor het aanbrengen van grondverf en impregneer is de blokkwast een goede optie. Voor de grote oppervlaktes van je muur kun je het beste een verfroller gebruiken.
Kies dan voor een viltroller, ook wel lakroller genoemd. Een viltrol heeft vaak korte haren wat ideaal is om een gladde ondergrond zoals mdf te schilderen. Niet alleen bij mdf schilderen is voorbereiding het halve werk. Ook als je een hele muur een lik verf geeft is het belangrijk om beslagen ten ijs te komen.
Laat voldoende droogtijd tussen de lagen: zorg ervoor dat elke laag verf volledig is opgedroogd voordat de volgende laag wordt aangebracht. Werk in de juiste omstandigheden: vermijd het schilderen in vochtige, koude of winderige omstandigheden die het ontstaan van sinaasappelhuid kunnen bevorderen.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar.Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen?Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Je kunt verfrollers uitstekend een aantal dagen bewaren om deze vervolgens weer te gebruiken. Als je een verfroller bijvoorbeeld over een jaar weer wilt gebruiken, moet je deze schoonmaken. Alleen muurverfrollers kun je goed schoonmaken.
Voor gladde deuren kun je het beste een lakviltroller gebruiken. Voordeel is dat deze roller veel verf kan opnemen en vasthouden tussen de korte vacht.
Het is van belang om kaal hout eerst in de grondverf te zetten. Doe dit met een ronde verfkwast en een verfroller voor de grote oppervlakken. Breng de grondverf in verticale banen aan en verdeel de verf in een horizontale richting. Probeer in lange banen te schilderen, zo voorkom je strepen!
De breedte van een verfrol is afhankelijk van de te schilderen ondergrond. Hoe groter de oppervlakte, hoe groter de ondergrond, hoe breder de rol zal zijn. Dit is bv. het geval voor grote plafonds of vloeren waar men meestal rollen gebruikt van 18 of 25 CM.
Voor het schilderen van kozijnen en deuren zijn schuimrollers uitermate geschikt. Wanneer je gebruik maakt van oplosmiddelhoudende lak, ook wel Alkydverf, (vaak voor buitenschilderwerk) kun je het beste kiezen voor een schuimroller.
Wat is een acrylroller en waarvoor wordt deze gebruikt
Voor het aanbrengen van watergedragen verf of acrylverf is een acrylroller de beste optie. Deze roller is speciaal ontworpen voor dit soort verf, zorgend voor een strakke en gladde finish bij kleine oppervlakten.
Voldoende verf
Zorg dat er altijd voldoende verf op jouw verfroller zit. Dompel de verfroller voor de helft in de verf en rol de verfrol vervolgens enkele keren over het geribbelde vlak van jouw verfbak. Op dit vlak wordt de verf egaal over de verfroller verspreid.
Het kan zijn dat jij je ondergrond niet goed hebt ontvet of niet hebt geschuurd. Het kan ook zijn je geen goede watergedragen grondverf hebt gebruikt als basis. Heb je dit allemaal wel gedaan maar hecht jouw verf nog steeds niet? Dan kan het ook zijn dat je hout nog te warm of te nat is.
Verf met de houtnerf mee en gebruik voldoende, grondverf om strepen te voorkomen. Maar breng de grondlaag niet te dik aan, om zakkers te voorkomen. Laat het schilderwerk goed drogen en bewaar je kwasten en rollers voor de volgende dag.
Grondverf hoeft bij MDF in slechts één laag te worden aangebracht. Opschuren voor een tweede laag grondverf is dus niet nodig.
Je kunt MDF met speciale grondverf gronden, maar met gewone grondverf, acrylverf en lakverf is ook een mogelijkheid. Het is dus niet noodzakelijk om met speciale verf je MDF te schilderen.
Dit wordt meestal gedaan door na het aanbrengen van de grondverf het oppervlak te schuren met schuurpapier of schuurmachines om het oppervlak ruwer te maken en kleine oneffenheden, zoals houtnerf of krassen, glad te strijken. Dit creëert een ideale basis voor de hechting van de uiteindelijke verflaag.
Schuren voor grondverf
In het geval van een oude verflaag in een prima conditie volstaat licht opschuren met schuurpapier met een fijne korrel. Maar in het geval slechte verflagen verwijderd moeten worden of een ondergrond in slechte conditie verkeert, kan het nodig zijn om flink te schuren met een grovere korrel.
Wanneer je je deuren een nieuwe kleur wilt geven, is het verstandig om eerst de deuren in de grondverf te zetten. De grondverf zorgt voor een goede hechting tussen het oppervlak en de verf. Hierdoor krijg je een mooiere toplaag, die lang meegaat.