Zoals hierboven aangegeven heeft elke vis zijn eigen smaak en structuur, én dus ook zijn eigen bijpassende wijn. In veel gevallen komt u echter goed weg met een frisse witte Chardonnay of Sauvignon Blanc, of een lichte rode Pinot Noir of Merlot.
Als u een witte wijndrinker bent die op zoek is naar een rode wijn, zoek dan naar wijnen die afkomstig zijn van druiven met minder tannines. Bourgogne, dolcetto en barbera, pinot noir, Sangiovese, Spaanse Rioja, Beaujolais en tempranillo zijn goede opties.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Magere vis is vaak lekker met een Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn. Bij een vette vis kun je makkelijk kiezen voor een lichte rode wijnen van bijvoorbeeld de Pinot Noir, Sangiovese of Grenache. Ook een volle witte wijn van de Chardonnay is hier erg lekker bij.
Als het om rood gaat kun je met een Merlot of Cabernet Sauvignon eigenlijk niets fout doen: dat lust iedereen. De pinot noir rosé (verkrijgbaar bij o.a. C1000) drinkt prima weg.
De belangrijkste reden dat Aussie Shiraz op nummer één staat in mijn lijst met de zachtste rode wijnen voor beginners, is dat deze wijn volledig voldoet aan alle criteria die ik hierboven heb beschreven.
Voor beginners wordt Vaak Pinot Noir aanbevolen als rode wijnsoort. Deze wijn heeft over het algemeen een soepele smaak die goed in de smaak valt bij mensen die nog niet veel ervaring hebben met rode wijn. Het is een toegankelijke keuze om mee te beginnen en heeft vaak fruitige en lichte tonen.
Sauvignon Blanc met een fruitige smaak bij gegrilde en vette vis. Sauvignon Blancs met tonen met limoen en grapefruit komen vaak uit Zuid-Afrika of Chili. Ze gaan erg goed met gegrilde vette vissen. Ook erg lekker met een salade met avocado of gegrilde kip of lam.
Merlot is over het algemeen droger en medium van body, maar kan goed samengaan met vettere vis, zoals blauwe vis of tonijn. Over het algemeen is deze wijn het beste te combineren met zeevruchten die op een zwaardere manier zijn bereid, zoals in een stoofpot. Een andere rode optie die gemakkelijk verkrijgbaar is en niet al te duur is, is pinot noir .
Welke wijn bij gourmet? Bij het scala aan smaken van een gezellige vleesgourmet is een toegankelijke, middelzware, soepele rode wijn de beste begeleider. Die vind je overal, van een Merlot uit de Languedoc, via een Syrah uit Australië tot een Pinot Noir uit Chili.
Alcohol zorgt via een chemisch proces voor meer urineproductie.Hierdoor droogt het lichaam uit, waardoor de vloeistofdruk in de hersenen verlaagd wordt. Dit resulteert in hoofdpijn, nadorst en een droge mond.
Mensen met maagslijmvlies ontsteking of maagzweren kunnen beter geen alcoholische dranken nuttigen en zeker geen witte wijn omdat de zuren hiervan erge pijnen kunnen veroorzaken. Bij een gevoelige maag is een lichte zuurarme rode wijn of een met mineraalwater aangelengde wijn beter op haar plaats.
Azijnachtige of zure smaak: Als de wijn te zuur of azijnachtig smaakt, is dit een duidelijk teken van ongecontroleerde gisting of oxidatie. Vlakke of levenloze smaak: Als de wijn zijn frisse, fruitige smaken heeft verloren en saai of flauw smaakt, kan hij bedorven zijn.
Als je ouder bent verdraag je alcohol minder goed dan een jong volwassene. Dit komt door een veranderde lichaamssamenstelling. Het zenuwstelsel raakt namelijk gevoeliger voor de effecten van alcohol. Bij oudere vrouwen hebben de hormonale veranderingen ook nog eens invloed op die gevoeligheid.
Verdejo, Picpoul, Chablis, Silvaner, Assyrtiko, Albariño, Vinho Verde en Vernaccia zijn slechts enkele voorbeelden van wijnen die de kenmerken van Sauvignon Blanc delen. Deze wijnen bieden een scala aan smaken en stijlen die uw smaakpapillen zullen bekoren en boeien.
Tempranillo wijn is erg vergelijkbaar met Cabernet Sauvignon , met nog meer donker fruit, stevige tannines en verouderingspotentieel. Toch is Tempranillo altijd meer aards met een kruidige noot, wat het op een bepaalde manier erg vergelijkbaar maakt met de Sangiovese.
Wij raden een volle witte wijn aan, zoals een eikenhouten Chardonnay of aromatische Viognier. Maar als u de voorkeur geeft aan rode wijn, helpt een middelzware Franse Pinot Noir met een hoge zuurgraad om de rijkdom van dit soort vis te doorbreken. U kunt zelfs een droge mousserende rosé combineren met zalm of tonijn om hetzelfde te doen.
De vuistregel is rode wijn bij vlees, witte wijn bij vis. Maar de regel is niet hard en vast. Zeevruchten kunnen prima smaken met wat rode wijn, terwijl sommige witte wijn de maaltijd kan verpesten .
Sauvignon Blanc proeven
In de neus kunt u scherpe, in-your-face aroma's verwachten, variërend van vers gemaaid gras, erwten en asperges tot tropische en rijpe passievrucht, grapefruit of zelfs mango. In de mond smaken de wijnen licht van lichaam met pittige zuurgraad en gematigde alcohol . Soms rijpt Sauvignon Blanc in eikenhout.
Droge witte wijn past goed bij gerechten met groenten zoals salade, gesauteerde groenten en geroosterde groenten.Maar ook bij stevige vis en kip.
Verse zeevruchten, zoals oesters, garnalen of gegrilde vis, vullen de frisheid van de wijn aan . Het past zelfs bij sushi, wat zeer zeldzaam is in een wijn. Sauvignon Blanc combineert ook prachtig met geitenkaas, salades, asperges en lichtere gerechten met kruiden- of citrussauzen.
Er zijn verschillende soorten soepele rode wijnen die je kunt proberen. Merlot is een topkeuze, bekend om zijn zachte, fruitige karakter en makkelijke drinkbaarheid. Pinot Noir is ook een uitstekende optie, met zijn elegante en verfijnde smaken van bessen en een zijdezachte afdronk.
Er is niets inherent slecht aan Merlot. Wanneer het massaal geproduceerd wordt, kan het een zeer vergeetbare wijn opleveren , en een paar massaproducenten hebben wat werk verricht om de reputatie van een overigens zeer nobele druif te ruïneren.
Pinot Grigio is subtieler en kan daardoor veelzijdiger zijn, terwijl Sauvignon Blanc met zijn uitgesproken smaken een statement maakt en de voorkeur kan hebben bij diegenen die op zoek zijn naar een wijn met meer karakter. De smaak van beide wijnen kan sterk beïnvloed worden door de regio waar ze worden verbouwd.