Pinot Noir is een prima keuze, maar ook rode Bordeaux wijnen passen goed bij hertenvlees. Bij een stoofschotel van hertenvlees met lekker wat kruidigheid, past ook een kruidige wijn. Neem dan een Syrah uit de Rhône of een Australische Shiraz.
Rode wijn bij Hertenbiefstuk
Voor de ultieme smaakbeleving van uw perfect bereide hertenbiefstuk gaat u bij voorkeur voor een stevige, klassieke rode wijn als krachtige Rioja, een fijne Brunello of stevige Chianti Classico. Maar ook een goede Merlot, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon misstaan zeker niet.
Stevig rood wild: hert, wild zwijn, rendier, wildragout
Kies in dit geval voor klassiek Franse rode wijnen. Een mooie merlot uit de Pomerol, een oudere bordeaux, een boerse pinot noir uit de Bourgogne, noordelijke Rhône (syrah), Chateauneuf du Pape of Hermitage.
Het lekkerst is dan om een Italiaanse rode wijn aan het stoofvlees toe te voegen en erbij te drinken. Je kunt dan denken aan de primitivo, valpolicella of sangiovese. Toch liever een wijn uit een ander land? Dan past een shiraz er ook goed bij.
De stevige, aardse smaak van hertenbiefstuk vraagt om een kruidige cabernet sauvignon of een chianti. Deze wijn heeft de juiste tannines om de volle smaak van het vlees te versterken. Een houtgerijpte viognier is een verfijnde witte optie die met zijn volle, complexe smaak een mooie aanvulling vormt.
Hertenvlees, ook wel rood wild genoemd, is krachtig, dus daar mag best een volle rode wijn tegenover staan. Pinot Noir is een prima keuze, maar ook rode Bordeaux wijnen passen goed bij hertenvlees. Bij een stoofschotel van hertenvlees met lekker wat kruidigheid, past ook een kruidige wijn.
Hert houdt van smaakbommetjes zoals spruitjes, pastinaak en koolrabi.
Kies voor een pinot noir als je van lichte en fruitige stoofschotels houdt, cabernet sauvignon als je van sterke en rustieke gerechten houdt, en een merlot als je ergens tussenin zit. Maar het allerbelangrijkste is dat je een wijn gebruikt die je ook graag drinkt.
Rode wijn en vlees passen goed bij elkaar. Dat heeft er ook vooral mee te maken dat de eiwitten in het vlees de tannines van een rode wijn verzachten en de wijn soepeler maken.
De naam amarone komt van het Italiaanse 'amaro' dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door 'della Valpolicella'.
Eet dit gerecht samen met knolselder, pastinaak of zoete aardappelpuree of frietjes. Je kan je hertenragout eventueel nog aanvullen met een slaatje van witlof, ijsbergsla en wat groentekiemen. Spruiten en gestoofde champignons passen ook goed bij dit gerecht.
Het wijnadvies voor wild luidt grofweg: 'klein wild' gaat goed samen met elegant-ferme wijnen, en 'groot wild' schittert bij stevig, smaakvol rood. De snelle tips: Druivenrassen: cabernet sauvignon, merlot, syrah/shiraz, sangiovese, touriga nacional, zinfandel, pinot noir, grenache.
Roer alles goed om en kruid af met peper en zout. Laat het stoofpotje 2 uur sudderen op een laag vuurtje. Roer af en toe om. Verdeel over de borden en serveer meteen.
De sterke en soms wildachtige smaken van hertenvlees worden het beste gecombineerd met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon. De diepe peperige tonen van de Alpha Estate Hedgehog Single Vineyard Xinomavro complimenteren op briljante wijze het diepe en complexe smaakprofiel van hertenvlees.
Welke wijn bij gourmet? Bij het scala aan smaken van een gezellige vleesgourmet is een toegankelijke, middelzware, soepele rode wijn de beste begeleider. Die vind je overal, van een Merlot uit de Languedoc, via een Syrah uit Australië tot een Pinot Noir uit Chili.
Wijn toevoegen aan stoofschotels is niet onbekend. Dit is de standaardprocedure die al generaties lang met plezier wordt gebruikt: bak rood vlees (rund- of varkensvlees) tot het oppervlak goudbruin is ; voeg wijn (rood of wit kan) toe aan de ingrediënten, doe het deksel erop en kook op laag vuur gedurende een paar uur; wacht, wacht, wacht (controleer je telefoon); klaar!
De riblap is het meest malse stoofvlees van de koe! Het zachte vlees verandert in draadjesvlees, zoals oma het vroeger maakte. Serveer het met witte rijst, aardappels of pasta en geniet! Riblappen bestellen doe je hier!
Beste rode wijn voor het koken van rundvlees - Merlot
Terwijl de meeste medium-droge rode wijnsoorten goed werken in rundvleesgerechten, is een Merlot, met zijn medium tannines en gematigde body, een uitstekende keuze . Probeer het in rijke, stevige rundvleesgerechten zoals een stoofpot, gestoofde runderribbetjes of een spaghetti bolognese doordeweeks.
Over het algemeen geldt dat als uw recept droge rode wijn vereist, u er gerust op kunt zijn om een Merlot, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon aan uw gerecht toe te voegen. Een Zinfandel of Shiraz werkt goed voor stevige gerechten, zoals ribbetjes, lamsvlees of gebraden rundvlees.
Je kunt ook een Chianti, Cabernet Sauvignon, Merlot gebruiken — eigenlijk is elke goede, droge rode wijn geschikt . Wanneer je de boeuf bourguignon kookt, controleer hem dan een paar keer om er zeker van te zijn dat hij niet kookt. Idealiter wil je gewoon een langzame suddering.
Hertenvlees vraagt om een rode wijn met body en karakter. Denk aan een barolo, een cabernet sauvignon of een syrah. Deze wijnen hebben de structuur en tannines om de robuuste smaak van het vlees aan te vullen.
Wat eet je bij hertenstoof? Bij hertenstoof werken alle soorten knolgroenten. Denk aan: aardappelpuree, gekookte aardappelen of knolselderijpuree. Verder is het lekker met seizoensgroenten zoals spruitjes, rode kool, of wortels.
Hertenvlees is mals en fijn van structuur. Doordat herten veel lopen, is het vlees goed doorbloed. Hertenvlees is daardoor donkerrood van kleur en smaakt intenser dan ree. Het heeft een houtachtige smaak.