De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Bij zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode is kurkuma af te raden, simpelweg omdat er onvoldoende veiligheidsinformatie beschikbaar is(6). Kurkuma bezit sterk antioxidatieve eigenschappen. Wie een kankerbehandeling ondergaat, mag daarom nooit zonder samenspraak met de arts kurkuma gebruiken.
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.
Kurkuma kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Kurkuma helpt bij het vermijden van vetophopingen, en bevordert de transformatie van wit vet naar bruin vet. Het heeft ook een thermogene werking wat duidelijk helpt bij het verbranden van vet.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Kurkuma voelen de effecten na 2-5 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Kurkuma te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
Door zomaar heel veel kurkuma aan je gerechten toe te voegen, zal je dus weinig gezondheidsvoordelen ondervinden. Ook verse geelwortel zal weinig effect hebben. Bovendien moet je maar liefst 1 kilo kurkumapoeder naar binnen werken vooraleer je hetzelfde effect hebt als een capsule met geconcentreerde curcumine.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Kurkuma kan een bloedverdunnend en suikerverlagend effect hebben. Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie voor nemen, wordt aangeraden het gebruik van kurkuma zeker te melden aan hun arts.
De beste manier om de hoogste lichaamsopname van kurkuma te behalen, is door de werkzame stof (Curcuma Longa) te micelliseren. Dit houdt in dat de werkzame stof wordt verpakt in zogenaamde micellen. Je lichaam maakt van nature al micellen aan voor de vertering en opname van moeilijk opneembare stoffen.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
Conclusie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren.
Curcuma C3-2X is het beste kurkuma supplement
In de meeste voedingssupplementen zijn de curcuminoïden geconcentreerd met een aanwezigheid van 95%. Wij gaan met de Curcuma C3-2X nog een stapje verder. Curcuma C3-2X bevat 650 mg Curcuma C3-complex® en 10 mg Bioperine®.
Belangrijk om te vermelden is dat kurkuma de belangrijke vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K bevat. En in kurkuma zitten waardevolle mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink. Deze vitamines en mineralen maken kurkuma tot een hele gezonde specerij.
Kurkuma bevat de stof curcumine, een antioxidant. Deze stof zou de gevoeligheid voor insuline verbeteren en helpen bij te hoge bloedsuikers. Ook zou het helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Er is meer onderzoek bij mensen nodig om dit te bewijzen.
Kurkuma verlaagt je slechte cholesterol
Ook voor je bloedvaten is kurkuma gezond. Geelwortel verlaagt het slechte cholesterol in het bloed, waardoor je hartaanvallen en beschadigingen aan je bloedvaten voorkomt. Uit onderzoek bij mensen blijkt dat na één week al een grote verbetering van het cholesterol optreedt.
Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners wordt gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. Hierdoor wordt de kans op blauwe plekken en inwendige bloedingen groter.
Omdat kurkuma snel wordt afgebroken in het lichaam, nemen veel gebruikers het kruidenmengsel samen met zwarte peper in. Van zwarte peper is bekend dat het zorgt voor een betere opname van kurkuma door de darm.
Directe orale anticoagulantia (DOAC's) zijn voor sommigen een mogelijk alternatief: Apixaban (Eliquis®), Dabigatran (Pradaxa®), Edoxaban (Lixiana®) en Rivaroxaban (Xarelto®).
Voor artrose: 500 mg kurkuma-extract, 2-3 maanden lang twee keer daags. Voor hoog cholesterol: 700 mg kurkuma-extract, 3 maanden lang twee keer daags. Voor jeukende huid: 500 mg kurkuma, 2 maanden lang drie keer daags.
Kurkuma staat bekend als stof die je veilig kunt gebruiken. Kurkuma is niet giftig. Volgens het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) kunnen mensen veilig tweemaal daags 500 milligram gedurende dertig dagen eten of drinken.
Ja, het is heel erg gezond. Het werkt onder ander ontstekingsremmend en zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van onder ander Alzheimer. Maar mensen die bijvoorbeeld bloedverdunners slikken dienen op te passen met kurkuma. Daarnaast is kurkuma slecht opneembaar en moet je even weten hoe je dit het beste kan toepassen.