Hogere voedingswaardeWitte of bruine rijst, voor de hoeveelheid calorieën maakt het geen verschil. Beide soorten bevatten net zoveel calorieën als koolhydraten. Het verschil zit 'm in de vezels. Daarvan heeft bruine rijst heeft er meer, waardoor de voedingswaarde ook hoger ligt.
Ten slotte krijgen wij vaak de vraag of basmatirijst gezond is. Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
Slim Rijst is een vetvrije, suikervrije en glutenvrije rijst die gemaakt is van een plantaardige vezel uit de Konjac plant, genaamd Glucomannan. Het unieke aan Slim Rijst is dat het rijk is aan vezels en uitzonderlijk weinig kilocalorieën bevat; slechts 9 kcal per 100 gram.
Mensen die willen afvallen kunnen het daarom beter met mate eten en over het algemeen kiezen voor wilde, zilvervlies- of meergranen rijst omdat deze meer vezels bevatten en daarom over het algemeen beter verzadigen.
Long basmati is een geweldige optie voor iedereen die gewicht wil verliezen, omdat het heel weinig vet en cholesterol bevat. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over het overconsumptie van ongezonde vetten, wat kan leiden tot gewichtstoename, wanneer je van deze rijst geniet.
Bruine rijst
Bruine rijst of andere volle granen kunnen helpen in de strijd tegen je buikje. Dat bleek althans uit een onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition: mensen die 3 keer per dag volle granen aten, hadden 10% minder buikvet dan degenen die dat niet deden.
Zwarte rijst :
Ook bekend als wilde rijst, het is ongepolijst en het is een opslagplaats van foliumzuur, zink, fosfor, niacine en vitamine B6. Het is een natuurlijke ontgifter, vol met vezels, voorkomt het risico op diabetes en obesitas.
100 gr gekookte rijst bevat nog slechts gemiddeld 120 kcal. Hoe komt dit? Tijdens het koken neemt de rijst water op.Het volume en gewicht van de rijst neemt toe – de calorieën blijven wel hetzelfde, want water heeft geen calorieën.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Het klassieke rijstdieet is aanvankelijk een mono-dieet, totdat het na enkele dagen kan worden aangevuld met groenten, fruit en vis. Een strikt plan voorziet drie porties van 60 gr rijst per dag, waarbij de calorie-inname tijdens het dieet wordt verhoogd van ongeveer 800 tot 1200 calorieën door de extra ingrediënten.
Basmatirijst ondersteunt uw gewichtsverlies
Het goede nieuws is dat Basmati rijst minder calorieën per portie bevat dan zijn korrelige soortgenoten. U kunt de hoeveelheid calorieën met 20 calorieën verminderen met slechts één portie. Als u drie porties Basmati rijst per week eet, bespaart u al 60 calorieën per week.
Zilvervliesrijst past in een gezond voedingspatroon, het advies luidt om witte rijst te vervangen door zilvervliesrijst. Dit komt doordat zilvervliesrijst vezels bevat en die zorgen voor een goede darmwerking.
Calorie-inhoud
Volgens de FDA bevat één kop gekookte bruine rijst 218 calorieën, 4,5 gram eiwit en 45,8 gram koolhydraten, terwijl een kop gekookte witte rijst 242 calorieën, 4,4 gram eiwit en 53,8 gram koolhydraten bevat.
Wilde rijst bevat veel meer vezels en eiwitten dan witte rijst. Wees echter voorzichtig met de porties wilde rijst als u calorieën of koolhydraten telt, want wilde rijst bevat de meeste calorieën en koolhydraten van alle soorten rijst.
Het is een fabel dat je er dik van wordt. 'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van. Als we gekookte aardappels laten afkoelen en verwerken in bijvoorbeeld een salade, worden ze zelfs nog meer verzadigend.
Rekening houdend met de 2:1 verhouding, verdrievoudigt droge rijst doorgaans in volume tijdens het koken. Droge rijst verdubbelt meer dan in gewicht tijdens het koken: 1 pond droge rijst = 2+ pond gekookte rijst .
Orzo is gemaakt van tarwe en bevat veel koolhydraten en eiwitten. Daarnaast is orzo een bron van belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B en ijzer. Maar orzo bevat ook relatief veel calorieën: ongeveer de helft meer dan een vergelijkbare portie witte rijst.
Zilvervliesrijst is een goede keuze als je wilt afvallen, mits je niet te veel er van eet. Het is beter dan veel andere soorten rijst, doordat het meer vezels bevat.
" Het eten van geraffineerde koolhydraten zoals brood, rijst, pasta en koekjes [in overmaat] zal ons buikvet doen toenemen . Als we het willen verliezen, moeten we ons richten op het eten van voedings- en vezelrijke koolhydraten zoals groenten en fruit met een lage glycemische index," zegt Djordjevic.
Kook de rijst 40 minuten op laag vuur.Bewaar de gekookte rijst minstens 12 uur in de koelkast . Deze kookmethode leidt tot een tienvoudige toename van de hoeveelheid 'resistent zetmeel' (een voedingsstof die helpt bij de spijsvertering en gewichtsverlies) in de rijst. De resulterende rijst voorziet het lichaam van zeer weinig calorieën.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Het is echter het beste om maaltijden en snacks te kiezen die gemaakt zijn van gewichtsverliesvriendelijke voedingsmiddelen, zoals die met veel eiwitten en vezels. Griekse yoghurt, eieren, noten, fruit en proteïneshakes zijn bijvoorbeeld allemaal vullende en voedzame snacks voor 's avonds.
Uit herhaaldelijk onderzoek is gebleken dat mensen die volkoren granen eten, zoals bruine rijst, minder wegen dan mensen die dat niet doen en dat ze een lager risico lopen op gewichtstoename (12). De American Heart Association raadt aan om voor bruine rijst te kiezen omdat (2): Het een goede bron van vezels is.