Problemen met een kunstgebit of gebitsprothese kunnen bestaan uit het loszitten van het gebit, pijn en beperkingen bij het eten, maar bijvoorbeeld ook kokhalsneigingen. De invloed van gebitsprothese problemen op het dagelijks functioneren kan groot zijn.
Gaatjes (cariës) Gevoelige tandhalzen. Tandvleesontsteking. Slechte adem (halitose)
Vooral als u een kunstgebit nooit eerder heeft gehad, is het flink wennen. U zult opnieuw leren bijten, kauwen slikken en dat kan behoorlijk lastig zijn. Oplossing? Zorg ervoor dat uw zacht voedsel eet, vooral in het begin van een nieuw gebit.
De mond heeft wel wat tijd nodig om aan de gebitsprothese te wennen. Vaak ontstaat er een drukkend gevoel op het tandvlees of reageert het tandvlees overgevoelig. Ook kun je last hebben van een scherp randje waardoor je pijn voelt. Geef de mond de tijd om aan de prothese te wennen.
Eén van de belangrijkste dingen die u met uw kunstgebit doet, is eten. Ook dat moet wennen. Als u problemen heeft, kunt u de eerste dagen het beste zacht voedsel eten, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Enkele dagen later probeert u dan wat harder voedsel, zoals vlees of een (stuk) appel.
Wanneer een kunstgebit of prothese 's nachts uit is, kan men niet tandenknarsen of klemmen en komen tandvlees en kaak tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.
“Het is zeker niet zo dat na 15 jaar elke gewrichtsprothese vervangen dient te worden. Over het algemeen kunnen we stellen dat 90% van de heupprotheses na 10 jaar nog goed functioneert. Na 15 jaar is dit 85% en na 20 jaar 70%”, lichten de orthopedisch chirurgen toe.
Uw kunstgebit droog of vochtig bewaren
De beste plek om uw kunstgebit 's nachts te bewaren is in een opbergdoosje voor uw kunstgebit. Wanneer u de gebitsprothese in een glas water of op een soortgelijke plek zou bewaren, bevordert u de groei van schadelijke bacteriën.
U kunt nagenoeg weer alles met uw gebit doen zoals u dat vroeger deed met uw eigen gebit. U kunt dus weer praten, eten, bijten, lachen en zoenen. Zonder te hoeven nadenken.
Een klikgebit biedt de ideale oplossing wanneer u niet in aanmerking komt voor een regulier kunstgebit, of als u niet (langer) de wens heeft een regulier kunstgebit te dragen. Sommige mensen vinden een kunstgebit niet comfortabel of ervaren het als pijnlijk. Een klikgebit biedt in deze gevallen de uitkomst.
Het kan een maand tot twee maanden duren voordat u zich comfortabel voelt in uw nieuwe kunstgebit. Uw tandarts of tand technicus zal u in deze beginperiode goed begeleiden. Een nacontrole en periode controle voor uw kunstgebit is daarom een belangrijke zaak.
Gebruik geen tandpasta of bruistabletten (bv Steradent), deze middelen zijn te agressief voor het materiaal en tasten het oppervlak aan waardoor er sneller vuil aan gaat hechten. Spoel uw prothese na iedere maaltijd af en poets deze 2 maal daags met een prothese borstel en reinigingsmiddel.
Voordat een klikgebit op de implantaten bevestigd kan worden, zal uw gebit eerst volledig hersteld moeten zijn. Het herstel van uw gebit neemt doorgaans zes tot acht weken in beslag. Tijdens deze periode biedt men u een tijdelijke gebitsprothese, in de vorm van verschillende bruggen.
Gebitsprobleem – Afgebroken en gebarsten tanden
Afgebroken of gebarsten tanden komen voor op het moment dat uw tandglazuur is beschadigd. Er bestaan meerdere niveaus van gebarsten tanden. Van groeven in de tanden, wat oppervlakkige scheuren zijn, tot een compleet gespleten tand, die de wortel van de tand aantast.
Volledige protheses blijven op hun plek zitten door een dun laagje speeksel dat zich bevindt tussen het kunstgebit, uw kaak en tandvlees. Het is daarom ook erg belangrijk dat de vorm van het kunstgebit goed aansluit bij de vorm van uw kaak.
Verplichte eigen bijdrage kan (deels) vergoed worden door een aanvullende tandartsverzekering. Indicatie totale kosten kunstgebit bovenkaak: 650 euro. Indicatie totale kosten kunstgebit onderkaak: 650 euro. Indicatie totale kosten boven- en onder kunstgebit (tegelijk): 1200 euro.
De nadelen zijn: • Het gebit zit los in je mond, waardoor het kan schuiven tijdens het eten en praten. Iets afbijten met de voortanden gaat vaak moeilijker of helemaal niet. Door het schuiven van het kunstgebit kunnen er drukplekjes in je mond ontstaan. Je kaken worden kleiner wanneer je langer een kunstgebit draagt..
Zoenen begint vaak met kussen: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen en tast die van de ander af. Op een bepaald moment draai je je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen elkaar niet in de weg zitten. Je opent je mond en laat langzaam je tong naar binnen gaan.
Ecosym Tandpaste is er speciaal ontwikkeld om beugels en protheses optimaal schoon te poetsen. Deze tandpasta beschadigd de structuur van het materiaal niet, en veroorzaakt geen krasjes. De Ecosym tandpasta zorgt er voor dat uw gebitsprothese schoon en fris blijft!
Het krijt wat in tandpasta zit, bedoelt om eigen tanden en kiezen schoon te 'schuren', zorgen voor krasjes in het kunststof van het kunstgebit. En uiteraard (het klinkt vreemd maar in de praktijk gebeurt het echt!) mag het kunstgebit niét in de afwasmachine, in een bakje met puur chloor of in een pannetje kokend water!
Wanneer u reeds een volledig kunstgebit zoals een uitneembaar kunstgebit of klikgebit heeft mag u iedere 5 jaar een nieuw kunstgebit aanvragen bij uw zorgverzekering. Het vervangen hiervan wordt bijna volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering.
Dat betekent dat hij sneller vervangen moeten worden dan op oudere leeftijd. We kunnen een versleten prothese niet steeds weer vervangen. Op dit moment kan dat bij een knieprothese ongeveer twee keer. Het vervangen van een prothese (revisie-operatie) is een complexe operatie.
Antwoord: Kleefpasta bevat over het algemeen 'veilige' ingrediënten. Toch kun je er in zeldzame gevallen een allergische reactie op krijgen. Ook kan overmatig gebruik van kleefpasta met zink bij het inslikken leiden tot een kopertekort. En dat kan weer neurologische klachten geven.