De probiotica-mix bestond uit Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum en Lactobacillus casei. Aan het einde van het onderzoek bleek dat de kinderen die de probiotica-mix hadden gekregen een significante vermindering in hun eczemateuze klachten ervoeren vergeleken de kinderen die de placebo capsules kregen.
Bifidus wordt ook toegepast in huidverzorgingsproducten, zogenaamde probiotica huidverzorging. Het is niet alleen effectief in het behandelen tegen ontstekingen, uit recent onderzoek is gebleken dat het de bescherming van de huid kan versterken en gevoeligheid en droogheid kan verminderen.
De conclusie van het onderzoek is dat dagelijkse inname van 5000 IU vitamine D per dag een positief effect heeft op de behandeling van atopisch eczeem. Patiënten die basisbehandeling ontvangen en daarbij vitamine D nemen hebben meer kans dat het atopisch eczeem zal verminderen.
Rechtstreeks op de huid
Heel simpel gezegd kunnen probiotica de slechte bacteriën “buitenhouden” en de goede binnenlaten. Dit is om verschillende redenen gunstig: de goede bacteriën bieden bescherming, doden de slechte bacteriën (zoals de P. acnes) en kalmeren de huid.
Neem probiotica
Een goede gezondheid is sterk gelinkt aan een mooie huid. Probiotica zijn levende bacteriën die goed zijn voor je darmen en allergische verschijnselen zouden voorkomen. Het bekendst zijn de yoghurtdrankjes van bijvoorbeeld Yakult.
Zo'n 80 gram per liter (dat zijn twintig klontjes). Yakult is met ruim twee suikerklontjes per flesje niet beter, net als Activia: bijna tien klontjes per bak van 400 gram.
Probiotica dringen het aantal immuuneiwitten terug die een belangrijke rol spelen bij een hooikoortsallergie. Tegelijkertijd stimuleren ze de aanmaak van allergie-remmende stoffen. Volgens Vissers laat vooral de melkzuurbacterie Lactobacillus plantarum goede resultaten zien.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Bijwerkingen probiotica
Probiotica hebben over het algemeen geen ongewenste bijwerkingen. Maar het gaat wel om levende micro-organismen die actief aan de slag gaan in de darmen. Daarom kunnen sommige mensen wat kramp ervaren als ze net begonnen zijn met het nemen van probiotica.
Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren. Blauwe bessen zijn juist uitermate goed voor je, omdat ze boordevol antioxidanten en anthocyanidinen zitten.
Voedingsadvies voor eczeem huiden:
Laat witte bloem producten, snelle suikers, varkensvlees, koffie en andere ongezonde voeding weg uit je voedingspatroon. Neem extra probiotica in de ochtend om de darmflora te herstellen.
Als je “dieet en eczeem” googelt ontvang je 1 160 000 resultaten, helaas zelden wetenschappelijk onderbouwd. Er wordt in 80% van die resultaten melk en melkproducten afgeraden, 50% raadt soja en tarwe/gluten af, voor de rest worden vooral eieren, noten en zoetstoffen veroordeeld als triggers van het eczeem.
Probiotica zijn levende bacteriën die soms worden toegevoegd aan voedingsmiddelen, crèmes of poeders. Er wordt beweerd dat ze een gunstig effect hebben op je gezondheid. Een crème met probiotica zou de ontstekingen, veroorzaakt door de huidsmeerbacteriën, kunnen doen afnemen.
Probiotica: probiotica in supplementen of voeding (yogurt, kefir, miso, kimchi en zuurkool) heeft verschillende positieve effecten op de darmen en de huid. Het zorgt voor een gezonde darmflora, het werkt ontstekingsremmend en verbetert de barrièrefunctie van de huid.
Prebiotica in je huidverzorging
Zoals prebiotica bijdragen aan een goede gezondheid, zorgt het smeren van een crème met prebiotica voor een gezonde huid. Prebiotica helpen namelijk je microbioom (huidflora) in balans te brengen en de huid te versterken.
Een gezonde darmflora kan uitbraken van eczeem verminderen. Er zijn verschillende gepubliceerde onderzoeken naar de bijdrage van de darmflora op ziekten zoals acne, rosacea, eczeem en zelfs anti-aging. Om je darmflorate ondersteunen eet je gefermenteerde voeding zoals kefir, zuurkool, kimchi en miso-soep.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.
Heb je histamine intolerantie, maar wel behoefte aan probiotica? Goed nieuws! Deze probiotica, Probiota HistaminX van Seeking Health, bevat probiotische soorten die het histamineniveau in het maag-darmkanaal niet verhogen. Door medicijngebruik of een ongezond voedingspatroon kunnen onze darmbacteriën uit balans raken.
Een histamine-intolerantie ontstaat wanneer de hoeveelheid histamine die zich in het lichaam ophoopt groter is dan de hoeveelheid die het lichaam kan verwerken. Een intolerantie betekent dus niet dat je allergisch of gevoelig bent voor de biogene amine; het betekent puur dat er teveel in je lichaam aanwezig is.
Als u last heeft van verstopping of diarree, kunt u eens proberen om probiotica te gebruiken. Het is belangrijk dat u probiotica een aantal weken dagelijks gebruikt, voor een merkbaar effect. De bacteriën in probiotica verlaten uw lichaam namelijk met de ontlasting. Er zijn veel verschillende probiotica.
Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in de darmen voorkomen. Aanhoudende spanning, overmatige suikerinname en een vezelarm dieet kunnen de darmflora ontregelen. Voedingsmiddelen die probiotica bevatten zijn o.a. yoghurt, kefir, salami, brie, zuurdesembrood, augurken en tempeh.
Hoewel yoghurt inderdaad als gezond kan worden beschouwd, is yoghurt zeker géén probioticum. Yoghurt is een melkproduct waarin de melksuiker is omgezet in melkzuur door bacteriën. Dit gebeurt op gecontroleerde wijze. De bacteriën die hierbij gebruikt worden zijn Lactobacillus delbrueckii ssp.