Gebruik ook liefst potten met een waterreservoir zodat de plantjes altijd water kunnen opnemen als ze hier behoefte aan hebben. Scheur de kluit voorzichtig in drie of vier delen zonder de wortels te beschadigen en plant ze met goede potgrond in grotere potten.
Om ervoor te zorgen dat u lang kunt genieten van uw kruiden, vergeet dan niet om ze af en toe te verpotten. Een grotere pot (3-4 cm groter) en verse aarde is alles wat u nodig heeft. Als de pot geen gat heeft moet u een laagje van bijvoorbeeld klei in de pot maken. Dit zorgt ervoor dat het water uit de pot kan.
Kruidenplantjes houden van water! Plaats je plantje in een pot of op een schaaltje, waarmee je een waterreservoir creëert. Geef je plantje elke dag water door water onder in de pot te gieten of op het schoteltje. Of koop een plantje met een Aquastick, zodat je plantje altijd goed gehydrateerd wordt.
Op een zonnige en beschutte plek
Omdat de meeste kruiden uit zuiderse landen komen, kunnen ze best wat zon verdragen. Kies daarom voor je kruidentuin een zonnige plaats uit. Ideaal is wanneer deze bovendien ook nog beschut is tegen de wind en slechte weersomstandigheden.
De meeste kruiden houden van een zonnige standplaats. Niet zo gek als je bedenkt dat veel kruiden afkomstig zijn uit warme zuiderse landen. Door de zon ontwikkelen de kruiden een sterke smaak en een vol aroma. Naast een zonnige plekje is ook een beschutte standplaats vaak favoriet.
Een standaard moestuinbak is 120 x 120 cm en is ongeveer 20 cm diep. Je kunt natuurlijk ook voor ander afmetingen kiezen, maar de binnenmaat van je bak moet altijd een veelvoud van 30 cm zijn. Bijvoorbeeld 120 bij 60, 90 x 120, enzovoort.
Plaats je vierkantemeterbak op een zonnige plek
Zorg dus altijd dat je plantjes genoeg zonlicht krijgen. Een zonnige plek naast de keukendeur is ideaal, zo heb je je verse groenten en heerlijke kruiden altijd bij de hand. Plant hoge groenten of vrolijke klimmers aan de noordkant van je bak.
Hierdoor komt het intense aroma van de kruiden vrij. Het is belangrijk dat je ze niet in te kleine potjes zet. Ze zullen dan snel te weinig water binnenkrijgen. Hou er rekening mee dat sommige plantjes van nature niet zo lang leven: basilicum en koriander groeien maar één jaar en gaan na die periode sowieso dood.
De kruidenplantjes in de supermarkten, worden zo gekweekt dat ze met moeite 5 tot 7 dagen in leven blijven inclusief transport naar de supermarkt, aldus Claus van Kruiden Claus. Ze worden gekweekt in een warme omgeving met veel mest, warmte, licht en alles wat ze nodig hebben om zo snel mogelijk te groeien.
Het belangrijkste om te onthouden is: kruiden pakken graag zelf water. Giet dus geen water op de aarde, maar maak een waterreservoir, zodat de wortels zelf het water kunnen opnemen. Hier zijn speciale handige potten voor. Check elke dag of de planten nog in een laagje water staan en vul zo nodig bij.
Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano houden van veel warmte en weinig water – geen wonder dat ze het in ons koel klimaat vaak wegkwijnen.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
Kruiden staan bekend om hun liefde voor zon. Als je een schaduwrijke tuin hebt zijn er gelukkig ook kruiden die prima gedijen als ze niet in de zon staan. Peterselie, lievevrouwebedstro, munt, Roomse kervel, citroenmelisse en bieslook groeien heel goed in de schaduw.
Voor een vierkantemeterbak van 20 cm hoog gebruik je anderhalve zak bodemverbeteraar van 70 l en anderhalve zak potgrond voor universeel gebruik, ook van 70 l. Voor een vierkantemeterbak van 40 cm hoog gebruik je 2 zakken bodemverbeteraar voor moestuin van 70 l en 3 zakken potgrond voor universeel gebruik van 70 l.
Daarom kun je het beste kiezen voor duurzaam en kwalitatief hout van minstens 2 cm dik. Een goede houtsoort is Douglashout. Hier zit veel hars in waardoor het lang mee gaat zonder dat je het hoeft te bewerken. Larikshout is ook een fijne houtsoort maar Grenen- en Vurenhout gaan minder lang mee.
Leg drie planken van 42 centimeter in de bak
Bevestig de middelste plank met korte schroeven. Frees dan een opening in twee planken van 42 centimeter zodat je deze als een kruis in elkaar kunt zetten. Hierna plaats je de twee laatste planken kruislings als tussenschot in de kweekbak.
Gelukkig zijn de meeste bekende en populaire kruiden goed geschikt voor een kruidentuin op het balkon. Enkele van de jaarlijkse kruiden zijn: Basilicum, dille, koriander, marjolein, dragon, peterselie, bieslook en vaste planten zoals: oregano, lavendel, salie, tijm, munt en rozemarijn groeien goed.
De meeste kruiden zijn makkelijk te kweken. Rozemarijn, salie en tijm zijn soorten die oorspronkelijk rond de Middellandse Zee groeien. Ze verlangen een zonnige plek en vrij droge, goed gedraineerde grond. Andere kruiden, zoals bieslook, kervel en peterselie groeien ook goed in de halfschaduw.
Munt: knip je tot net boven de grond af. De plant vormt wortelscheuten die altijd opnieuw uit de grond ontstaan. Tijm: knip je niet helemaal kaal. Haal hier en daar wat scheuten weg, zo vormt de plant snel nieuwe scheuten.