Biogarde is een soort yoghurt die speciale melkzuurbacteriën bevat. Het bestaat voor 90 procent uit rechtsdraaiend melkzuur. Het mag geen yoghurt heten omdat het niet, de volgens de Warenwet voorgeschreven melkzuurbacteriën bevat.
Er zijn veel producten op de markt, zowel zuivelproducten (Yakult, Vifit, Fysiq), als pillen en poeders. Ook Biogarde producten vallen onder probiotica.
Zure melkproducten als kwark, yoghurt, biogarde en karnemelk worden vaak beter verdragen dan gewone melk omdat ze minder lactose bevatten. Dit komt doordat bij de fermentatie de lactose gedeeltelijk wordt afgebroken. Veel mensen kunnen deze zure melkproducten in kleine porties per keer wel verdragen.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Biogarde is vergelijkbaar aan gewone yoghurt. Biogarde smaakt iets milder. Dat komt door het type bacteriën dat is gebruikt. Er is een vermoede dat biogarde – door de andere bacteriën die in hete product proces worden gebruikt – iets beter is voor mensen met darmproblemen.
Biogarde moet sinds juli 2006 van biologische kwaliteit zijn, omdat in de naam het woord bio staat. Biogarde is bekend vanwege de milde smaak.
Biogarde ontstaat door aan melk de lactobacillus acidophillus en de lactobacillus bifidum toe te voegen. Deze bacteriën zorgen voor een wat mildere smaak. Gewone yoghurt heeft voor de helft linksdraaiende melkzuren en voor de helft rechtsdraaiende.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Door je inname van zuivel te beperken, kun je problemen zoals buikpijn, winderigheid en andere vervelende darmproblemen aanzienlijk verminderen. Vervang bijvoorbeeld je kwark/yoghurt of whey voor een plantaardige variant of een plantaardige eiwitshake. Een probiotica supplement helpt je darmflora gezond te houden.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Lactose-intolerantie is dus geen allergie. Typisch voor lactose-intolerantie is dat je, nadat je melkproducten hebt gegeten of gedronken, last krijgt van buikkrampen, diarree of winderigheid. Lactose-intolerantie kan je heel wat klachten bezorgen, maar is doorgaans niet gevaarlijk.
Voor de meeste bacteriën in de yoghurt is de maag te zuur. Behalve voor de probiotica. Die overleven de zure omgeving van onze maag en komen levend in onze darm terecht. Probiotica zijn van nature ook aanwezig in de darmen en belangrijk voor een goede darmgezondheid.
5. Yoghurt. Tenzij je lactose-intolerant bent, helpt een kommetje natuurlijke yoghurt - vanwege de probiotica - om de balans in je maag te herstellen als je misselijk bent. Je kunt dan het beste kiezen voor naturel yoghurt, op die manier komen er weer meer gezonde bacteriën in je maag.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.
Klinische studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's constipatie verlichten en de frequentie van de stoelgang verhogen2,3. Dit komt omdat ze veel vezels bevatten en over unieke eigenschappen beschikken dankzij hun samenstelling van niet-oplosbare en oplosbare vezels die tegelijkertijd samenwerken.
Senna is misschien wel het meest bekende en meest gebruikte laxerende ingrediënt voor thee. Het werkt door je darmen te stimuleren om ontlasting mee te laten stromen. De thee wordt gewonnen uit de peulen en bladeren (gedroogd) van de Senna alexandrina-struik.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Maar wist je dat de komkommer 'huid' uit vezels bestaat? Zowel water als vezels zijn onmisbare ingrediënten voor een goed werkend spijsverteringskanaal en daarmee een goede stoelgang. Daarom kan komkommer eten verstopping voorkomen en draagt het bij aan een gezonde darmflora.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Minder gezond aan melk zijn de verzadigde vetten die erin zitten. Deze zitten ook in kwark en yoghurt. Met name volvette varianten bevatten veel verzadigd vet. Deze varianten leveren ook veel calorieën.
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.