Het sap van onder nadere Arum, Clematis, Daphne, Hedera, Euphorbia, Rhus, Ruta, Skimmia, (diverse onkruiden), geven een verhoogde kans op huidklachten. Sommige plantensappen zijn fototoxisch. Dat wil zeggen, dat deze (alleen) in combinatie met zonlicht huidklachten veroorzaken.
Je kunt ook allergisch zijn voor de eik, populier, beuk en plataan. Probeer de duindoorn, taxus, laurierkers, tamme kastanje, grove den, linde of klimop zoveel mogelijk te vermijden. Deze bomen en planten staan er namelijk om bekend hooikoortsklachten te veroorzaken.
Hoe wordt het behandeld? De ontstekingsreactie kan worden geremd met corticosteroïdcrème en in ernstige gevallen met een korte kuur met prednison tabletten. Kleine blaren kunnen het best intact gelaten worden. Grote blaren kunnen eventueel worden leeggezogen met een injectiespuit.
Het zijn de meest bekende symptomen van hooikoorts. Maar ook de huid reageert op de pollen. Allergenen beïnvloeden je huid namelijk van buitenaf, waardoor deze (extra) gevoelig wordt. Dit leidt tot roodheid, jeuk of uitslag.
Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor sesquiterpeenlactonen. Deze stoffen komen van nature voor in bepaalde soorten bloemen, planten en groentes: de zogenaamde composieten.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Herstel van een allergische reactie
De allergische reactie gaat altijd vanzelf over, zonder dat ze uw huid beschadigt. Meestal verdwijnt de uitslag binnen enkele dagen. Soms duurt het enkele weken.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer te zorgen dat uw huid niet uitdroogt: ga niet te vaak, lang en heet douchen of in bad.
Jeuk op het lichaam kan veroorzaakt worden door psoriasis, insectenbeten, schurft, netelroos, gordelroos of eczeem. Jeuk in het gezicht kan veroorzaakt worden door eczeem, psoriasis, huidinfecties of een allergische reactie op bijvoorbeeld make-up. Jeuk bij de anus kan veroorzaakt worden door aambeien of wormen.
Een jeukende huidziekte
Er zijn veel huidziekten die zorgen voor jeuk. De bekendste voorbeelden zijn eczeem, psoriasis en galbulten. Ook schimmelinfecties met Candida kunnen jeuk veroorzaken.
De gouden tip. Voor mensen die op dit moment last hebben van jeukende bultjes door de eikenprocessierups, heeft dr. Thio de gouden tip: "Corticosteroïdencrème, ook wel hormoonzalf genoemd. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen ook goed tegen de jeuk."
Sommige mensen kunnen allergische reacties – zoals huiduitslag of irritatie op de luchtwegen – hebben na contact met de klimop.
Hortensia
De grote en volumineuze bollen van de Hortensia maken iedereen blij, inclusief mensen die last hebben van hooikoorts-achtige symptomen. Hortensia wordt door insecten bestoven en is daarom een 'veilige' bloem.
Tarwe-allergie komt niet zo vaak voor als glutenovergevoeligheid. Precieze aantallen zijn niet bekend. Tarwe-allergie komt mogelijk vaker voor bij kinderen. Er zijn allergische reacties op tarwe bekend die leidden tot anafylaxie.
Jeuk komt voor bij 10% van de patiënten met kanker in de palliatieve fase, met name bij patiënten met hematologische aandoeningen (vooral maligne lymfomen en polycythaemia vera). Jeuk wordt gezien bij 50% van de patiënten met polycythaemia vera en bij 30% van de patiënten met de ziekte van Hodgkin.
Mentho10 Mentholcrème is een product dat verrijkt is met vitamine E. Het zorgt ervoor dat uw huid weer tot rust komt en dat u minder of niet meer gaat krabben of wrijven. Zo beschermt het de huid. De verkoelende zalf tegen jeuk en uitslag bevat geen parfum en is huidneutraal.
Een pijnstiller zoals paracetamol helpt niet tegen jeuk.
Huidkanker is de kankersoort die het meeste voorkomt. Er zit dan een vreemd plekje op je huid, en dat plekje groeit, jeukt of bloedt.
Netelroos of galbulten (de medische term is urticaria) is een huiduitslag met rode, licht gezwollen bulten en plekken die vaak heftig jeuken. Netelroos ontstaat meestal plotseling en de uitslag ontwikkelt zich in korte tijd. De plekken kunnen ook zo weer wegtrekken, meestal binnen enkele uren.
Verstopte neus of loopneus. Rode geprikkelde ogen. Buikkrampen. Misselijkheid, braken en diarree.