Vlinderbloemige planten, zoals klaver, bonen, erwten, luzerne en lathyrus, kunnen stikstof uit de lucht halen. Daardoor kunnen ze goed groeien waar andere planten een tekort aan stikstof hebben. In je moestuin hoef je peulvruchten geen stikstofrijke bemesting te geven – geen stalmest, wel bv. wat compost.
' Zogeheten vlinderbloemige, eiwitrijke planten zoals peulen, linzen, bonen, erwten of soja, hebben daar een slimme oplossing voor bedacht: ze werken samen met rhizobiumbacteriën. De planten maken speciale orgaantjes, zogeheten wortelknolletjes, waarmee ze die bacteriën kunnen opnemen in hun eigen cellen.
Planten die van stikstof houden, zoals grassen en brandnetels groeien extra hard. Ze verdringen in van oorsprong schrale natuur kwetsbare planten. Insecten en andere dieren die afhankelijk zijn van deze planten verdwijnen daardoor ook. Open gebieden zoals stuifzand en heide groeien sneller dicht tot bos.
Moestuinplanten die van wat extra stikstof houden zijn planten waarvan je het blad eet of die veel blad of een grote plant maken. Voorbeelden zijn sla en andijvie, spinazie, snijbiet, prei, de meeste koolgewassen, en maïs.
Vlinderbloemigen (klavers, lupine, wikken,…) zijn zeer interessant als vector voor stikstof tussen lucht en bodem via hun wortelknobbeltjes waardoor stikstof ook voor andere planten in de bodem beschikbaar wordt.
Stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) zijn schadelijk voor de natuur als er te veel van in de bodem of het water terechtkomt. Planten als bramen, brandnetels en gras gaan er harder door groeien en overwoekeren andere planten. Daardoor verdwijnen ook insecten, vlinders en vogels.
In Nederland stoot de landbouw volgens het RIVM al decennia de meeste stikstof uit, gevolgd door industrie en verkeer.
Bomen en planten die veel CO2 opnemen
Tulpenboom (Liriodendron tulipifera) Steeneik (Quercus ilex) Oostenrijkse den (Pinus nigra nigra) Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...
Planten die goed zijn aangepast aan een stikstof-rijke bodems (stikstofminnende planten), zoals grassen, bramen en brandnetels hebben dan een voordeel. Ze kunnen sneller groeien dan planten die juist zijn aangepast op stikstof-arme bodems.
Zwarte els is een snelgroeiende boom voor vochtige tot natte gronden. Els is een stikstofbinder en heeft daardoor een gunstige invloed op de gewassen die er rondom heen.. Alnus incana is geschikt voor (hele) droge gronden! De boom bindt stikstof en is daardoor een goede buur voor vruchtdragende gewassen.
Natuurlijk hebben alle planten stikstof nodig, maar sommige planten gebruiken er meer van dan anderen. Beter gezegd: Sommige planten geef je liever meer stikstof dan anderen. Omdat stikstof in hoge mate bijdraagt aan de aanmaak en groei van het blad, geef je vooral bladgewassen extra stikstof.
Tropische bossen die zich ontwikkelen op verlaten, droge landbouwgrond tellen opmerkelijk veel bomen van de familie van de vlinderbloemigen, waartoe ook onze bonen, klavers en acacia's behoren. Deze bomen leggen stikstof vast en zijn door hun bladvorm bestand tegen droogte, waardoor ze zich succesvol vestigen.
Bepaalde giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen kunnen namelijk onbedoeld in de lucht van onze slaapkamers terechtkomen. Onder de juiste omstandigheden kunnen luchtzuiverende planten in de slaapkamer een effect hebben op de lucht waar u in slaapt.
Vrouwentong Sanseveria. Één van de meest luchtzuiverende planten die wij vaak terugvinden in de Hollandse kamers, daarbij ook nog eens makkelijk te verzorgen! Zolang je de plant niet teveel water geeft zal deze het goed doen, en met niet te veel bedoelen wij 1 maal per 2 a 3 weken.
Wel leuk, al zie je het niet vaak, maar een Pannenkoekplant kan kleine witte bloemetjes krijgen. Deze plant heeft geen luchtzuiverende eigenschappen.
Kastanjebomen: Kastanjebomen zijn een type boom dat sterk en duurzaam is. Hierdoor hebben ze een lange levensduur. Kastanjebomen zijn ook goed voor het milieu omdat ze kleine deeltjes in de buitenlucht goed op kunnen nemen (fijnstof). Esdoorns: Esdoorns zijn een ander type boom dat milieuvriendelijk is.
Welke plant produceert het meeste zuurstof? De Aloë Vera Plant staat vooral bekend om het verwijderen van gifstoffen uit de lucht, zoals aldehyden en benzeen. In tegenstelling tot de meeste planten, geeft de plant ook 's nachts zuurstof af. Om die reden is de Aloë Vera zeer geschikt voor slaapkamers en binnenmilieu.
De meest vervuilende industrieën, gemeten naar de impact op klimaatverandering, zijn de chemische en petrochemische industrie, ijzer en staal, cement, pulp en papier, en aluminium.
China droeg in 2022 met 29% het meeste bij. Daarna volgen de Verenigde Staten (11%), India (7,3%), EU (6,7%), Rusland (4,8%), Brazilië (2,4%), Indonesië (2,3%) en Japan (2,2%). Samen zijn deze landen goed voor 66% van alle uitstoot van broeikasgassen.
1. Tata Steel. Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden heeft de twijfelachtige eer om Neerlands grootste vervuiler te zijn, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit. Vorig jaar stootte het bedrijf ruim 5,7 miljoen ton CO2 uit.