Welke plantaardige melk past bij welke koffie? Als je de zoetheid uit de koffie naar boven wil brengen, gebruik dan gefermenteerde gierst of havermelk. Zoals hierboven vermeld is amandelmelk het meest neutraal van smaak en past het bij zo goed als elke koffie.
Om toch die lekkere smaak en romige textuur te krijgen heb je proteïnen nodig. Je kiest dus best voor een volle melk met een hoog proteïne gehalte. Zo kan je een emulsie maken en krijg een schuim dat een perfect mondgevoel geeft, een lekkere rijke smaak en een textuur die je kan gebruiken voor latte art.
Havermelk en sojamelk zijn de twee beste alternatieven voor koemelk als je geschuimd melk wil. Met havermelk kun je net als koemelk ook goed latte art maken. Dit komt door de (grote) hoeveelheid eiwitten die erin zitten.
Van alle plantaardige melkvervangers lijkt sojamelk qua samenstelling het meest op koemelk. Het is dan ook het meest populaire plantaardige alternatief voor melk.
De havermelk schuimt het beste van allemaal. De smaak is iets zoetig en romig, maar niet overheersend. Samen met de Soja melk is dit de beste optie voor het maken van een goede cappuccino.
De gezondste plantaardige melk
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
'Door de zuurtegraad van de koffie, het verschil in temperatuur en het kloppen van de melk, kan de melk gaan stremmen omdat plantaardige melk daar niet tegen bestand is. Het is daarom lastig voor barista's om plantaardige melk te gebruiken. De barista-variant is dus speciaal ontwikkeld om te gebruiken met koffie.
Vergelijken we de voedingswaarde van sojamelk met die van dierlijke melk, dan valt op dat er weinig verschil zit tussen de twee. De gewone sojamelk van Alpro bevat zelfs minder suiker (2,4 gram), minder vet (1,8 gram) en meer eiwitten (3,8 gram) dan de gemiddelde dierlijke melk.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Milde, zachte soja voor klassieke koffie van vrijwel elke boon, melange of manier van branden. Schuim het op, koel het, schenk het. Geniet er gewoon van!
Sojamelk is populair voor in de koffie, al is niet iedereen weg van de smaak. Die verschilt behoorlijk tussen merken, dus experimenteren loont. Over het algemeen geeft sojamelk wel goed schuim, zeker de barista editie. (De schuimlaag hierboven bleef mooi tot de koffie op was.
De smaak van havermelk is romig en lichtzoet en dit gaat mooi samen met de scherpere en hardere smaak van koffie.
Wil je nou nog een stapje verder op de koffiemelk-gezondheidsladder, dan kies je voor plantaardige melk zoals kokosmelk, havermelk of amandelmelk. Van deze 'melk' krijg je geen gedoe met vertering, er zitten geen transvetten in en zijn eigenlijk alleen maar goed voor je gezondheid.
Welke melk gebruikt Starbucks standaard? Bij Starbucks is de standaard voor de meeste dranken (waarvoor dit nodig is) 2 procent melk, soms magere melk genoemd. Dit is gezonder dan volle melk in termen van vetgehalte – als je bijvoorbeeld een latte met minder vet wilt gebruiken, blijf dan bij de standaard.
Sojamelk heeft het hoogste gehalte aan eiwitten en schuimt het best. Het bevat ook meer vet dan andere melksoorten, dus gegarandeerd een romige smaak.
Een liter havermelk kost bijna vier keer zo veel als een liter koemelk. Maar de ingrediënten zijn veel water en een beetje haver, dus waar komen die kosten dan vandaan? Melk niet uit een koe, maar een plant.
Je kunt het ook gewoon verwarmen. Ook hier gebruiken we liever havermelk, dan blijft het tenminste lekker. Dit is wat je doet: vul een ontbijtkom met havermout en bestrooi met kaneel, pitten en zaden, ongezouten noten en als je ze in huis hebt; kokosrasp.
Haverdrank - ook wel ten onrechte havermelk genoemd - bevat vezels, wat kan helpen om een te hoog cholesterolgehalte in het bloed wat te verlagen. Deze beta-glucanen verminderen namelijk de absorptie van het slechte LDL-cholesterol.
Het probleem: ongefermenteerde soja!
Zo zet Alpro op de verpakking van sojamelk dat het product gefermenteerd is. Maar het blijkt dat niet de sojabonen zijn gefermenteerd, maar het suikerwater dat later is toegevoegd. Hierdoor houd je de nadelige gevolgen van ongefermenteerde sojabonen.
Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat.
Ook zit er koolzaadolie in, calcium, gejodeerd zout, vitamines (D2, riboflavine en B12). Al deze dingen zijn gewoon hartstikke gezond! Doordat er koolzaadolie in de havermelk zit, heeft 'ie wel een hoog percentage onverzadigd vet (3 gram per 100 milliliter), maar ook dat is weer gezond.