De Alpro Soja kwam het beste uit de test. Het schuim is mooi gelijk verdeeld en de smaak van Alpro Soja is het beste te vergelijken met koemelk. Neutraal van smaak waardoor de espresso in de cappuccino goed tot zijn recht komt. Met een glanzende schuimlaag zorgt dit voor een mooie plantaardige cappuccino.
De havermelk schuimt het beste van allemaal. De smaak is iets zoetig en romig, maar niet overheersend. Samen met de Soja melk is dit de beste optie voor het maken van een goede cappuccino. We hebben wel gemerkt dat niet iedere havermelk goed schuimt, maar die van Oatly wel.
Melk schuimt door eiwit, niet door het vetgehalte. Dat betekent dat in de basis een magere melk beter opgechuimd kan worden, omdat die verhoudingsgewijs meer eiwit heeft dan vet, in vergelijk met halfvolle of volle melk.
Het verwarmen van plantaardige melk tot de juiste temperatuur is essentieel voor het beste schuim. Oververhitting kan ervoor zorgen dat plantaardige melk afbreekt, zijn schuimvermogen verliest en zelfs gaat schiften. De ideale temperatuur voor het opschuimen van plantaardige melk ligt tussen de 55°C en 65°C (130°F tot 150°F).
Welke melk gebruikt een barista? Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk.
Volle melk – De go-to keuze voor barista's omdat het vet het een fijne textuur geeft en goed schuimt. Halfvolle melk – Werkt nog steeds goed in een koffiezetapparaat en wanneer opgeschuimd, maar heeft niet helemaal hetzelfde luxe gevoel. Minder vet, wat het populair maakt.
Sojamelk is een van de bekendste plantaardige melksoorten en komt qua voedingsstoffen het dichtst in de buurt van koemelk. Het is een romige, eiwitrijke melk op basis van sojabonen, waar vaak calcium en b12 aan is toegevoegd. Sojamelk is milieuvriendelijker dan koemelk.
Schuimt sojamelk? Sojamelk kan lastig te verdikken zijn en te gebruiken voor latte art, vanwege het vetgehalte en de verschillende eiwitniveaus, afhankelijk van het merk. Sojamelk heeft een lager vetgehalte dan volle koemelk, waardoor het bijzonder gevoelig is voor hitte .
Maar het grappige is dat havermelk niet de allerbeste plantaardige melk is om op te schuimen. Nee, dat is namelijk sojamelk. Dat komt omdat in deze melksoort het hoogste eiwitgehalte en vetpercentage van alle plantaardige melkvarianten heeft.
Schuimvorming: Sojamelk staat bekend om zijn hoge eiwitgehalte en de rijke, langdurige schuimvorming , waardoor het een favoriet is onder barista's voor latte art.
Je kunt magere, halfvolle of volle melk, biologische, lactosevrije en notenmelk gebruiken om een geweldig schuim te krijgen. Als je een beginner bent, is magere of halfvolle melk misschien de beste optie voor gemakkelijk opschuimen. Maar wat betreft smaak is volle melk over het algemeen het beste type melk om op te schuimen.
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Kunstmatige room
Je kunt veel verschillende merken creamer gebruiken om op te schuimen, maar een van de populairste is Nestle . Het is zuivelvrij, maar bevat nog steeds melkderivaten, zodat je het weet.
Welke plantaardige melk is uiteindelijk het gezondst? Sojamelk en erwtenmelk zijn dan de winnaar. Het zijn de meest complete plantaardige melkvervangers. Andere soorten vegan melk hebben allemaal minder eiwitten, en sommige hebben nadelen als relatief veel suiker of vet.
Je wilt namelijk een mooi lobbig microfoam met zo klein mogelijke luchtbelletjes. Dat blijft ook veel langer in tact en lekker. Dus ga voor vette melk.Mag of wil je geen vet, ga dan liefst voor halfvolle in plaats van magere melk.
Cashewmelk. - Een romige en zoete melk die goed samengaat met koffie. - Bevat erg weinig calorieën en vetten. - Minder geschikt om op te schuimen.
Sojamelk heeft namelijk nog steeds die ietwat zurige melksmaak, maar is een stuk 'wateriger. ' Toch zeggen we dat onterecht. Sojamelk blijkt onder de plantaardige melksoorten dé beste melk om op te schuimen. Dit komt door het hoge eiwitgehalte en vetpercentage in de melk.
Warm, de President's Choice biologische melk produceerde acceptabel schuim, hoewel met minder volume dan gewone melk. De Liberté biologische melk schuimde helemaal niet. Waarom? Eiwitten in melk zijn essentieel voor schuimvorming .
Killer latte art met sojamelk hoeft niet moeilijk te zijn . Sojamelk heeft over het algemeen meer body dan koemelk, dus er is minder lucht nodig bij het stomen. Houd ook de hitte laag, want het kan niet zoveel hebben als koemelk.
Het gebruiken van amandelmelk als een vervanger is niet de beste keuze vergeleken met koemelk. Daarnaast is amandelmelk amper op te schuimen omdat er een hoop water bij zit.
Havermelk produceert niet dezelfde schuimhoogte als koemelk. Havermelk schuimt gemakkelijk, maar het schuim verdwijnt sneller dan bij zuivelproducten . Als u van schuim houdt, schuim de havermelk dan direct op voordat u het drinkt.
Voeg sojamelk toe aan de Aeroccino melkopschuimer of het Barista apparaat en maak een Cappuccino schuim . Zodra het klaar is, voeg je het schuim toe aan het Cappuccino glas.
Havermelk heeft maar weinig voedingswaarde ten opzichte van sojamelk.Het kan wel het slechte cholesterol verlagen, maar doet dat minder goed dan soja. Al met al is mijn advies dus, op basis van de literatuur en de voedingswaarde, om als plantaardige melk sojamelk te gebruiken.
3. Houd de temperatuur in de gaten. Sojamelk is temperatuurbestendig en werkt goed als het gestoomd wordt tot 65 graden Celsius . Amandelmelk is daarentegen onstabiel bij hoge temperaturen, dus de aanbeveling is om het te emulgeren bij 55 graden Celsius.
Heb je wel eens gewone havermelk gebruikt om schuim van te maken voor je cappuccino? Goede kans dat dit mislukt is, want het schuimt voor geen meter. Havervlokken bevatten namelijk totaal geen vetten, die je wel nodig hebt, en daarnaast zit er per 100 gram ook slechts 1,1 gram eiwitten in. Dit is te weinig.