De brandnetel is misschien wel de bekendste plant van Nederland. Niet alleen vanwege de jeuk die brandnetels kunnen veroorzaken, maar ook omdat de planten op heel veel plekken voorkomen. Ze groeien vooral op stikstofrijke grond, bijvoorbeeld in de buurt van moestuinen of afvalplaatsen.
Het sap van onder nadere Arum, Clematis, Daphne, Hedera, Euphorbia, Rhus, Ruta, Skimmia, (diverse onkruiden), geven een verhoogde kans op huidklachten. Sommige plantensappen zijn fototoxisch. Dat wil zeggen, dat deze (alleen) in combinatie met zonlicht huidklachten veroorzaken.
Er zijn verschillende plantaardige chemische stoffen die een fytofotodermatitis kunnen veroorzaken. De belangrijkste groepen zijn de furocoumarines (o.a. bereklauw, selderij) en anthracinonderivaten (o.a. Sint Janskruid).
Bij hevige jeuk kan zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven (gebruik volgens bijsluiter).
Verschillende bomen zijn sterk allergeen, zoals de berk, els en hazelaar.Je kunt ook allergisch zijn voor de eik, populier, beuk en plataan. Probeer de duindoorn, taxus, laurierkers, tamme kastanje, grove den, linde of klimop zoveel mogelijk te vermijden.
Roodheid, zwelling, jeuk, bultjes, een branderig gevoel en huiduitslag.Of blaarvorming, precies waar je een nieuw product hebt aangebracht of in vlekkerige patronen over je hele gezicht. Dit kan allemaal duiden op een allergische reactie van de huid.
Herstel van een allergische reactie
De allergische reactie gaat altijd vanzelf over, zonder dat ze uw huid beschadigt. Meestal verdwijnt de uitslag binnen enkele dagen. Soms duurt het enkele weken.
Bij de meeste mensen zal de jeuk en pijn van van een brandnetel na ongeveer een uur wegtrekken. Sommige mensen kunnen er echter langer last van hebben. Door de jeuk zal je de neiging krijgen er aan te krabben, maar dat werkt eigenlijk alleen maar in je nadeel als je er snel vanaf wil zijn.
Bij de kleine brandnetel zitten de brandharen over de hele plant, bij de grote brandnetel voornamelijk op de stengels. Het lukt niet altijd om een brandnetel prik te voorkomen, bijvoorbeeld tijdens een lekkere wandeling in de natuur. Ben je geprikt, probeer dan zoveel mogelijk van de plek af te blijven.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende rode bulten op uw huid. Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken.
Huiduitslag wordt gekenmerkt door rode of paarse vlekjes en bultjes op de huid. Soms beperkt de uitslag zich tot slechts een lichaamsdeel, maar in andere gevallen kan de uitslag ook over heel het lichaam voorkomen. Daarnaast kunnen de vlekjes en bultjes ook jeuk, pijn en branderigheid met zich meebrengen.
Antwoord: Het blad van de klimop planten is licht giftig als het gegeten wordt. Sommige mensen kunnen ook uitslag krijgen na aanraking met klimop of krijgen tijdens het snoeien van klimop last van kriebels in hun luchtwegen.
Contact met het sap van de reuzenberenklauw is gevaarlijk. De plant kan al bij een lichte aanraking vervelende brandblaren veroorzaken. Je krijgt die blaren niet meteen, maar pas als er zonlicht komt op de plek met het sap. De sappen maken je huid overgevoelig voor zonlicht.
In de praktijk zien we dat het vaak dezelfde voedingswaren zijn die een allergische reactie uitlokken. Bekende allergenen zijn pinda, koemelk, soja, kippeneieren, noten, fruit (appel, kersen, perzik), tarwe, vis, garnalen, schelpdieren, en tomaten.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer te zorgen dat uw huid niet uitdroogt: ga niet te vaak, lang en heet douchen of in bad.
Als er teveel histamine in ons lichaam voorkomt, bijvoorbeeld door een brandnetelprik, ontstaat er een allergische reactie. Hierbij kunnen zwelling en jeuk voorkomen, net als wanneer je een brandnetel aanraakt.
Jeuk en pijn bij een brandnetel prik
Dat een brandnetel voor pijn kan zorgen, komt door de brandhaartjes op de stengel en bladeren. Komt de huid in contact met deze brandhaartjes, dan komen ze vast te zitten in de huid. Er komt wat gif vrij, wat kan zorgen voor jeuk en huidirritatie.
Ook om aan te sterken of bij vermoeidheid is brandnetel een mooi kruid om te gebruiken. Als middel om de huid te reinigen en te ondersteunen. Je kan de brandnetel inzetten als hulpmiddel bij allerlei huidproblemen zoals zweren, acne, droog eczeem en psoriasis. Brandnetel trekt ook vuil uit wonden en ontstekingen.
Wat kun je doen bij klachten? Het goede nieuws is dat de klachten binnen een uur meestal vanzelf verdwijnen. Heb je hevige jeuk, dan kun je een zalf met menthol, aloë vera op de jeukende huid smeren. Een bekend huis-tuin-en-keuken-middeltje is azijn.
Jonge brandnetels kun je goed wegschoffelen. Doe dit dan ook regelmatig, wanneer er weer nieuwe brandnetels te voorschijn komen. Dit kun je het beste doen bij droog weer, zodat de brandnetels minder snel teruggroeien. Een volwassen brandnetelplant is iets hardnekkiger, maar kun je met de hand uit de grond trekken.
Sterk jeukende, meestal symmetrisch gerangschikte meerdere ronde, vast aanvoelende soms verharde bulten, die meestal opengekrabd zijn en donkere of lichte verkleuringen vertonen. Ouder bestaande bulten zijn vaak wat grijzig gekleurd. De omliggende huid voelt vaak droog of ruw aan.
De gouden tip. Voor mensen die op dit moment last hebben van jeukende bultjes door de eikenprocessierups, heeft dr. Thio de gouden tip: "Corticosteroïdencrème, ook wel hormoonzalf genoemd. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen ook goed tegen de jeuk."