Er zijn allerlei paardebloem-achtige bloemen die voor paardebloem worden aangezien. Havikskruid, biggenkruid, leeuwentand, muizenoor, streepzaad… Hun verschillen zijn soms maar klein, ze lijken op elkaar, maar nu zal het vaak vertakte leeuwentand zijn, want dat is een talrijke herfstbloeier.
Een duidelijk verschil is de stengel: bij paardenbloem is de stengel hol en bij gewoon biggenkruid niet. Bovendien zitten op de stengel van gewoon biggenkruid vaak schubjes. Een ander verschil is dat gewoon biggenkruid een verdikt hoofdje heeft onder de bloem.
Er zijn ten minste 250 verschillende soorten paardenbloemen (Taraxacum officinale) bekend. In de kruidengeneeskunde hebben deze allemaal geneeskrachtige werking en worden bladeren, maar vooral wortels, gebruikt voor de spijsvertering en bij leveraandoeningen.
Hoe herken je het? Paardenbloem heeft een forse penwortel en de bladeren zitten in een wortelrozet bij elkaar. Paardenbloem heeft grote veerdelige iets 'wollig' behaarde of kale bladeren. Uit het rozet ontspringt een holle, gladde en bladerloze stengel.
De doorsnede van de stengel van de Paardenbloem, herkenbaar aan het witte melksap. Dit sap is licht giftig en vooral bij kinderen kan dit irritatie aan de huid veroorzaken. Je kunt in natuurwinkels en kruidenwinkels paardenbloemthee, honing en zelfs paardenbloem melk tabletjes kopen.
DE GENEESKRACHTIGE WERKING VAN PAARDENBLOEMEN
De bittere stoffen boosten de spijsvertering en zorgen voor een goede doorbloeding. Paardenbloem zit vaak in detox melanges (dan krijgt het vaak de chique Latijnse naam Taraxacum) vanwege de reinigende werking.
Het heeft een gunstige invloed op de afvoer van afvalstoffen, bloedzuiverend, houdt de bloedvaten schoon en voor een gezonde spijsvertering. Paardenbloem kruid heeft ook een gunstige invloed op soepele gewrichten bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat Paardenbloem rijk is aan mineralen en vitaminen.
De Paardenbloem is niet giftig voor paarden en honden. Dit als de er niet 'te veel' paardenbloemen gegeten wordt. Het sap van de bloem is heel licht giftig en (meestal) in hele grote hoeveelheden wel schadelijk, of eerder lastig.
Hongerige vlinders en bijen
En dan hebben ze honger! Het moeilijk om voedsel te vinden, en paardenbloemen bieden uitkomst; ze geven nectar en ook stuifmeel. Deze bevatten eiwitten die bijen en vlinders nodig hebben voor het maken van hun eieren en het voeden van hun larven.
Gewoon biggenkruid is een giftige plant voor paarden. Ze komt steeds vaker voor in tuinen, weilanden en zelfs in de stad. Ze kan worden verward met de paardenbloem, maar als je goed kijkt zijn deze twee planten behoorlijk verschillend.
Eetbaarheid : Bladeren: voordat zich de bloemstengel van gewoon biggekruid ontwikkelt, kun je de jonge bladeren van april tot mei voor salades gebruiken. Bloemen: in salades verwerken of als kappertjes inleggen, van juni tot oktober geschikt als decoratie van desserts en salades.
Gewoon Biggenkruid lijkt erg veel op Paardenbloem. De bloemen van Gewoon biggenkruid zijn groter. Het effect van de plant, op de gezondheid van de vogels, is grotendeels ook te vergelijken met de Paardenbloem. Door de caroteen bestanddelen, een goede voedingsstof voor de kleur en kwaliteit van de bevedering.
In paardenbloemen zitten veel belangrijke voedingsstoffen, met name B-vitamines. Dankzij de combinatie van vitamine C en zink kan de plant ook je weerstand helpen. Verder zitten er allerlei onmisbare mineralen in paardenbloemen zoals calcium, seleen, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en natrium.
Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Zo is de bloem zelf rauw, gepaneerd en gefrituurd te eten en smaakt hij zoet en knapperig.
dandelion {znw.}
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten. Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn.
De paardenbloem werkt o.a. vocht – en galafdrijvend, leverzuiverend en ontstekingsremmend. Paardenbloem helpt het spijsverteringssysteem en zowel verse als gedroogde bladeren stimuleren de eetlust en brengen de maag tot rust.
Kan goed ingezet worden bij verkoudheid, bij maag- en darmklachten en blaasontsteking. Het is dus goed voor paarden die koliekgevoelig zijn. Let wel op dat Kamille groeit op plekken bij grassoorten die koliek kunnen veroorzaken.
Paardenbloemen groeien in vochtige tot natte voedselrijke graslanden, maar ook in bermen en gazons. Ook op betreden paden vind je de Paardenbloem en zelfs op droge zandige voedselarme bodems zoals in de duinen.
Per dag 2-3 kopjes paardenbloemthee drinken. Deze thee is ook een goede voorjaarsreiniger en bevordert de eetlust en een slechte spijsvertering. Magische werking van Paardenbloem Paardenbloem is een echte Orakelplant, wie heeft er als kind nou niet de pluisbollen weggeblazen met een wens erbij…
Paardenbloemen zijn een mooi ontgiftingsmiddel
En hoe beter je lever werkt hoe meer gifstoffen hij verwerken kan. De vele vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten, die de paardenbloem bevat ondersteunen de lever nog eens extra om zijn belangrijke ontgiftingswerk voor je lichaam te doen.
De voordelen van paardenbloemthee? Door de stoffen in paardenbloemthee worden de nieren, galblaas en lever geactiveerd. Ook komt de spijsvertering lekker op gang, het bloed wordt gezuiverd en extra vocht drijft af. Het heeft daardoor een ontgiftende werking.