Van de planeten zijn van Venus de schijngestalten en soms wolken te zien, van Mars de rode kleur en poolkappen (bij goed weer), bij Jupiter de manen en wolkenbanden en bij Saturnus de beroemde ringen en manen.
Je kunt de maan, zon, planeten en verschillende nevels bekijken. Met een wat geavanceerdere telescoop kun je ook deep sky (andere sterrenstelsels etc.) bekijken. Dan kijk je wat dieper het heelal in en kun je meer details van andere sterrenstelsels zien.
Planeten en nevels
Hiervoor is een telescoop met een lange brandpuntsafstand nodig. Zowel een reflector-telescoop als een catadioptrische telescoop stellen je in staat planeten en nevels te observeren door de lange brandpuntsafstand. Mocht je de details nog scherper willen, dan kun je gebruik maken van filters.
Wil je naast de maan ook nog graag een aantal dichtbijstaande planeten zoals Jupiter en Saturnus observeren? Voor een telescoop met zulke kwaliteiten hebben wij natuurlijk ook een goede tip, namelijk de Bresser Messier AR 90/900 met EXOS1.
Welke planeten kan ik zien? Van de negen planeten die om de zon draaien (de negende, Pluto, is eigenlijk een dwergplaneet) zijn er met het blote oog vier goed te zien: Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Soms is ook Mercurius te zien. Al die planeten staan niet altijd op hetzelfde moment aan de hemel.
Vier van deze planeten zijn goed met het blote oog te zien: Mars, Jupiter, Saturnus en Venus. Ze lijken op grote sterren, maar het verschil is dat je ze niet ziet knipperen.
Venus is de helderste planeet aan onze sterrenhemel. Doordat de planeet binnen de aardbaan om de Zon draait, staat Venus vanaf de Aarde gezien nooit al te ver van de Zon aan de hemel, al kan zij —in tegenstelling tot Mercurius— nog rond middernacht worden waargenomen wanneer zij op grote hoekafstand van de Zon staat.
Een eenvoudige GoTo-sterrenkijker kun je al kopen voor minder dan 500 euro. Een relatief goedkope telescoop (minder dan 500 euro) toont het heelal in al zijn pracht. Maankraters, de ringen van Saturnus, de schijngestalten van Venus, dubbelsterren, sterrenhopen, melkwegstelsels, allemaal schitterend zichtbaar.
Jupiter bevindt zich op 4,0 AE (591 miljoen km) van de Aarde, zo'n 20% dichterbij dan gemiddeld. De planeet oogt hierdoor 20% groter en staat 57% (0,5 magnitude) helderder dan gemiddeld aan onze hemel. Zie de pagina Vannacht aan de hemel om te zien wat er vannacht nog meer te zien is aan de sterrenhemel.
De meest interessante objecten die kunnen worden waargenomen voor iemand die voor de eerste keer door een telescoop kijkt, zijn de Maan, de planeten, dubbelsterren, sterhopen, sterrenstelsels en andere nevels.
Voor maanobservaties is een kleine telescoop, bijvoorbeeld een refractor-telescoop, een geschikte keuze. Om de beeldkwaliteit van het observeren te verbeteren kun je maanfilters gebruiken zodat het beeld een hoger contrast krijgt.
Vrijwel tot aan de zogeheten waarnemingshorizon, op 13,8 miljard lichtjaar afstand. Langer antwoord: Hoe groter een telescoop is, hoe meer licht hij opvangt en hoe verder hij in het heelal kan kijken. Met het blote oog kun je niet verder kijken dan 2,5 miljoen lichtjaar - de afstand tot het Andromedastelsel.
Voor het spotten van vogels, wild of vliegtuigen is een spotting scope zeer geschikt. Een spotting scope wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope biedt grotere vergrotingen dan verrekijkers. Soms wel tot maar lieftst 70x.
Bij de specificaties van een telescoop staat vaak de maximale zinvolle vergroting aangegeven, meestal is dat tweemaal de brandpuntsafstand van de telescoop gedeeld door tien. Dit betekent dat er dan een oculair van 5 mm gebruikt moet worden, 750 mm / 5 mm is namelijk 150 keer.
Wit licht van de sterren wordt in verschillende kleuren gesplitst. Blauw licht wordt sterker afgebogen dan rood licht. Het ster licht komt dus niet allemaal op dezelfde plaats terecht. Als je door de telescoop kijkt, zie je geen mooi wit puntje, maar een gekleurd vlekje.
Saturnus is op dit moment zichtbaar aan de vroege nachthemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 20:15 uur, op het moment dat het voldoende donker wordt (de Zon is al om 19:45 uur ondergegaan) en de planeet op een hoogte van 11° boven de zuidoostelijke horizon staat.
Vanuit de aarde gezien staat Jupiter nu ongeveer "achter" de zon. Saturnus wordt in de tweede helft van april 's ochtends zichtbaar laag boven de zuidoostelijke horizon. In de avond van 2 april 2022 kan je bij helder weer heel goed het asgrauwe schijnsel van de maansikkel zien.
Vanavond is een mooie, nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Jupiter, op kleine afstand boven de maan. Rond 21.45 uur staan de twee hemellichamen vrij hoog boven de zuidelijke horizon. Vandaag het maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier.
Waarom een sterrenkijker kopen? Een sterrenkijker wordt ook wel een telescoop genoemd en is geschikt om objecten in de ruimte mee te bekijken. Verschillende hemellichamen worden met een sterrenkijker dichterbij gehaald. Een sterrenkijker is een minder ingewikkeld apparaat dan het vaak lijkt.
Dan raden wij de sterrenkijkers aan om de sterrenhemel eens goed te bestuderen. De prachtige sterrenkijker telescopen van SkyWatcher en Celestron hebben voor zowel beginners als gevorderde en professionele astronomen de beste telescopen. Meade is voornamelijk geschikt voor de gevorderde astronomen.
Een maanfilter is vooral een welkome accessoire bij het observeren van een volle maan, een filter zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid licht dat het oog bereikt verminderd wordt. Hierdoor is het beeld van de telescoop niet te fel en kun je de details op de maan beter bekijken.
Maar toch kan de mens niet op Venus leven. Door de dikke bewolking en dichte atmosfeer is het er erg warm. De temperatuur kan oplopen tot 465 graden Celsius en daarmee is Venus de heetste planeet in het zonnestelsel. Omdat Venus de planeet is die het dichtst bij de aarde staat, is er veel onderzoek naar gedaan.
De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar. Hij staat linksonder het opvallende wintersterrenbeeld Orion.
Kepler-452b mag vanaf nu de boeken in als exoplaneet die het meest op de aarde lijkt. Dat maakte het team van Nasa's Kepler-missie vandaag bekend op een speciaal belegde persconferentie. De planeet bevindt zich op zo'n 1400 lichtjaar afstand van de aarde en draait om een ster die sterk lijkt op onze eigen zon.