De Alabastine Lakplamuur is de meest bekende, maar ook Bolivia Lakplamuur is zeer gebruiksvriendelijk en geliefd onder professionals en doe-het-zelvers. Het enige nadeel van lakplamuur is dat het vaak langzaam droogt. Na het plamuren moet je zo'n 8 tot 16 uur wachten voordat je kunt schuren of schilderen.
Wat is het verschil tussen plamuur en vulmiddel? Plamuur is bedoeld om kleine oneffenheden glad te maken. Vulmiddel wordt gebruikt als het gaat om grotere gaten. Bijvoorbeeld: plamuren zoals Alabastine Houtplamuur Universeel is geschikt voor lagen van maximaal 1mm per keer.
De 2 componenten epoxy Plamuur van EAZYFIX® is geschikt voor het snel repareren van kleine beschadigingen of oneffenheden in hout. Zo repareer je gemakkelijk scheuren, butsen en gaten in hout van deuren, vloeren, banken en trappen. Polyester plamuur gebruik je alleen binnen.
Met epoxy plamuur dicht je gemakkelijk gaten en scheuren. Epoxy is een waterdicht materiaal, waardoor het ook goed te gebruiken is bij de reparatie van je boot. Epoxy plamuur hecht op verschillende soorten ondergronden, zoals hout, staal & polyester.
Polyester plamuur is waterdicht wanneer deze versterkt is met glasvezel. Hierdoor wordt een waterdichte polyester plamuur ook wel een glasvezelplamuur genoemd. Een 2 componenten polyesterplamuur die waterdicht is wordt veel gebruikt voor het plamuren van een boot of schip.
Plamuren en kitten
Na het schuren, gronden we allereerst de kale stukken hout met een beetje grondverf. Dit doen we om de ergste zuiging weg te nemen. Hierna plamuren we grote gaten en schuren we deze met een geschikte plamuur dicht. Eventuele houtrot bewerken we met houtrotvuller.
MDF plamuren: Ontvet de MDF, schuur de MDF met een fijne korrel schuurpapier en maak de MDF vrij van stof met een vochtige doek. Breng het MDF plamuur aan op de plek waar je de gaten/kieren wilt vullen en laat deze drogen. Plamuur kan krimpen dus vul gaten en kieren eventueel nog een tweede of derde keer.
Epoxyplamuren: EP-Plamuur is een smeuïge, krimpvrij uithardende vul- en rijplamuur op basis van een twee componenten epoxyhars. EP-Plamuur is goed schuurbaar en heeft een korte uithardingstijd. Geschikt voor vullen en lijmen van o.a. hout, metaal, GVK, schuim enz.
Schuren en verven
Is de vulling eenmaal hard geworden, dan kun je er met schuurpapier overheen gaan. Schuur het goed af zodat het geplamuurde deel netjes in het omringende hout lijkt over te gaan. De stoflaag dien je voor het schilderen af te nemen. Daartoe kan of iets ammoniak opgelost in water of het middel st.
Bij kleinere oneffenheden maak je de hoek tussen je oppervlak en het plamuurmes iets groter (ongeveer een 45°). Je gebruikt dan ook nog steeds de platte zijde, maar je maakt op die manier iets meer gebruik van de rechte rand van het mes, die de overtollige plamuur wegschraapt.
Kit is daar toepasbaar waar met een kitspuit afdichting of opvulling gewenst is. Kit verwerken met een plamuurmes is niet handig en kit als plamuur toepassen ongewenst. Kit heeft hiervoor een onvoldoende samenstelling. Het is te elastisch en zal bij temperatuurswisselingen bij plamuurwerk onthechting vertonen.
Een Spuitplamuur is een spray met een zeer hoog vullend vermogen om snel en efficiënt oneffenheden, lichte putjes en krassen op te vullen. Een spuitplamuur kan aangebracht worden op zowel behandelde als onbehandelde ondergronden.
Voor kleine gaten
Acrylplamuur rapid uit tube: Deze plamuur kan nog dikker aangebracht worden dan snelplamuur (tot 1 cm) en is geschikt voor het vullen van nerven, oneffenheden en gaten. Lakplamuur uit tube: Deze plamuur is alleen geschikt voor binnen, maar ideaal voor het vullen van schroef en spijkergaatjes.
De houdbaarheid van houtrotvullers is gemiddeld zo'n 2 jaar na productiedatum. Niet alle leveranciers vermelden deze datum op hun verpakkingen. Maar wat u vorig heeft gekocht zal best nog wel bruikbaar zijn. Bij het gebruik van een houtrotvuller die te ver over zijn gebruiksdatum is zal de uitharding wat trager zijn.
Polyesterplamuur wordt ook wel staalplamuur genoemd, kan zowel voor polyester, hout, als staal worden gebruikt. Dit type plamuur, op basis van onverzadigde polyester, wordt ook veel in de autoreparatie gebruikt, mede omdat het grote voordeel de snelle droging is.
Met Alabastine Polyesterplamuur repareer je eenvoudig scheuren, gaatjes en deuken in metalen en polyester ondergronden. Het ideaal geschikt voor het repareren van metalen of polyester oppervlakken aan auto's, scooters, boten en caravans. Het is eenvoudig verwerkbaar naar een superglad eindresultaat.
Houtplamuur Universeel is het meest eenvoudig te verwerken met het Alabastine Hout Plamuurmes. Na het aanbrengen van de plamuur kan je na 1 uur beginnen met schilderen. Dit kan met iedere soort alkyd- of acrylverf. Deze houtplamuur is binnen en buiten te gebruiken.
Houtrotvuller krimpt niet en wordt na 12 tot 24 uur keihard. Plamuur het geheel vervolgens glad met een dun laagje lakplamuur. Tip! Maak de plamuurmessen na afloop direct goed schoon met terpentine.
Een primer moet aangebracht worden op de plamuur vooraleer er geverfd mag worden, dit is om te vermijden dat de verf sneller geabsorbeerd wordt in deze zones. Gebruik een Muur&Plafond Primer. Eens deze droog is, mag je een (niet uitgedunde) muurverf aanbrengen.
Je muur plamuren is vaak de enige mogelijkheid. Nu gelukkig is een muur plamuren niet moeilijk en kan je dit perfect zelf. Met de juiste materialen speel je dit klusje in geen tijd klaar. Meer dan wat schuurpapier, schoonmaakmiddel, plamuurmiddel, een schuurblokje en plamuurmessen heb je niet nodig.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
HECHTING AAN ONDERGROND Polyesterhars hecht meestal niet zo best aan de ondergrond. Wat dat betreft is het duurdere epoxy veel meer geschikt. Het grof schuren van de ondergrond helpt al behoorlijk. Voor een goede hechting op steen, beton (niet al te vers) en hout is beslist onze PU hechtprimer noodzakelijk.